Valstybės dienos minėjimas Lentvaryje

deti-1-768x576

Kasmet Lentvaryje liepos 6-ąją yra švenčiama Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena. Šiemet šia proga buvo surengti net du rajono kultūrai reikšmingi renginiai.  Liepos 3 d. Lentvario miesto bibliotekje buvo pristatyta paroda, skirta Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, o Lentvario geležinkelio stoties antrame aukšte 19:30 val. buvo parodyta intriguojanti, jausminga meninė dokumentika „Vėjų žemė“, kurios tikslas –paminėti Valstybės dieną ir parodyti nepažintą pajūrio žvejų miestelio – Šventosios, nykstančios kuršių bendruomenės, istoriją iš senosios kartos kuršių palikuonių lūpų. Filmo siekė šiuolaikinėmis priemonėmis, jausmingu pasakojimu perteikti aktualius ir prieštaringus istorinius faktus apie Šventosios kuršių-latvių bendruomenę ir atskleisti šios Lietuvos ir Latvijos pasienyje esančios vietovės ir jos gyventojų unikalumą. „Filmas taip pat padeda rekonstruoti kolektyvinę, regioninę, baltišką atmintį, kuri yra tiek lietuvių, tiek latvių istorijos dalis“, – sako jaunoji prodiuserė Viktorija Jonkutė. Šio filmo peržiūros iniciatorius – Lentvario kultūros centras. Pasak Lentvario kultūros rūmų direktorės Ievos Skaistytės, „Vejų žemė“ – tai puiki proga susipažinti su kuršių bendruomene, jos istorija bei suprasti tautinio identiteto išlaikymo svarbą nykstančioje bendruomenėje. Filmo premjera įvyko 2016 m. balandžio 23 d. Šventojoje.

Po filmo peržiūros ir diskusijų, lentvariškiai ir miesto svečiai susirinko prie Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios ir kartu su visa Lietuva 21:00 val. iškilmingai giedojo „Tautišką giesmę“. Lietuvos valstybės himną padėjo giedoti Lentvario tremtinių ir politinių kalinių choras „Viltis“ kartu su choro vadovu Eugenijumi Barkovskiu.

„Tegul meilė Lietuvos dega mūsų širdyse…“

Ana Marija NEDELKO,

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studentė, Lentvaris

Autorės nuotr.

PrintProjektą „Lentvario miesto kultūros paveldo sankirtos ir perspektyva“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Naujienos iš interneto