NATO būtinos reformos

crop_510x410_d1_dsc_2249

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su vyriausiuoju NATO ginkluotųjų pajėgų vadu generolu Curtisu M. Scaparrotti, kuris taip pat yra Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų Europoje vadas.

Šalies vadovės teigimu, keičiantis geopolitinei dinamikai NATO yra per lėtas, todėl reikalingi pokyčiai tiek reformuojant ir spartinant sprendimų priėmimą, tiek perkeliant karines vadavietes arčiau rytinių Aljanso sienų.

Pasak Prezidentės, šiuo metu NATO vadovaujančios struktūros ir karinės pajėgos yra vis dar išdėstytos pagal Šaltojo karo laikų logiką – Europos Vakaruose ir Pietuose. Šiandien stiprėjant Rusijos grėsmei būtina Aljanso pajėgas perdislokuot į Rytinį flangą.

Baltijos šalims taip pat reikalinga regioninė oro gynybą ir priemonės, kurios užkirstų kelią galimai Lietuvos, Latvijos ir Estijos karinei izoliacijai bei užtikrintų greitą sąjungininkų pastiprinimo atvykimą.

Valstybės vadovė taip pat pabrėžė, jog vienas esminių atgrasymo elementų – nuolatiniu pagrindu Baltijos valstybėse sutelktos sąjungininkų pajėgos. Pasak Prezidentės, galingiausios Aljanso karinės jėgos – JAV karių buvimas regione yra stipri žinia, siekiant agrasyti bet kokią grėsmę.

Prezidentės teigimu, šiuo metu sėkmingai įgyvendinamos Varšuvoje sutartos atgrasymo priemonės. Į Lietuvą jau atvyko NATO priešakinių pajėgų bataliono kariai iš Vokietijos ir Belgijos. Kovo pabaigoje laukiama Olandijos karių. Per šiuos ir kitus metus į bataliono sudėtį turėtų įsijungti dar 4 valstybės – Norvegija, Liuksemburgas, Kroatija ir Prancūzija. Šiuo metu Lietuvoje  taip pat yra dislokuota rotacinė JAV karių kuopa ir sunkioji technika.

Lietuva ir pati daug daro, kad užtikrintų savo saugumą. Sparčiai didinamas gynybos finansavimas – kitąmet viršysime 2 % BVP. Sukurtos nuolatos budinčios nacionalinės greitojo reagavimo pajėgos. Atkurta šauktinių tarnyba, į kurią šalies jaunuoliai eina savanoriškai. Per trejus metus ketvirtadaliu padidintas karių skaičius. Lietuvos kariuomenėje įsteigta antroji „Žemaitijos brigada“. Lietuva yra NATO lyderė pagal karinių pajėgų ir technikos modernizavimo rodiklius. Stiprinami valstybės kibernetiniai ir strateginės komunikacijos pajėgumai.

Prezidentės spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto