- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Mindaugo dieną priminėme kuršius, lietuvius ir latvius!

SAM_8097 [1]
Lentvario seniūnas Vytas Rukšėnas (kairėje) ir parapijos klebonas Gintaras Petronis tuoj įsijungs bendrą patriotiškai nusiteikusių lentvariečių ir tremtinių chorą

Lentvaris kartu su viso pasaulio lietuviais šventė Valstybės dieną. Didi nacionalinė fiesta buvo kiek kitokia nei kitos šventės. Lentvario geležinkelio stoties rūmų antrame aukšte, traukiniams riedant bėgiais į dešinę ir kairę, tuo būdu pabrėžiant amžiną laiko ciklą, jaunas režisierius Ernestas Samsonas parodė dokumentinį filmą „Vėjų žemė“, skirtą papasakoti apie dar išlikusią baltų, kuršių, dvasią. Unikalų kūrinį žiūrėjo ir Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, pasipuošusi lietuvių tautiniais rūbais. Rūsčiai istorijai kuršius plakant nuo VII a. jie, kryžiuočiams įžūliai talkininkaujant, pradėjo nykti tik 1267-aisiais. Tai buvusi mūsų kraujo tauta, vėliau persikūnijusi į latvių ir lietuvių gentis, todėl jos abi yra tokios dar mums brangios, ypač Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

SAM_8107 [2]
Giedame „Tautišką giesmę“

Vėliau lentvariečiai rinkosi prie miesto bažnyčios ir 21:00 val. sugiedojo valstybės himną, vadinasi, pagerbdami ir „varpininką“, ir poetą Vincą Kudirką, himno autorių ir talentingą kompozitorių. Plačiau apie tai rasite socialiniame tinkle „Facebook“, Jono Davydonio paskyroje (straipsnis iliustruotas 19 nuotraukų).

Jonas POČEPAVIČIUS
Autoriaus nuotr.