Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai neigia, kad pilnametis yra suaugęs žmogus

VLJO-Logotipas

Šiandien, gegužės 24 d. vyksta, Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdis, kuriame svarstomi Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo siūlymai. Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos (VLJO) – nepartinė ir nevyriausybinė jaunimo organizacija – nepritaria alkoholio pirkimo, pardavimo, laikymo amžiaus cenzo didinimui iki 20 m. ir yra įsitikinusi, kad tai neracionalus sprendimas, grįstas abejotinomis prielaidomis apie jaunimo situaciją Lietuvoje, nesprendžiantis alkoholizmo problemos bei parodantis valdžios nepasitikėjimą pilnametystės sulaukusiais asmenimis.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas savo inicijuotu įstatymų projektu siekia sugriežtinti alkoholio kontrolę. Pateikti pasiūlymai apima alkoholio prekybos vietų mažinimą bei prekybos laiko trumpinimą, draudimą alkoholinius gėrimus gabenti ir laikyti viešai matomose vietose, prekybą alkoholiu masiniuose renginiuose ir mugėse leisti tik tada, kai patekimas į jas mokamas ir ribojamas, o visiškai alkoholinių gėrimų prekybą uždrausti sporto renginių ir masinių renginių metu, į kuriuos patekimas yra nemokamas ir nėra ribojamas, alkoholio vartojimo ir pirkimo cenzo didinimą iki 20 metų ir visišką alkoholio reklamos uždraudimą.

,,Pilnametystės sulaukęs asmuo turi visas civilines teises, gali spręsti valstybės likimą ir tolesnę raidą rinkimuose, keisti šalies konstituciją, laikyti rankose ginklą ir ginti valstybės suverinitetą. Pilnametis yra vertinamas kaip subrendęs ir sąmoningas, tačiau spręsti dėl savo sveikatos, pasak politikų, negali. Tai jaunam žmogui siunčia žinutę, kad politikai nepasitiki jaunu suaugusiu individu, kaip pilnametystės sulaukusiu asmeniu. Toks politikų požiūris kuria abipusį nepasitikėjimą.” teigia Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos pirmininkė Deimantė Rimkutė.

Europoje nusistovėjusi minimalaus alkoholio vartojimo praktika yra susieta su pilnametyste. Įstatymas draudžiantis vartoti alkoholį iki 20 nėra taikomas nei vienoje ES šalyje. Priešingai – net 7 šalyse leidžiama alkoholį vartoti nuo 16 m. Lietuvos minimalus alkoholio pirkimo amžius jau yra griežtesnis lyginant su kitomis Europos šalimis.

Taip pat cenzo kėlimas grįstas abejotinomis prielaidomis apie jaunimą. Jaunų žmonių tarpe alkoholio vartojimas nėra didelis lyginant su kitomis amžiaus grupėmis Lietuvoje ir jaunų žmonių alkoholio suvartojimo kiekiu Europos šalyse. Alkoholio vartojimas Lietuvoje labiausiai paplitęs tarp 40-60 metų vyrų, profesinį išsilavinimą turinčių asmenų, kaimuose, o ne tarp jaunų žmonių.

,,Akivaizdu, kad ši problema išliks ir su naujuoju cenzu, jei jaunimas nebus tinkamai informuotas apie alkoholio sukeliamas pasekmes. Esminė informavimo problema ir egzistuoja neefektyvioje švietimo sistemoje. Jeigu alkoholis vartojimo mažinimas tikrai yra vyriausybės prioritetas, o problemos sprendimas – esminis tikslas, reikia kurti efektyvias švietimo programas, apmokyti specialius darbuotojus, kurie būtų srities ekspertai ir sugebėtų informaciją apie alkoholio vartojimą pateikti tinkamai ir profesionaliai.” – teigia Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos pirmininkė Deimantė Rimkutė.

Vienintelis tikslingas kelias mažinti neatsakingą alkoholio vartojimą nemažinant jauno žmogaus sąmoningumo – švietimas, užimtumo didinimas ir socialinės aplinkos gerinimas, esamų įstatymų vykdymo efektyvumo užtikrinimas.

Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos informacija

Naujienos iš interneto