Programavimas suartino Lietuvos ir Lenkijos jaunuosius specialistus

Lenkija_1

Vienos savaitės stažuotė Lenkijoje dešimties mokinių ir dviejų mokytojų delegacijai iš Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro tapo naudinga mokymosi patirtimi: nuo kultūrinių mainų iki sudėtingų praktinių programavimo bei programinio robotų valdymo užsiėmimų.

Lenkija_2

Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo finansuoto projekto „Lenkija ir Lietuva – dvi kultūros, bendra programavimo kalba“ (Poland and Lithuania – two culture, common programming language) metu Lenkijos Rybniko mieste įsikūrusioje profesinėje mokykloje (Zespół Szkół Technicznych) susitiko abiejų šalių būsimieji programuotojai, mechatronikos ir robotikos entuziastai bei profesinio mokymo specialistai.

Prieš ininkant į praktinius užsiėmimus projekto rengėjai didelį dėmesį skyrė kultūrinei integracijai. Lietuvių ir lenkų delegacijų nariai vieni kitiems pristatė šalių kultūrą, diskutavo apie tautose vyraujančius stereotipus. Tačiau svariausias projekto tikslas – suartinti bendruomenes bendro mokymosi veiklose.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavęs lietuvaitis, žiniatinklio programuotojas Aleksandras Vasiliauskas prisimena: „Konstruodami robotus dirbome porose. Pažintis ir bendras darbas su porininku Davidu man leido geriau suvokti unikalią ir išties įdomią lenkų kultūrą. O ir mokymasis tokioje aplinkoje vyko sklandžiai. Davidas mane išmokė robotų konstravimo ir programavimo ypatumų. Po komandinių robotų varžybų buvau nuoširdžiai nustebęs, jog  per gana trumpą laiką pasiekėme įspūdingų rezultatų.“

Profesijos mokytojas Vaclovas Zelenkevičius įgytą patirtį įvertino kaip unikalią galimybę megzti ryšius su profesionalais. „Rybniko profesinio mokymo centras – viena iš stipriausių tokio tipo įstaigų Lenkijoje. Jos auklėtiniai dalyvauja europinio lygio meistriškumo konkursuose, tampa jų laureatais. Džiaugiuosi, jog esame pakviesti ateityje prisijungti prie Rybnike organizuojamų tarptautinių konkursų. Net ir nesiekiant įspūdingų laimėjimų tai būtų puiki galimybė mums pasimatuoti meistriškumo lygį, siekti motyvuojančių patirčių“, – tikina mokytojas.

Didelį įspūdį projekto dalyviams iš Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro padarė rytų Lenkijos kraštovaizdis, kuriame atsivėrė Aukštieji Tatrai. Šios aukštikalnės gniaužė kvapą laisvalaikiu pažintiniame žygyje dalyvavusiems lietuvaičiams.

Milena PUCHOVA,

Plėtros skyriaus vedėja | Head of development department

Vilnius Vocational Education and Training Centre of Technology and Business

Naujienos iš interneto