- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Užutrakyje: braziliška „Mergina iš Ipanemos“ ir lietuviška „Rūta žalioji“ – vienu ritmu

Romantiškas džiazo vakaras šimtamečiame Užutrakio dvare – visada geras pasirinkimas. O rinktis verta, nes festivalis „Užutrakio vakarai“ liepos 23 dieną kviečia į koncertą „Mergina iš Ipanemos“, kuris skambės prancūziškos dvasios kupino Užutrakio dvaro parko erdvėje.

[1]

Džiazo klasika – legendinė  brazilų bosanova „Mergina iš Ipanemos“ tapo koncerto leitmotyvu neatsitiktinai. Tai buvo idée fixe, kuri subūrė atlikėjus iš JAV ir Lietuvos bendram projektui. Tad  Minns Jazz Quintet (JAV- Lietuva) šiame projekte kvies pasiklausyti  džiazo standartų bei originalių atlikėjų kompozicijų. Juos atliks  Simona (vokalas) ir Dorsey(trombonas) Minns iš Bostono bei  Arnoldas Gurinavičius (klavišiniai), Viktoras Labanauskas (kontrabosas), Saulius Astrauskas (perkusija).

Tačiau Užutrakio erdvėse skambės ne tik klasikinis džiazas. Išgirsime savitą džiazo ir roko dermę.   Pasak vieno iš šio projekto sumanytojų S. Astrausko, tai viena iš susibūrusios grupės improvizacijos krypčių. Įdomu, o gal ir netikėta – ji bus ir lietuviška, ir amerikietiška. Simona ir Dorsey Minns pažers amerikietiško stiliaus roko ritmų, nuskambės ir lietuvių liaudies dainos „Rūta žalioji“ džiazinė interpretacija.

Programos autoriai neslapukavo ir pravėrė kūrybinės virtuvės užkulisius: tam ir susiburta, kad koncertas skambėtų kitaip, dar negirdėtai ir netikėtai.

Simona ir Dorsey Minns – muzikantų šeima, gyvenanti Bostone. Pora koncertuoja su judviejų vadovaujamu džiazo kvintetu „Minns Quintet“, kuriam abu aranžuoja ir kuria kompozicijas. Pora antri metai vykdo JAV ambasados remiamą projektą Lietuvoje „Jazz Education Seminar“. Jo metu ir susikirto keliai su lietuvių muzikantais. Taip gimė bendras projektas.

Minns po džiazo vokalo bakalauro baigė ir šiuolaikinės kompozicijos bei prodiusavimo studijas Berklio muzikos koledže Bostone, JAV.  Šiuo metu Simona vadovauja savo šiuolaikinio teatro kompanijai „Syntheater“, dėsto Berklio muzikos koledže vienoje iš programų bei koncertuoja su džiazo grupe. D. Minns šiais metais baigė studijas Berklio muzikos koledže, kuriame įgijo du – trombono bei kompozicijos kino filmams bakalauro laipsnius. Dorsey aktyviai koncertuoja su įvairiomis grupėmis Bostone, dirba kaip įrašų sesijų trombonininkas bei vadovauja savo grupei „Jazz Ethics“. Nuo šių metų rudens pora planuoja  tęsti muzikinę karjerą Los Andžele, Kalifornijoje.

Bendrame projekte grojantys muzikantai A. Gurinavičius, V. Labanauskas, S. Astrauskas gerai žinomi ir kaip atskiri atlikėjai, ir kaip „Jazz Clasic Trio“.

Koncertas vyks liepos 23 dieną, 19 val.  Užutrakio dvaro sodyboje. Bilietų galima įsigyti www.bilietai.lt [2]  ir prieš koncertą.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Trakų rajono savivaldybė.  Festivalio globėja –  Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Festivalio „Užutrakio vakarai“ informacija