- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson: su Lenkija sieksime aktyvaus dialogo

2077_c758948ba858a2a2d6832878887a7fa2 [1]

Kovo 16 d. Varšuvoje kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson susitikimo su Lenkijos Ministrų Tarybos vicepremjeru, Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministru Piotru Glińskiu metu aptartos bendradarbiavimo aktualijos kultūros ir kultūros paveldo srityse, bendradarbiavimas, rengiantis abiejų valstybių 100-mečio jubiliejui.

„Lenkija yra viena svarbiausių strateginių partnerių regione. Ryšiai su Lenkija yra naujosios Lietuvos Vyriausybės prioritetas, tad sieksime aktyvaus bendradarbiavimo ir nuolatinio dialogo įvairiose kultūros ir kultūros paveldo srityse. Atvirą ir aktyvų, informacijos ir kompetencijų mainais pagrįstą dialogą su Lenkija laikysime savo prioritetu“, – sakė kultūros ministrė susitikimo metu.

Kultūros ministrė atkreipė dėmesį, kad bendradarbiavimas su Lenkija yra aktyvus kultūros paveldo srityje, pastaruoju metu vyksta reguliarūs Lietuvos ir Lenkijos kultūros paveldo išsaugojimo ekspertų grupės posėdžiai, 2017 m. ekspertų grupės posėdis numatytas Lietuvoje. Šie susitikimai turi padėti spręsti svarbiausias su kultūros paveldo išsaugojimu susijusius problemas, Lietuva vertina Lenkijos indėlį ir patirtį šioje srityje.

Ministrė taip pat pasidžiaugė Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimu plėtojant bendro kultūros kelio „Jogailaičių Europa“ idėją. Iš Lietuvos pusės šį projektą koordinuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Lenkijos pusė pasiūlė apsvarstyti galimybę į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą įrašyti Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos totorių kultūros paveldą.

Susitikimo metu buvo aptarti ir galimi bendri abiejų valstybių šimtmečiui skirti kultūros projektai, galintys tinkamai įprasminti šią svarbią sukaktį. Kultūros ministrė taip pat pasiūlė Lenkijos pusei apsvarstyti bendro Lietuvos ir Lenkijos filmo istorine tematika kūrimo idėją, siekiant sukurti aukšto lygio produkciją, kuri pasiektų tarptautines auditorijas.

Abu ministrai pabrėžė regioninio saugumo klausimo svarbą, būtinybę bendradarbiauti medijų raštingumo ir informacinio raštingumo srityse, derinti pozicijas dėl ES lygiu peržiūrimos Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos ir abiem šalims svarbių jos nuostatų.

Pasak ministro Piotro Glińskio, Lenkija yra atvira bendradarbiavimui ES ir regioniniu lygiu, mūsų valstybes sieja bendri siekiai gynybos, ekonominio, energetinio bendradarbiavimo srityse, o kultūra mūsų valstybių ryšiams yra ypač svarbi. Lenkija siekia gerų santykių su Lietuva, tačiau būtina spręsti dar likusius neišspręstus tarpvalstybinius klausimus. Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pabrėžė, kad abi šalys sieks spręsti šiuos svarbius Lietuvos lenkams klausimus.

Vizito metu kultūros ministrė taip pat lankėsi Lenkijos kino meno institute, Adomo Mickevičius institute, Lenkijos žydų istorijos muziejuje POLIN.

Šaltinis – http://lrkm.lrv.lt/lt/news/view_item/id.1023.