Po gastrolių užsienyje – išsvajotas koncertas „Užutrakio vakarų“ festivalyje

Svajonių koncertas – taip galima įvardyti muzikos festivalyje „Užutrakio vakarai“ pasirodymą, kuris skamba originaliai ir intriguoja: 4+1. Kas slypi po šiais skaičiais? Tai – styginių kvartetas „Mettis“ ir pianistas Rokas Valuntonis.

Svajonių, nes šiuolaikiniame amžinai skubančiame pasaulyje dažnai prasilenkia menininkų kūrybos keliai. Tam, kad jie susieitų ir susikirstų, neretai reikia ypatingo postūmio. O jis ir įvyko muzikos festivalyje „Užutrakio vakarai“. Taip gimė specialiai šiam renginiui parengta styginių kvartetui ir fortepijonui skirta programa, kurioje skambės Jozepho Haydno, Roberto Schumanno kūriniai.

„Esame geri draugai, bet dėl nuolatinių gastrolių retai susitinkame. Gyvename intensyviu koncertų ritmu, todėl susitikimus turime iš anksto planuoti. Nebuvo paprasta visiems susiburti, kad parengtume bendrą programą. O ją paragino paruošti festivalio „Užutrakio vakarai“ rengėjai. Idėja mus įtraukė“, – sakė kvarteto „Mettis“ violončelininkas Rokas Vaitkevičius.

Šalies ir tarptautinių konkursų laureatas styginių kvartetas „Mettis“ neseniai grįžo iš sėkmingų ir intensyvių gastrolių Prancūzijoje, kur pasirodė dviejuose prestižiniuose festivaliuose. Jaunais, charizmatiškais muzikantais prancūzų publika labai susidomėjo, buvo sulaukta ir naujų koncertinių pasiūlymų. Tai toli gražu ne pirmi ryšiai su Prancūzijos muzikos pasauliu. Jie ėmė aktyviai plėtotis, kai pernai „Mettis“ pelnė 8-ojo Bordo tarptautinio styginių kvartetų konkurso II premiją.

Šiuo metu savo karjerą su Londonu susiejęs Karalienės Mortos premijos laureatas, tarptautinių pianistų konkursų laimėtojas R. Valuntonis specialiai atvyko į Lietuvą, kad paruoštų programą su draugais.

„Svajojau apie šią programą, ypač apie R. Schumanno kvintetą, bet sunkiausia buvo surasti mums visiems tinkamo bendro laiko. Džiaugiuosi, kad viskas gerai susiklostė, ir mūsų lūkesčiai išsipildė“, – įspūdžiais dalijosi R. Valuntonis, pastaruoju metu daugiau dirbantis užsienyje nei Lietuvoje.

Ilgesnį laiką gyvenęs ir dirbęs Helsinkyje, Paryžiuje, pianistas prisipažino, kad kaskart malonu grįžti į Vilnių, kuris tolydžio panašėja į kitus Vakarų miestus, juolab koncertuoti, susitikti su kolegomis bei draugais. Pasak pianisto, šie sugrįžimai tai gaivus atodūsis, įkvepiantis susikaupimas naujiems kūrybiniams sumanymams.

„Muzikuojame vedini tikslo įtraukti į verdantį muzikos sūkurį, dovanoti gerų emocijų. Tai mums svarbiausia ir šiam tikslui atiduodame savo profesionalumą ir sielą“, – tvirtino R. Vaitkevičius, intriguodamas būsimu susitikimu Užutrakyje.

Koncertas vyks liepos 28 dieną, penktadienį, 19:00 val. Užutrakio dvaro rūmuose.

Naujienos iš interneto