EP komitetas siekia griežčiau reguliuoti internetines vaizdo platformas

ok

Europarlamentarai siekia suvienodinti reklamos ribojimą ir europinės produkcijos kiekio reikalavimus tradicinėje televizijoje bei internetinėse vaizdo platformose. Tam antradienį pritarė Europos Parlamento (EP) Kultūros ir švietimo komitetas.

Dalijimosi vaizdo medžiaga platformos turėtų suteikti galimybę žiūrovams pažymėti netinkamą turinį – skatinantį prievartą, neapykantą ar terorizmą, taip pat gauti atsakymą apie pritaikytas priemones.

EP nariai taip pat siūlo uždrausti tiesioginę ir netiesioginę tabako gaminių (įskaitant elektronines cigaretes) reklamą visoje televizijoje ir interneto vaizdo platformose, o alkoholio reklamą – visose vaikams skirtose transliacijose.

Kartu siūloma sušvelninti reklamos kiekio ribojimą televizijoje: panaikinti nuostatą, kokia dalis reklamos gali būti rodoma per valandą, o palikti tik 20 proc. reklamos ribą per parą.

Šiuo metu televizijoje galioja reikalavimas tam tikrą dali laiko rodyti Europoje pagamintą produkciją, o interneto vaizdo platformoms tokio reikalavimo nėra. Europos Komisija siūlė įtvirtinti 20 proc. mažiausią europinės produkcijos ribą ir televizijoje, ir internete, o europarlamentarai siekia ją padidinti iki 30 proc.

Be to, ES šalims siūloma suteikti teisę įpareigoti internetines vaizdo platformas finansiškai prisidėti prie europinės vaizdo produkcijos kūrimo – arba tiesiogiai, arba mokant į tam skirtą nacionalinį fondą. Jei portalas veikia keliose ES šalyse, mokestį siūloma skaičiuoti pagal toje šalyje uždirbamo pelno dalį.

Visas Europos Parlamentas dėl šių pataisų ketina balsuoti Strasbūre gegužės 15 d. Tądien ketinama suteikti mandatą EP derybininkams derėtis su ES Taryba dėl galutinio direktyvos teksto.

Išsamiau šia tema:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/revision-audiovisual-media-services-directive-avmsd

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/583859/EPRS_BRI%282016%29583859_EN.pdf

http://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-connected-digital-single-market/file-review-of-the-audio-visual-media-framework

Vaizdo ir garso medžiaga: http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=3233

Europarlamentarai siekia panaikinti prekybos internetu kliūtis

Antradienį Europos Parlamento Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas pritarė teisės akto projektui, kuriuo siekiama panaikinti nepagrįstas kliūtis internetu įsigyti prekių ar paslaugų iš kitų ES šalių.

Siūlomas reglamentas neįpareigoja įmonių pristatyti savo prekes ar paslaugas į kitą ES šalį. Tačiau jei suteikiama galimybė gauti prekę ar paslaugą prekiautojo šalyje ir vartotojas su tuo sutinka, nebūtų galima neleisti jos įsigyti arba padidinti jos kainą vien dėl to, kad vartotojas gyvena ar lankosi kitoje ES valstybėje.

Europarlamentarai siekia papildomai įtvirtinti teisę užsisakyti skaitmeninį neaudiovizualinį turinį (pavyzdžiui, elektronines knygas, muziką, žaidimus ar kompiuterines programas) ar elektronines paslaugas (tokias kaip duomenų saugojimo) iš kitos ES valstybės tiekėjo, jei pastarasis turi teisę platinti minėtą turinį vartotojo šalyje ir tai nepažeidžia autorių teisių.

Savo ruožtu siekiama uždrausti prekiautojams internetu automatiškai be vartotojo sutikimo jį peradresuoti į kitą tinklalapį, nebent to reikalauja įstatymai (pvz., nepilnamečių apsaugos).

Siūloma, jog reglamentas kol kas neapimtų garso ir vaizdo, finansinių, transporto, elektroninių ryšių bei sveikatos paslaugų, tačiau norima įpareigoti Europos Komisiją per trejus metus tai persvarstyti.

Komiteto nariai (31 už, 2 prieš, 1 susilaikė) suteikė mandatą EP atstovams derėtis su ES Taryba dėl galutinio šio reglamento teksto.

Išsamiau šia tema:

http://www.europarl.europa.eu/committees/en/imco/subject-files.html?id=20170217CDT01221

http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/search.html?word=Geo-blocking+and+discrimination

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-922_en.htm

Vaizdo ir garso medžiaga: http://audiovisual.europarl.europa.eu/geo-blocking

Robertas POGORELIS,
Ryšių su žiniasklaida administratorius

Naujienos iš interneto