- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„The Coins 2017“: nuo nanotechnologijų iki vėžio gydymo

MG_7978-642x336 [1]

Jau dvyliktą kartą Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Gyvybės mokslų centre (VU SA GMC) organizuojamame renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama nanotechnologijoms, gyvybės mokslams medicinoje ir sintetinei biologijai. Organizatoriai žada turiningas diskusijas apie mokslo ir verslo ryšį, verslumo galimybių pristatymus.

„Konferencijos formatas kiek kitoks nei praėjusiais metais, – teigia „The Coins 2017“ koordinatorė Rugilė Burbulytė. – Išvykos į mokslo įmones nepasiteisino – jų atsisakėme. Vis dėlto, kaip ir anksčiau, pirmiausia kviesime dalyvauti plenarinėje diskusijoje, kuria atidarysime konferenciją. Turėsime užsienio bei Lietuvos profesorių, mokslininkų ir, žinoma, studentų žodinių pranešimų, stendinių plakatų pristatymų, taip pat – kasmet daug dėmesio sulaukiančią įmonių mugę, kurioje atvykę įmonių atstovai plačiau papasakos apie savo veiklą. Mokslinė erdvė dinamiška, todėl konferencijoje bus pristatomos paskutinės ir aktualiausios naujienos.“

Pranešimuose – nuo nanotechnologijų iki vėžio gydymo

Šių metų „The Coins“ plenarinėje diskusijoje dėmesys kryps į mokslines idėjas, generuojamas verslo inkubatoriuose. Kviestiniai įmonių atstovai išsamiai papasakos apie startuolių kūrimą, gerąsias jų patirtis ir mokslo laimėjimais paremto verslo pradžios galimybes. Kiti diskusijos dalyviai supažindins su mokslo projektų finansavimu: kaip nuo idėjos pereiti prie produkto.

Po plenarinės diskusijos vyks kviestinių svečių ir studentų mokslo darbų pristatymai, kurie tęsis iki konferencijos pabaigos. Net devyni įvairių sričių pranešėjai kalbės nanotechnologijų, epigenetikos, sintetinės biologijos, kepenų ligų ir vėžinių atvejų diagnostikos bei gydymo temomis.

Tarp jų – Kalifornijos universiteto alumnas Aras Mattis, drauge su komanda ištyręs, kaip reaguoja sergančio žmogaus kepenų ląstelės paveikus jas toksiškomis riebiosiomis rūgštimis. Lietuvos profesorė, Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja Sonata Jarmalaitė pasakos apie neinvazinius epigenetinius vėžio diagnozės ir gydymo tyrimus. Mokslininkai iš Izraelio kalbės apie DNR ir baltymų panaudojimą nanotechnologijose, o Švedijos ir kitų Europos šalių atstovai pristatys savo projektus sintetinės biologijos srityje.

Mokslo darbus pristatys ir studentai

„Studentai aktyviai registruojasi į konferenciją ne tik kaip klausytojai“, – džiaugėsi R. Burbulytė. Šiemet laukiama keliolikos studentų mokslo darbų pranešimų ir keliasdešimt plakatų pristatymų. Konferencijos vadovės teigimu, tokia intelektuali aplinka jaunajam tyrėjui – puiki paskata tęsti mokslinę veiklą ir ieškoti karjeros galimybių, nes renginių, kuriuose jaunieji mokslininkai galėtų pristatyti savo darbus, nėra daug.

Atvykstančiuosius motyvuoja žinia, jog tai – išskirtinai vien studentų organizuojama tarptautinė konferencija. Patys jaunieji pranešėjai, paklausti, ko tikisi iš šių metų „The Coins“, nurodo, kad labiausiai laukia pažinčių su kitais savo srities specialistais, profesoriais, nori pasisemti patirties: „Mano meilė mokslui yra didžiulė, o „The Coins 2017“ – tai ypatinga galimybė sužinoti apie naujausius studentų ir mokslininkų tyrimus“, – teigia Gruzijos Tbilisio universiteto ketvirto kurso biochemijos studentas Šalva Lekiašvilis.

Dėmesys mokslo ir verslo sąsajai

Konferencijos vadovė tikina, kad įmonių mugės pradžia praėjusiais metais buvo sėkminga, tad ir šiais metais bus kviečiamos tokios mokslo įmonės kaip „Thermofisher Scientific“, „Interlux“ bei kitos. Jų atstovai konferencijos dalyviams papasakos apie įmonės sėkmę, tiekiamą produkciją ir praktikos galimybes.

Tiek studentai, tiek pagrindiniai pranešėjai ir įmonės, dalyvavusios praėjusių metų konferencijoje, sutaria, kad jos sėkmė yra šių trijų šalių komunikacija ir bendradarbiavimas vienoje mokslinėje erdvėje. „Svarbu, kad konferencijoje gali puikiai jaustis ir svečiai, kurie tik domisi mokslo naujienomis. Nors siekiame sukurti palankias sąlygas studentų mokslininkų saviraiškai ir tobulėjimui, vis dėlto mokslo populiarinimas taip pat išlieka svarbus“, – teigia R. Burbulytė. Todėl dalyvauti kviečiamos Lietuvos ir užsienio universitetų, mokyklų bendruomenės ir plačioji visuomenė.

Šaltinis – http://naujienos.vu.lt/the-coins-2017-nuo-nanotechnologiju-iki-vezio-gydymo/.