- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Lietuvai išskirtinis dėmesys Londono knygų mugėje

2070_09d2d7203c4e5411f0fef891de204bf1 [1]

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė lankosi 46-uosius metus skaičiuojančioje Londono knygų mugėje ir dalyvauja Lietuvos kartu su Latvija ir Estija šiai mugei parengtame prisistatyme. Visos trys Baltijos šalys 2018 m. Londono knygų mugėje dalyvaus garbės viešnių – „Market Focus“ – teisėmis ir kartu koordinuos bendrą literatūros pristatymo programą. Jau šiais metais Lietuvos, Latvijos ir Estijos prisistatymo programa didesnė nei įprastai – stende pristatoma nacionalinė knygų kolekcija ir Lietuvos kultūrai reikšmingi leidiniai anglų kalba, Lietuvos leidėjų asociacijos parengtas lietuvių autorių teisių elektroninis katalogas, informacija apie leidybos rinką Lietuvoje ir leidėjų kontaktiniai katalogai.

Susitikimo su mugės direktore Jack Thomas ir Britų tarybos literatūros vadove, Londono knygų mugės valdybos nare Cortina Butler metu, kultūros viceministrė džiaugėsi mugės organizatorių rodomu dėmesiu mūsų regionui ir nemažu britų leidybos rinkos susidomėjimu lietuvių literatūra ir vaikų knygų iliustracijomis, intensyvėjančiu lietuvių ir britų leidėjų bendradarbiavimu.

Londono mugėje susitikusi su Latvijos kultūros ministerijos valstybės sekretoriumi Sandžiu Voldiniu ir Estijos kultūros ministerijos sekretoriumi Paavo Nogene, viceministrė aptarė kitų metų dalyvavimo mugėje aspektus.

 „Susitikime su kolegomis iš Latvijos ir Estijos kultūros ministerijų aptarėme 2018 m. prisistatymo mugėje scenarijus bei viešinimo politiką ir sutarėme glaudžiai bendradarbiauti rengiantis iki šiol didžiausiam Baltijos šalių literatūros ir leidybos pristatymui Jungtinėje Karalystėje. Su mugėje dalyvaujančiais Lietuvos leidėjais kalbėjomės apie prisistatymo mugėje strategiją, Baltijos šalių bendrąją programą ir lietuviškus akcentus, kultūrinę programą už mugės ribų ir bendradarbiavimą su lietuvių diaspora“, – teigė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Oficialaus vizito metu viceministrė taip pat lankysis Tate Britain bei Viktorijos ir Alberto muziejuose, kur susitiks su šių institucijų edukacinių programų vadovais ir aptars muziejų įsitraukimo į formalaus švietimo programas klausimus.

Mugės metu, Londone ir kituose Jungtinės Karalystės miestuose, vyks įvairūs knygų pristatymai ir skaitymai, bus pristatyti spaudos, leidybos ir dizaino pasiekimai, organizuojami įvairūs kultūros renginiai, spektakliai, koncertai ir parodos. Lietuvos prisistatymą Londono knygų mugėje koordinuoja Lietuvos kultūros institutas. Ryškiausi prisistatymo renginiai – diskusija apie literatūrinę tapatybę, kurioje dalyvaus lietuvių rašytojai Kristina Sabaliauskaitė ir Laimonas Briedis kartu su amerikiečiu rašytoju Lawrence Schimel. Taip pat dailininko ir rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus ir kolegų iš Baltijos šalių Piret Raud bei Rūta Briede seminaras „Pasakojimas ir iliustracija: kaip sukurti unikalias knygas vaikams“. Londono literatūros ir laisvo žodžio centre „Free Word“ vyks naujosios Lietuvos literatūros kartos prisistatymas, kuriame dalyvaus poetė, dramaturgė ir performansų atlikėja Gabrielė Labanauskaitė–Diena, poetas Žygimantas Kudirka ir jų kolega, britų eksperimentuotojas ir poezijos kuratorius SJ Fowleris. Šį renginį Lietuvos kultūros institutas rengia bendradarbiaudamas su Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Juste Kostikovaite.

Šaltinis – http://lrkm.lrv.lt/lt/naujienos/lietuvai-isskirtinis-demesys-londono-knygu-mugeje.