- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Interaktyvi paroda apie Lietuvos ir Norvegijos tekstilės tradicijas

2034_d35a4f4a8870ace11e177dd0d0230c8b [1]

Pirmąjį kovo savaitgalį, Kaziuko mugės metu, Katedros aikštėje bus pristatyta keliaujanti tarptautinė edukacinė paroda „Siūlo kelias: tekstilės gamybos tradicijos Lietuvoje ir Norvegijoje XIX amžiuje ir XX amžiaus pradžioje“. Lietuviško lino ir norvegiškos vilnos kelią nuo pluošto iki audinio pristatanti paroda atskleidžia, kaip atsiranda bene kiekvieno norvego ir lietuvio namuose sutinkami lininiai ir vilnoniai audiniai.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija ir Norvegijos kultūros istorijos muziejus 2015 metais pradėjo projektą „Gaminu ir augu: tradicijos tarp pluošto ir struktūros“, kurio tikslas – rekonstruoti, keistis ir skleisti tradicines tekstilės amato žinias Lietuvoje ir Norvegijoje. Norvegijos avių vilnos ir Lietuvos lino produkcija šio projekto metu buvo tiriama per mokslo ir fizikinių procesų prizmes, ištirtos abiejų šalių tradicinės priemonės ir gamybos metodai, pasitelktos istorinės rekonstrukcijos metodikos.

Rezultatams pristatyti sukurta mobili, atvira, edukacinė paroda, kurioje informacija pateikiama net trimis kalbomis (lietuvių, anglų ir norvegų). Norvegijos miestus jau spėjusi apkeliauti paroda Lietuvoje pirmąsyk bus pristatyta kovo 3 – 5 dienomis, Kaziuko mugės metu Vilniuje (parodos palapinė bus įkurta Katedros aikštėje ties miesto varpinės bokštu). Čia lauks edukatoriai iš Norvegijos kultūros istorijos muziejaus, Nordfjordo kultūros istorijos muziejaus, Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos ir Krikštėnų kaimo bendruomenės, kurie padės geriau suprasti pluošto virsmą audiniu ir pakvies praktiškai išbandyti šiam procesui naudojamus įrankius.

Vėliau paroda keliaus į Ukmergės kultūros centrą (kovo 6 – 8 dienomis) ir neseniai EEE paramos lėšomis atgaivintą Pavirvytės dvarą Mažeikių rajone (kovo 9-11 d.). Visų trijų parodų metu taip pat vyks projekto metu išleisto iliustruoto leidinio „Siūlo kelias: apie tekstilės gamybos tradicijas Lietuvoje ir Norvegijoje“ pristatymai, kuriuose dalyvaus pati leidinio autorė Marija Kajotienė. Leidinio pristatymai vyks parodos pirmąją dieną nuo 16 valandos.

Tai vienas iš vienuolikos tarptautinių kultūros projektų, kuriam skirta EEE finansinio mechanizmo parama ir Lietuvos valstybės lėšos pagal Kultūros ministerijos įgyvendinamą programą „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“. Šia programa siekiama skatinti Lietuvos kultūros organizacijų dalyvavimą tarptautiniuose projektuose, profesionalaus meno sklaidą regionuose, didinti kultūros prieinamumą.

Daugiau informacijos: www.makingandgrowing.com [2]

Parengta pagal Kultūros ministerijos ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos informaciją.

Šaltinis – http://lrkm.lrv.lt/lt/news/view_item/id.1003.