Stogo langai – „Orveliška” Lietuvos vizija

Statistinio Lietuvos piliečio problema yra stoglangio nebuvimas namuose ir rūsys daugiabutyje. Jei tik būtų atsisakyta rūsių ir kiekviename bute įrengtas stogo langas. Net jei nėra stogo privalu būtų įsirengti lubose, kas taptų pačia geriausia prevencija savižudybėms stabdyti. Kiek potencialių savižudžių išdrįstų pakelti prieš save ranką jei stoge ar lubose įrengtas langas? Ypač lubose. Leisti sau pabūti „Didžiuoju broliu“, nenaudojant hacking-tools, bei šnipinėti kaimyną stebint vaizdą pro lubų langą būtų įdomiau nei G. Orwell‘o aprašytas šnipinėjimas knygoje „1984-ieji”. Net tarpusavyje kovojančios „NSA“ ir „Wikileaks“ pavydėtų tokio prieinamumo prie žmogaus asmeninio gyvenimo, nepažeidžiant įstatymų ir neturint tinkamų įgūdžių naudotis naujausiomis technologijomis. Pakanka būti statybininkų ir J. Assange‘as staiga pavirsta visišku mėgėju, kuriam dėl savo veiklos tenka reziduoti Ekvadoro ambasadoje Londone. Tuo tarpu statybininkas įrengęs stogo arba lubų langą ir gavęs už tai atlygį keliauja į Lietuvos pajūrį, pramogauja ir laukia Vyčio Kryžiaus ordino iš jos ekscelencijos rankų už dar vieną išgelbėtą gyvybę.

   Stogų ir lubų langai galėtų ženkliai pagerinti Lietuvos piliečių susvetimėjimą vienas kito atžvilgiu, apie kurį taip dažnai girdime viešojoje erdvėje. Šūkį „Drąsi Lietuva“ pakeistume į „Būk stebimas ir stebėk kitus“. Lietuviai taptų kultūringa ir aristokratiška tauta, nes tektų atsikratyti visų blogų įpročių. Net jūsų kaimynas Juozas nustotų tuštintis į kriauklę, nes būtų nejauku jei jį stebėtų.

   Buvęs Singapūro ministras pirmininkas Lee Kuan Yew turėjo svajonę, kad jo valdoma šalis iš trečiosios virstų pavyzdžiu pasauliui. Kaip pats sakė, kad visų pirma Singapūro gyventojus teko atpratinti šlapintis liftuose ir negailestingai bausti didelėmis baudomis už kitus viešosios tvarkos nusižengimus, tačiau tai pasiteisino ir Singapūras tapo viena iš top šalių pasaulyje, o mums net nereikia milžiniškų baudų, kad Juozas įgautų santūrumo, pakaktų šiek tiek viešumo ir mes jau kylam į viršų visose statistikos lentelėse, kuriomis labai mėgstame guostis ir didžiuotis. Stoglangiai vs. Lee Kuan Yew? Jokios kovos, – visiška lygybė. Galbūt net lango pranašumas, – naujos darbo vietos, betarpiškas kaimynų bendravimas, jokių paslapčių ir pats svarbiausias dalykas, jog būtų sustabdytas smurtas prieš vaikus. LR Seime vis pateikiamos pataisos ir įstatymų projektai kaip apsaugoti vaikus, bet stogo – lubų lango projekto niekas nesiūlė. Juk šviesa veda į tyrumą ir skaidrumą. Visi tamsūs veiksmai taptų sunkiai nuslepiami. Puikus pavyzdys yra Danija. Apklausus danus kodėl jie nepasitiki musulmonais, nebuvo jokios isterijos ar jihad‘o baimės, o pagyvenęs Kopenhagos gyventojas atsakė, kad negali pasitikėti tais, kurie neįleidžia šviesos į namus ir neatkabina užuolaidų dienos metu. Galima teigti, kad anokia čia priežastis nepasitikėti ir įtarinėti kokia nors įstatymus pažeidžiančia veikla, bet kaip V. Landsbergis sakė: „Kas galėtų paneigti galimybę?“. Todėl įrengus langus lubose ir stoguose reiktų riboti norą tas ertmes uždengti ir už tai bent pirmam kartui bausti tazerio elektros srovės iškrova.

   Vincas Kudirka dar 1898 metais parašęs „Tautišką giesmę“ nuspėjo kokią reikšmę Lietuvos tautai turės stogų-lubų langai. Iki šiol giedant valstybinį himną girdime „Ir šviesa, ir tiesa. Mūs žingsnius telydi.“ Žodžių iš himno neišmesi. Tik per šviesą stoguose ir lubose žingsniuosime pirmyn.

Naujienos iš interneto