Dainių dialogai Vilnijos krašte baigė trečiąjį sezoną

Pirmadienį, gegužės 15 d. susitikimais Vilniaus rajono Rukainių ir Medininkų šv. Kazimiero gimnazijose, baigėsi VšĮ „Bardai LT” jau trečius metus vykdomo švietėjiško kultūros projekto „Dainių dialogai Vilnijos krašte” trečiasis sezonas. Su gimnazistais susitiko dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas ir kultūrininkas Juozas Žitkauskas.

 Žitkausko inicijuoto susitikimų su jaunaisiais menininkais projekto Pietryčių Lietuvoje nuo 2014 metų rudens surengta 107 renginiai. Per trejus mokslo metus aplankytos kone visos Vilniaus, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių bei Trakų rajonų savivaldybių gimnazijos (tiek lietuvių, tiek lenkų ar rusų dėstomąja kalba). Kai kuriose pabuvota po daugiau nei keletą kartų. „Šie susitikimai – tai ne koncertiniai pasirodymai ar vien tik prisistatymai besimokantiems šio krašto gimnazistams, – sako projekto vadovas ir renginių moderatorius J. Žitkauskas. Pasak jo, tai – labiau integruotos literatūros ir muzikos pamokos, kuriose besimokantieji bei pedagogai turi galimybę susipažinti su įdomiais ir talentingais jaunaisiais kūrėjais: poetais, dainių autoriais ir atlikėjais. Projekto renginiuose dalyvavo poetai Ernestas Noreika, Mantas Balakauskas, Vytautas Stankus, Dainius Gintalas, Tomas Petrulis, Vainius Bakas, Ramunė Brundzaitė, Greta Ambrazaitė, Rimvydas Stankevičius, Birutė Grašytė ir kt., dainų autoriai ir atlikėjai D. Razauskas, Kristijonas Ribaitis, Žilvinas Ališauskas, Gytis Ambrazevičius, Mykolas Jokubauskas ir t.t. „Daugelyje šių susitikimų pasirodė ir patys gimnazistai, savo bendraamžiams bei svečiams pristatydami savo kūrybą. Tad tokiu būdu šie renginiai tapo tikrais poetiniais bei muzikiniais dialogais” – sako Juozas Žitkauskas. Pasak jo, šie renginiai – tai savotiškos kūrybiškumo dirbtuvės, kuriose kalbama apie kūrybos ištakas, į ką reikia labiausiai kreipti dėmesį, kad galėtum ne vien kurti, bet ir sukurti dėmesio vertą kūrinį. „Dainių dialogai Vilnijos krašte” – tai kartu ir šiuolaikinės poezijos bei lietuviškosios bardiškosios kultūros sklaida. Viliamasi, kad po tokių susitikimų regiono moksleiviai labiau skaitys poeziją, užuot rinkęsi lengvabūdišką pramogą, į rankas ims gitarą ir patys bandys kurti dainas.

Projektą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija iš Kūrybinės veiklos autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos.

Kaip sako J. Žitkauskas, labai svarbu, kad tokie renginiai Vilnijos krašte turi tęstinumą. Jie prisideda ne tik prie jaunos asmenybės kūrybiškumo ugdymo, bet ir prie šio regiono kultūrinės integracijos į bendrą šalies gyvenimą. Ypač būtina su tokiais projektais lankytis gimnazijose lenkų dėstomąja kalba, į kurias labai retai užsuka lietuvių menininkai, kūrėjai.

VšĮ „Bardai LT” inf.

Nuotr. iš organizatorių archyvo

Naujienos iš interneto