Išrinktas Metų muziejininkas

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, iš muziejaus archyvo

Lietuvos muziejų asociacijos valdyba 2016 Metų muziejininko vardą už reikšmingų ir unikalių eksponatų kaupimą, saugojimą, restauravimą ir tyrimą; materialinių, dvasinių ir gamtos vertybių eksponavimą bei populiarinimą suteikė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Etnografijos skyriaus muziejininkui Dionyzui Varkaliui.

Dionyzas Varkalis, Mažosios Lietuvos paveldo puoselėtojas ir muziejininkystės populiarintojas, nusipelnė ne tik Klaipėdos krašto, bet ir visos Lietuvos kultūriniam gyvenimui. „Dionyzas Varkalis – muziejininkas pagal pašaukimą, ir tai jis liudija visu savo gyvenimu, vykdyta ir tebevykdoma veikla“, – kolegos įvertinimu džiaugiasi Mažosios Lietuvos istorijos   muziejaus direktorius dr. Jonas Genys.

Muziejininkas 1992 m. įkūrė ir miestui padovanojo Kalvystės muziejų, išsaugojo Klaipėdoje veikusią Gustavo Kackės kalvę, tapusią muziejaus ekspozicijos pagrindu, nuo sunaikinimo apsaugojo ir muziejui padovanojo unikalių Mažosios Lietuvos krašto kultūros istorijos artefaktų, tarp kurių – autentiški senųjų miesto kalvių darbo įrankiai, kapinių kryžiai, tvorelės, vartai, tik uostamiesčiui būdingos vėtrungės, namų apyvokos daiktai ir kt.

Restauratoriaus kvalifikaciją turintis muziejininkas savo rankomis konservavo ir restauravo šimtus Lietuvos metalinių kultūros paveldo objektų. Sovietmečiu, nepaisant represinės politikos, surinko ir muziejui padovanojo 1 159 Mažosios Lietuvos kultūros paveldo paminklų – įvairiausių dokumentų, fotografijų, vaizdų, kuriuose užfiksuota pokario rezistencijos istorija.

Jo surinkta ir Lietuvos dailės muziejui padovanota Klaipėdos krašto keramikos ir metalo dirbinių kolekcija eksponuojama Prano Domšaičio galerijoje, o restauruoti senoviniai laikrodžiai iš muziejininko kolekcijos papildė Laikrodžių muziejaus kolekciją.

Dionyzas Varkalis fotografija, iš asmeninio archyvo

Klaipėdos krašto kalvystės istoriją, senuosius amatus muziejininkas aktyviai populiarina edukaciniuose užsiėmimuose, kuriuos kasmet aplanko per 2 000 moksleivių ir mokytojų iš visos Lietuvos, organizuoja kalvystės amatą populiarinantį konkursą „Senosios kalvystės tradicijos“, skirtą 7–8 klasių moksleiviams.

Dionyzas Varkalis, dažnai vadinamas gyva Klaipėdos legenda, yra apdovanotas Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu  už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Metų muziejininko vardo nominaciją Lietuvos muziejų asociacija įsteigė 2004 m. Kasmet Tarptautinės muziejų dienos, kuri minima gegužės 18-ąją, išvakarėse įvertinamas  labiausiai pasižymėjęs šalies muziejininkas.

2016 Metų muziejininko vardo suteikimo Dionyzui Varkaliui ceremonija vyks š. m. gegužės 18 d. Lietuvos muziejų kelio programos „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai“ atidarymo renginyje, tautos dainiaus Jono Mačiulio-Maironio gimtinėje Pasandravyje.

 

 

Rasa AUGUTYTĖ,

LMA konsultantė viešiesiems ryšiams ir rinkodarai

Naujienos iš interneto