- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų rajono kultūros rūmai – vieta, kur norisi būti?

Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, merės pavaduotoja Marija Puč, patarėja Dominyka Semionovė, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius ir Architektūros skyriaus vedėjas Povilas Mont­vila susitiko su Lietuvos architektų sąjungos pirmininke Rūta Leitanaite ir aptarė tolimesnius žingsnius Trakų kultūros rūmų rekonstrukcijos link.

[1]
Nuotraukoje (iš kairės): Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius
K. Kvedaravičius, Architektūros skyriaus vedėjas P. Montvila, savivaldybės merės pavaduotoja M. Puč, savivaldybės merė E. Rudelienė, merės patarėja
D. Semionovė, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė R. Leitanaitė

Pernai Trakuose vyko kūrybinės dirbtuvės „Trakų kultūros rūmų ir jų prieigų konversija“, kurias organizavo Kūrybinių industrijų parkas „Architektūros centras“. Dirbtuvėse dalyvavo 4 architektų grupės, kurios pasiūlė kultūros rūmų gaivinimo idėjas. Jos buvo ir tiriamasis darbas, ieškant optimaliausio kelio, kaip tvarkyti daugiau nei 30 metų stovintį kultūros rūmų pastatą (Vytauto g. 69), kad jis taptų antrais trakiečių namais, vieta, kurioje jie jaustųsi laukiami ir rastų veik­lų. Kūrybinių dirbtuvių metu nustatyta, kad priimtiniausia būtų pastato rekonstrukcija bei etapiškas jos įgyvendinimas.
Po kūrybinių dirbtuvių šiemet su pastate įsikūrusiomis savivaldybės įstaigomis dar kartą tikslintos planuojamos veiklos ir joms reiklalingos patalpos, jų plotai, funkcinės sąlygos. Trakiečiams tikrai būtų kur kas patogiau, kad Trakų viešosios bibliotekos suaugusiųjų ir vaikų skyriai atsidurtų po vienu stogu kultūros rūmų pastate, patalpos būtų funkcionalesnės, daugiau vietos būtų kultūros rūmų ir meno mokyklos veikloms, bend­ruomenės rekreacinėms reik­mėms labiau pritaikyta pastato aplinka.
Susitikime su R. Leitanaite buvo aptarta paplitusi praktika pastato su prieigomis sutvarkymo techninį projektą rengti skelbiant projekto (architektūrinį) konkursą. Nuo atviro pirkimo konkurso šis būdas skiriasi tuo, kad dalyviams yra numatomas prizinis fondas, jų darbai eksponuojami viešai (maketai), daug bendraujama su vietos bendruomene, projektus vertina ekspertai, o išrinkus geriausius, su jų autoriais deramasi dėl projekto parengimo.
„Rekonstruoti Trakų kultūros rūmai taptų jaukia vieta trakiečių laisvalaikiui, kūrybiniam užimtumui,saviugdai. O kol nėra techninio projekto, negalime pretenduoti į jokius finansavimo šaltinius“, – susitikimo metu kalbėjo Trakų rajono savivaldybės merė E.Rudelienė.
Su visuomene išnagrinėtas, ekspertų įvertintas, parengtas techninis projektas atvertų galimybes ateityje šį pastatą sutvarkyti pagal bendruomenės poreikius.

Dominyka SEMIONOVĖ,
Trakų rajono savivaldybės
mero patarėja
Sigitos Nemeikaitės nuotr.