- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

POSĖDIS ANT KOJŲ BE APSKRITO STALO…

SAM_8724-768x576 [1]

IŠ KAIRĖS Į DEŠINĘ: GINTARAS ABARAVIČIUS, TRAKŲ GARSI VISUOMENININKĖ NIJOLĖ DOČKUVIENĖ, TRAKŲ AKTYVISTAS LIUDAS GLEBUS, ARCHEOLOGĖ LINA LEPARSKIENĖ, NACIONALINIO PARKO DARBUOTOJA MONIKA ZVALIAUSKIENĖ, TRAKŲ ISTORIJOS ŽINOVĖ IR ARCHEOLOGĖ BIRUTĖ LISAUSKAITĖ IR DAUGYBĘ ATSAKINGŲ PAREIGŲ VYKDANTIS (BEJE, SĄJŪDŽIO PERTVARKYMO INICIATYVINĖS GRUPĖS NARYS, VADINASI, IR TAUTOS LAISVĖS VIRPANTI ATMINTIS), O IR ŠIOS PROBLEMOS TARYBOS PIRMININKAS ROMAS PAKALNIS

Ganėtinai prieštaringo Trakų stoties rekonstrukcijos projekto sprendimus, kuriam išilgai ir skersai tarpininkavo stambus kapitalas, LR kultūros paveldo departamentas, Trakų rajono savivaldybės valdančioji koalicija, o ir Nacionalinės žemės tarnyba bei teismas laikinai sustabdė. Trakų istorija giliai atsiduso ir į žaibo pasitarimą įvykio lemties vietoje pakvietė dalykiškus Trakų pavieto (9) patriotus. Pasak Trakų istorinio nacionalinio parko direktoriaus Gintaro Abaravičiaus, tai buvo ne ginčas, o stipri abejonė. Ir pridėjo, kad istorijos bet kurį išsaugotą architektūrinį švento paveldo organizmą saugo kvėpuojanti žalia erdvė. Antai Kernavės pavyzdys te akis krapšto laukiniam bizniui! Jau taip yra. Nieko nepakeisi. Tik pinigai to nesuvokia. Ne tik Trakuose.

Šalia liūdėjo XVII amžiaus pylimas, laiko paverstas į plokštumą, įžūlaus buldozerio sustumdytas lygtos į užmaršties grabą. Kitoje pusėje virduliavo kelio darbai, raitydami naujus saugaus eismo žiedus. Minėtoje stotyje skubėjo nežinia. Rugpjūčio pabaigos vakarėlis nutraukė lietų, pasiūlydamas lietuviškam posėdžiui pavargusią saulę.

Ugnius TRANKYNAS

*Tekstas neredaguotas


Trakų senamiesčio ribų keitimas sudarė sąlygas verslininko Dariaus Nedzinsko prekybos centro „Rimi“ atsiradimui. Toks valdžios broliavimasis su verslu sukėlė naują skandalą Trakuose, kurio pasekmės sunkiai prognozuojamos. Trakiečiai mato, kuo baigėsi Šėlos parko statybos Varnikų kaime drama. Po įvairiausių galutinių teismo sprendimų Šėlos parkas bus nugriautas. Na, o D. Nedzinsko prekybos centras dar nepradėtas statyti. Galbūt dar galima išvengti Šėlos parko likimo. Trakų rajono sąjūdininkai ir visuomenininkai rugpjūčio 21 d., pirmadienį, buvo pasikvietę į svečių Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Apsaugos ir tvarkymo skyriaus specialistą Romą Pakalnį. Jam buvo pateikti dokumentai, kaip rajono valdžia nusispjovė į Trakų miesto įvairių organizacijų prieštaravimą nestatyti čia prekybos centro. Trakiečių viešas kreipimasis buvo atspausdintas publikacijoje „Kokius Trakus norime regėti?“ Trakų ir Elektrėnų krašto laikraštyje „Galvė“, 2016 m. vasario 26 d. Nr. 8 (7693),p. 3. Tačiau valdžios ir Dariaus Nedzinsko milijonų buldozeris keliauja toliau.

Trakiečiai išsakė Romui Pakalniui savo nuogąstavimus, pateikė įvairių argumentų dėl apskritai Trakų senamiesčio ateities.

Šaltinis – <http://www.traku-zeme.lt/posedis-ant-koju-be-apskrito-stalo/>.