- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Ekskursijų iniciatyva „Gatvės gyvos“ žengia į Lentvarį

035(1) [1]

Iš kur atsirado Lentvario pavadinimas? Kas sieja Lentvarį ir Italiją? Kodėl J. Tiškevičius su šeima nusprendė palikti dvarą? Šiais ir dar kitais klausimais lentvariečius ir čia atvykti norinčius kitų miestų gyventojus klausimais vilioja netradicinių ekskursijų iniciatyva „Gatvės gyvos“.

Prieš dvejus metus vilnietis Albertas Kazlauskas pradėjo organizuoti nemokamas ekskursijas po Vilniaus rajonus – Naujamiestį, Užupį, Lazdynus, Žvėryną ir kitus. Jo iniciatyva, pavadinta „Gatvės gyvos“, laikui bėgant sparčiai išpopuliarėjo – dabar į ekskursijas susirenka dideli būriai smalsuolių. Kai kurie iš jų dalyvauja visose gido ekskursijose.

Netradiciniais maršrutais vedami miestiečiai ir svečiai turi galimybę sužinoti daugiau apie rajoną, kuriame gyvena ar galbūt niekada nėra lankesį. Miestui tyrinėti gido parinkti maršrutai „išeina” iš turistinio tako ribų, skatina susimąstyti apie miesto raidą ir problemas. Kitas bruožas, suteikiantis ekskursijai neformalumo yra neprivalomas atlygis. Pagal jau nusistovėjusią taisyklę po ekskursijos norintys arbatpinigių gali palikti gido kuprinėje.

Šių metų vasarį interviu naujienų portalui „Delfi” gidas užsiminė apie ekskursijas Lentvaryje, taip pat apie galimą maršrutą Trakuose. Pastarojo pasivaikščiojimo, panašu, kad teks palaukti, tačiau ekskursija po Lentvarį išsipildė. Liepos 13 d. ir 17 d. norinčiųjų pasivaikščioti A. Kazlauskas lauks prie Lentvario dvaro rūmų. Be to, liepos 11-ąją Lentvario kultūros rūmuose jis pristatė šiais metais išleistą pirmąją savo knygą „Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją“.

Apie ekskursijas Lentvaryje ir kaip sekėsi rengti naują maršrutą plačiau pasakoja gidas A. KAZLAUSKAS.

13937867_10210211355261264_3014793207079581180_o [2]

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti „Gatvės gyvos“ internetiniame puslapyje: www.gatvesgyvos.lt [7]

Ekskursijų Lentvaryje informacija socialiniame tinkle „Facebook“:

17 d.: https://www.facebook.com/events/267756567039231 [8]

Kalbėjosi Auksė PODOLSKYTĖ

Nuotr. iš Alberto Kazlausko asmeninio albumo

Print [9]Projektą „Lentvario miesto kultūros paveldo sankirtos ir perspektyva“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.