- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Kauno tautinės kultūros centras ir vėl švenčia

Dailinge [1]

2017 metų vasario mėnesį Kauno tautinės kultūros centro bendruomenė turėjo puikią progą džiūgauti – folkloro ansamblis „Dailingė“ šventė 10-ties metų sukaktį. Sukaktis ir būtų likusi sukaktimi, jei kolektyvas nebūtų parengęs ir Kauno miesto bendruomenei nebūtų pristatęs ansamblio koncerte „Muzikinis kermošius“  savo kūrybinės brandos.

„Dailingė“ – savitas folkloro ansamblis. O gal kaip tik ištikimai besilaikantis liaudies tradicijų, nes ansamblyje muzikuojama šeimomis: sesės paragina broliukus dalyvauti, broliukai ima už rankų tėvelius ir jau tada visi buriasi į vieną didelę ansamblio šeimą. Tėveliams gera traukti liaudies dainas ne tik todėl, kad iš tiesų smagu jas dainuoti, bet ir todėl, kad vaikai šalia, o vaikams – dalyvauti kolektyve drauge su suaugusiais, t.y.  su tėvais, ne kiekvienam lemta.

Muzikuojama „Dailingėje“ bene visais galimais liaudies instrumentais. Pirmiausia, žinoma, balsu (gražiausiu instrumentu), o po to visais kitais: ragais, skudučiais, cimbolais, basetle, pūsline, lamzdeliais, dūdmaišiais, sekminių rageliais, dambreliais, nendrės birbynėmis, būgnais, „kaulėmis“, molinukais, švilpomis. Tiesa, neapsieinama be smuikelio, armonikos, bandonijos. Kur gi dar galima išmokti muzikuoti tokia gausa instrumentų, kur galima išmokti dainuoti visų Lietuvos regionų dainų, kas pamokys autentiškų liaudies šokių, kur išgirsti veik visas galimas lietuvių tarmes, patarmes, šnektas: aukštaičių, žemaičių, dzūkų, suvalkiečių, net mažlietuvių, t.y. šišioniškių, kt.?

Dailinges aukso paukste [2]

Per dešimtį metų sukrautas kraitis ne tik repetuojant, bet ir dalyvaujant etnokultūrinėse stovyklose, ekspedicijose, išdalintas per miesto, respublikines dainų šventes, dalyvaujant respublikiniuose,  tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose ir vis gražiai, vis įdomiai, vis iš jų grįžtant su apdovanojimais, prizinėmis vietomis. Na, kad visa tai neužsimirštų, ansamblis sudėjo į garso plokštelę „Džyru džyru, duok pipirų“. Ansamblio įrašų  yra ir kolektyviniuose CD. „Dailingė“ dalyvavo ar patys rengė ne vieną projektą, o 2016 m. parengtas ir Kultūros rėmimo fondo finansavimą gavo projektas „Gyva tradicija – stipri tauta“.

Tokios aktyvios, rezultatyvios ansamblio veiklos negalėjo nepastebėti Kauno miesto savivaldybė, todėl 2016 m. vasario mėn. Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblio „Dailingė“ vadovė, mokytoja Birutė Nemčinskienė už pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą bei miesto įvaizdžio stiprinimą buvo apdovanota Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu.

Sako: „Kai krenta, tai krenta“. Dar viena džiugi žinia pasiekė Kauno tautinės kultūros centrą: Lietuvos nacionalinis kultūros centras 2016 m. nominaciją „Geriausias miesto folkloro ansamblis ir jo vadovas“ suteikė ir apdovanojimą „Aukso paukštė“ įteiks folkloro ansambliui „Dailingė“!  Iškilmės ir šventinis folkloro ansamblio koncertas „Graži paukštelė, graži“ vyks š.m. balandžio mėn. 7 d. 18 val. Kauno kultūros centre „Tautos namai“. Maloniai kviečiama miesto bendruomenė, visi, mėgstantys liaudies dainas, šokius, smagią muziką.

Kauno tautinės kultūros centro ugdytiniai ir visi darbuotojai gerai pažįsta energingą, visada žvalią, optimistiškai nusiteikusią mokytoją, bendradrbę Birutę Nemčinskienę, didžiuojasi ja, džiaugiasi kūrybingu ir vaisingu jos darbu, telkiant ir išlaikant tokį gražų tautinio paveldo saugotojų ir puoselėtojų būrį. Širdingai sveikinami  visi folkloro ansamblio „Dailingė“ nariai, pradedant mažiausiais keturmečiais dalyviais, baigiant vyriausiais – devyniolikamečiais. Dėkojame jų tėveliams už supratimą puoselėti ir diegti vaikams lietuvybę, už paramą, už neformalų dalyvavimą ansamblio kūrybinėje veikloje.

Ilgų gyvavimo metų, „Dailinge“!

Osvalda IVANAUSKIENĖ, Kauno tautinės kultūros centro direktoriaus pavaduotoja