Suradusiam Lietuvos Nepriklausomybės aktą pažadėtas milijonas

newsOQG0r4

Už 1918 metų vasario 16-ąją pasirašytą Nepriklausomybės akto originalo grąžinimą Lietuvai – milijono eurų premija. Tokią žinią artėjant nepriklausomybės 100-osioms metinėms paskelbė koncernas „MG Baltic“.

Verslininkas Darius Mockus paragino žmones ieškoti Akto originalo, kuris laikomas dingusiu nuo 1940-ųjų.

„Jei per daugiau nei 70 metų niekam nepavyko surasti didžiulę istorinę vertę turinčio dokumento, tai labiausiai tikėtinos dvi versijos – arba niekas rimtai neužsiėmė paieškomis, arba Aktas tiesiog dingęs negrįžtamai. Artėjant Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, mes norime padėti tašką šioje užsitęsusioje istorijoje. Žinau, kad egzistuoja ne mažiau nei šešios skirtingos dokumento dingimo ir jo buvimo vietos versijos, todėl akivaizdu, kad ieškant dokumento sėkmę gali nulemti ne tik žinios, bet ir gebėjimas sutelkti pagalbininkų būrį, investicijos į pasirengimą ir krislas avantiūrizmo. Tuo tarpu siūlomas atlygis, manau, atitinka rizikos laipsnį ir galimas sąnaudas paieškoms“, – sakė „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus.
Anot verslininko, ieškoti Akto raginami ne tik istorijos mėgėjai ir profesionalai, bet ir azartiški žmonės. D. Mockaus teigimu, paskelbdamas žinią apie premiją už akto suradimą, jis nori paskantinti žmones domėtis Lietuvos istorija, Akto pasirašymo aplinkybėmis ir suvokti šios svarbios datos reikšmę valstybės gyvenime.
Iki šiol apie Nepriklausomybės aktą žinoma nedaug. 1918-aisiais metais pasirašytas dokumentas buvo perduotas Jonui Basanavičiui, bet niekada nebuvo paviešintas. Žinoma, kad buvo padarytas dublikatas, tačiau jo vieta nežinoma nuo 1940-ųjų metų, kai Lietuvą okupavo sovietai. Iki tol jis buvo saugotas Kauno Prezidentūros archyve.
Šiemet vasario 16-ąją Lietuva minės 99-ąsias nepriklausomybės metines, kitąmet laukia jubiliejinė – šimtmečio – šventė.
Šaltinis – http://tiesa.com/naujienos-ir-zinios/lietuva/suradusiam-lietuvos-nepriklausomybes-akta-pazadetas-milijonas-26155.

Naujienos iš interneto