Neatsargūs medžių pjovėjai elektros tiekimą šiemet nutraukė 15 tūkst. vartotojų

ESO LT logo

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dėl neatsargios medžių pjovėjų ir šakų genėtojų veiklos šiemet užfiksavo beveik 200 elektros tinklo pažeidimų. Dėl to sausio-balandžio mėnesiais elektros tiekimas buvo laikinai nutrauktas 15,1 tūkst. bendrovės klientų, kai virtę medžiai pažeidė elektros oro linijas.

Vienas iš pastarųjų atvejų įvyko Kėdainių rajone, kai pašaliniai asmenys, neturintys leidimo dirbti elektros tinklų apsaugos zonoje, kovo 27 d. pjovė medį, kuris virsdamas nutraukė aukštos įtampos oro liniją, dėl to išsijungė dvi transformatorių pastotės ir elektros tiekimas laikinai sutriko 2,1 tūkst. bendrovės klientų.

„Neatsargūs medžių pjovėjai kiekvienais metais padaro vis didesnės žalos tiek mūsų įrenginiams, tiek gyventojams. Auganti pažeidimų statistika mums kelia nerimą, nes kiekvieną kartą toks incidentas gali turėti ir skaudesnių pasekmių, ne tik nutraukti elektros tiekimą. Neatsakingi veiksmai šalia elektros įrenginių yra tiesioginė grėsmė ir dirbančiųjų, ir šalia esančių sveikatai ar gyvybei. Todėl planuojančių darbus šalia elektros oro linijų labai prašome atsakingai įvertinti visas rizikas“, – sakė ESO Elektros tinklo valdymo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Nutrūkus elektros oro linijai, jokiu būdu negalima jos liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrai. Būtina atsiminti, kad negalima liesti ant elektros oro linijų užvirtusių medžių, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei. Tokią vietą reikėtų apsaugoti, kol atvyks elektros tinklus eksploatuojančios bendrovės darbuotojai ir neleisti prie jos artintis kitiems.

Pagal Elektros tinklų apsaugos taisykles, be suderinimo požeminių elektros tinklų apsaugos zonoje negalima giliau nei 30 centimetrų kasti, lyginti grunto ar atlikti melioravimo darbų.  Elektros tinklų operatoriaus leidimas taip pat būtinas, jei elektros tinklų (oro linijų) apsaugos zonoje planuojami statybos ar griovimo, medžių kirtimo ar sodinimo, aikštelių gyvuliams įrengimo, metalinių tvorų statymo darbai. Taip pat be leidimo elektros tinklų apsaugos zonoje negali važiuoti aukštesnės nei 4,5 metro transporto priemonės.

Pažeidus minėtas taisykles, surašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas, o patirti nuostoliai išieškomi iš pažeidėjo.

 

Daugiau informacijos:

Renata GAUDINSKAITĖ,

komunikacijos skyriaus vadovė

Naujienos iš interneto