- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„Eurovaistinė“: vietoj kremo nuo saulės – vaistai nuo peršalimo

EV2 [1]

Vasaros pradžia nelepina šiluma ir sveikatos specialistai pastebi, kad per pirmąsias dvi šių metų vasaros savaites į vaistines klientai ėjo ne kremo nuo saulės, o vaistų peršalimui gydyti. Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ duomenimis, palyginus trylika šios vasaros dienų, su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, vaistų nuo kosulio ir peršalimo įsigyta net 29 procentais daugiau.

Vaistininkė Lina Ambraziūnė sako, kad dėl šalto oro reikia vitamino C ir grįžti prie pavasario drabužių.

„Atėję į vaistinę klientai skundžiasi, kad jiems labai skauda gerklę, užgulusi nosis, ašaroja akys. Tai nulemia tiek oras, tiek biuruose naudojami kondicionieriai. Dažnas iš mūsų neleidžia sau dėvėti šiltesnio megztinio, bet rekomenduojame grįžti prie šiltesnių drabužių, gerti arbatų, skysčių ir neleisti peršalimui įsigalėti, jį reikia išgydyti“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Pasak jos, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, reikėtų vartoti vitaminą C. Prasidėjus slogai ir galvos skausmui ar pakilus nedidelei temperatūrai (nei aukštesnei nei 37,6 laipsnių), rekomenduojama pirmąsias tris dienas per parą vitamino C suvartoti po 1500 mg. Vitaminai atstatys imuninę sistemą ir neleis peršalimui įsigalėti.

„Po trijų dienų vitamino dozavimą reikėtų sumažinti iki 500 mg. Ligos pradžioje taip pat galima rinktis augalinius ekstraktus – pavyzdžiui, jaučiant „kaulų laužymą“ galima išbandyti vaistiniais preparatais pripažįstamus vaistažolių mišinius. Dirbantiems protinį darbą gali būti naudingas ir simptominis gydymas, vaistai nuo peršalimo.

Temperatūrų svyravimas, šaltis, drėgmė ar skersvėjis mažina organizmo atsparumą virusinėms infekcijoms, kurios ir sukelia nemalonius peršalimo simptomus. Jei peršalimo simptomai jaučiami ilgiau kaip dvi savaites, ilgiau kaip savaitę vargina kosulys, skauda nosį akis ar ausis, reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

Laura BIELSKĖ,

vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė