J. Vaiškūnas. Ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga apgins valstybinę kalbą?

thumb.php
Ramūnas Karbauskis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) triuškinančiai laimėjusi 2016-ųjų metų Seimo rinkimus ir sužadinusi daugelio viltis, kad Lietuvos politikoje pagaliau ką nors gali pradėti reikšti valstybės ir Tautos ateičiai neabejingų paprastų Lietuvos piliečių balsai ir siekiai, išgyvena neeilinį išbandymą.

Seimo rinkimus laimėjusios partijos paskirtas Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis meta iššūkį partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

S. Skvernelis atvirai ir demonstratyviai stoja prieš jį į Lietuvos premjero postą atvedusio LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio asmenybę bei LŽVS programą. Ir daro jis tai sąmoningai griaudamas savo bendražygių – dabartinių Seimo narių ir Ramūno Karbauskio, Eugenijaus Jovaišos ir Povilo Urbšio iniciatyvą, kurią aktyviai palaikė ir dabartiniai Seimo vadovai Viktoras Pranckietis bei Rima Baškienė, ir kuri buvo viena iš sėkmių, atvedusių LVŽS į Seimo rinkimų pergalę.

Ši iniciatyva tai visuomenininkų iniciatyvinės grupės „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ surinkusios bemaž 70 000 Lietuvos respublikos piliečių parašų teikiamas Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūloma nelietuviškus vardus ir pavarde Lietuvos Respublikos piliečių dokumentuose rašyti ir nevalstybine kalba, nelietuviškais rašmenimis, bet ne vietoj įrašo valstybine kalba  o kitų paso įrašų skyriuje, arba kitoje tapatybės kortelės pusėje.

S. Skvernelis, nepaisydamas LVŽS partijos rinkiminių nuostatų ir savo bendražygių, pamindamas Konstitucinio Teismo ir Lietuvos Vyriausiojo Administracinio Teismo nutarimus, demonstratyviai parėmė konservatorių Andriaus Kubiliaus alternatyvius siūlymus, priešingus Konstitucijos 14 straipsniui ir prieš rinkimus deklaruotoms LVŽS vertybinėms nuostatoms. Nors koalicijos taryboje buvo nutarta kol kas nesvarstyti kaimyninės valstybės primesto vardų ir pavardžių rašybos klausimo, S. Skvernelis pats asmeniškai ėmė rinkti parašus po Andriaus Kubiliaus „Gegužės 3-iosios“ seimo narių grupės vardu parengtu įstatymo projektu, kuriuo siekiama iki  šių metų gegužės 3 d., Abiejų Tautų Respublikos istorinio atminimo garbei, įteisinti piliečių vardų ir pavardžių rašybą asmens dokumentuose atsisakant įrašo valstybine kalba.

S. Skvernelio įtaigojami po A. Kubiliaus projektu parašus padėjo 22 LVŽS frakcijos Seimo nariai. Portalo Alkas. Lt žiniomis, dalis šių Seimo narių, kurie pasirašė po Kubiliaus projektu. šiandien jaučiasi premjero suklaidinti ar net išduoti, kadangi frakcijos skaldyti nesiekė.

Galiausiai šis provokacinis, jei ne atvirai išdavikiškas S. Skvernelio elgesys leido LVŽS oponentams,  surinkus 70-ties Seimo narių parašus balandžio 4 d. Seime įregistruoti Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą siekiantį įteisinti asmenvardžių įrašus oficialiuose Lietuvos Respublikos dokumentuose nevalstybine kalba.

Kol kas nematyti LVŽS vadovybės reakcijos viešoje erdvėje dėl šių jų Vyriausybės vadovo ir LVŽS frakcijos narių Seime demaršo. Susidaro įspūdis, kad LVŽS vadovybė  yra tarsi paralyžuota. Belieka tikėtis, kad arba šis įspūdis klaidingas, arba, kad paralyžius laikinas. S. Skvernelio veiksmai LVŽS vadovybei nepalieka kito pasirinkimo kaip tik aktyviau imtis Seime svarstyti prieš rinkimus palaikytą „TALKOS už už Lietuvos valstybinę kalbą“ iniciatyvą.  Pasak politologijos ekspertų, tapatinimasis su konservatorių ir liberalų nuostata valstybinės kalbos atžvilgiu reikštų daugumos LVŽS rinkėjų lūkesčių išdavystę ir valdančiosios daugumos žlugimo pradžią. Kita vertus, nepartiniam Skvernelio ir Ko blokui tai taip pat būtų politinės karjeros pabaiga. Tikėtina, kad prisišvartavę prie konservatorių ir liberalų, priešrinkiminėms LVŽS vertybėms abejingi skvernelininkai bus atlikę savo juodą darbą ir netrukus taps TS-LKD valdančios grupuotės krumpliaračių atidirbusiu tepalu, saviems ir svetimiems smirdančiu politiniu lavonu, kurį kuo greičiau palaidoti būtų kiekvieno žmogaus natūrali priedermė.

Ar yra vilties, kad šis Seimas atsispirs valstybinės lietuvių kalbos išdavikų arba (ir) nesusipratėlių spaudimui? Taip, tokia viltis yra – jeigu  iš letargo miego atsibus LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis bei jo artimiausi bendražygiai, grįždami prie LŽVS, o ne jų oponentų primestos politinės darbotvarkės Tik toks veikimas gali sustabdyti  ne tik LŽVS, bet ir visos valstybės dreifą į niekur. Čia kaip krepšinyje, – jei komandos vedlys pavargo ir žaidimas ėmė nesiklijuoti, tai kažkas iš komandos narių turi jį pavaduoti ir imtis vedlio vaidmens. Kol yra kas geba savo pavyzdžiu įkvėpti ir įtikinti, žaidimas toli gražu dar nėra pralaimėtas, nepaisant prasto pradinio rezultato.

Šiandien iškilo grėsmė  visai  LVŽS sėkmei. Ar tikrai kelios nelietuviškos raidelės Lietuvos Respublikos piliečių dokumentuose gali ką nors nulemti? Taip, ne tik gali, bet ir nulems. 70 000 piliečių parašų, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo nutarimų bei išaiškinimų, Vyriausiojo administracinio teismo sprendimų, tarptautinių teismų sprendimų, Lietuvos Respublikos Prezidentės aiškiai išreikštos nuostatos valstybinės kalbos atžvilgiu, galu gale Lietuvos saugumo ir žvalgybos institucijų išvados įžūlus nepaisymas – tai tiesus kelias į sumaištį valstybėje ir piliečių nepasitikėjimą naująja valdžia.  Kas paspaudė mygtuką dėl šios sumaišties kėlimo ir vyriausybinės krizės eskalavimo artėjant vasarai?

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis yra pareiškęs, kad „vertybiniais klausimais“ LVŽS ne tik nekels reikalavimų užimti vieningą poziciją savo koalicijos partneriams, bet jos nereikalaus ir iš nelabai vienalytės LVŽS partijos narių… Tačiau S. Skvernelis pasirinko niekur nevedančio diktato ir šantažo bei vertybinio nihilizmo kelią. A. Kubiliaus pastūmėtas, valstybinės lietuvių kalbos temos jis griebėsi kaip įrankio LŽVS frakcijos skaldymui. Tad liberalai, didžioji dalis socialdemokratų, dalis konservatorių, ir visa tomaševskinė Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) su didžiausiu džiaugsmu dalyvaus tokiame lošime, juoba, kad tų partijų vadai savo partijų viduje liberalizmo žaidimų nežaidžia ir laikytis partijos vadovybės nurodymų reikalauja griežtai.

Jonas VAIŠKŪNAS, www.alkas.lt

Šaltinis – http://alkas.lt/2017/04/06/j-vaiskunas-ar-lietuvos-valstieciu-ir-zaliuju-sajunga-apgins-valstybine-kalba-video/

Naujienos iš interneto