- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„Langas į Lietuvą“ švęs Lietuvos gimtadienį – vasario 16 d. Milane, 17 d. Florencijoje, 18 d. Romoje

1954_00ec3dc443d1987b06b88825b6952c7c [1]

Gyvenantys ir kuriantys užsienyje Lietuvos atlikėjai smuikininkė Dalia Dėdinskaitė (Lietuva/Austrija), violončelininkas Gleb Pyšniak (Lietuva/Austrija) ir pianistas Gintaras Januševičius (Lietuva/Vokietija) susibūrė dėl bendros iniciatyvos pratęsimo, siekdami pristatyti gražiausius klasikinės lietuviškos muzikos kūrinius. Italijoje jau antrą kartą skambės muzikinio albumo „Langas į Lietuvą“ kūriniai. Vasario 16d. – Milane, Vasario 17d. – Florencijoje ir Vasario 18 d. – Romoje.

Visi trys atlikėjai yra pelnę tarptautinį pripažinimą kaip talentingi Lietuvos kultūros ambasadoriai. D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniakas pastaraisiais metais nuolat koncertuoja visoje Europoje, JAV bei Naujojoje Zelandijoje, o jų soliniai koncertai skamba tokiose prestižinėse salėse kaip Amsterdamo „Concertgebouw“, Vienos „Musikverein“ ar Maskvos konservatorijos didžioji salė.

Atlikėjų nuomone, nors Lietuviška klasikinė muzika nėra tokia žinoma pasauliniu mastu, bet tai nėra jos grožio ar kokybės rodiklis. Neretai lietuvių kompozitorių kūriniai atlikėjų programose tampa atradimais publikai, nieko iki tol nežinojusiai apie Lietuvos kūrėjus.

Lietuvos Nepriklausomybės 25-mečio minėjimo proga išleista kompaktinė plokštelė, yra lyg Lietuvos muzikos istorijos brangenybių kolekcija, kuri aprėpia daugiau nei šimtą metų įkvėpimo, kūrybinės energijos bei muzikinio palaiminimo. Muzikų tikslas – tęsti sėkmingą muzikinio rinkinio, išleisto prieš dvejus metus, koncertinį turą. Net trys koncertai vyks Italijoje po labai šiltai publikos sutikto koncerto Romoje 2015-aisiais. Kruopščiai parinkta programa kompaktinei plokštelei bei koncertams ne tik atskleis platų lietuvių kompozitorių kamerinės muzikos kūrybos spektrą, bet ir leis mėgautis lietuviškos muzikos grožiu kiekvienam klausytojui.

Į koncertinės programos Italijoje turą įtraukti šių kompozitorių opusai: M. K. Čiurlionio, L. Narvilaitės, A. Šendorovo, S. Vainiūno.

Koncertai vyks:

Vasario 16 d. 18:30 Circolo Filologico Milanese, Via Clerici 10, Milane;

Vasario 17 d. 18:00 Auditorium dell’Azienda Ospedaliero-Universitaria Careggi, Largo Piero Palagi, 1, Florencijoje;

Vasario 18 d. 18:30 Accademia Musicale Romana, Teatro Istituto „Colle La Salle“,  Via dell’Imbrecciato 181, Romoje.

Daugiau apie atlikėjus:

DALIA DĖDINSKAITĖ yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė. 2010-aisiais Dalia laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“, po kurio buvo pakviesta atlikti L. van Beethoveno koncertą smuikui prestižiniame festivalyje „Dresdner Musikfestspiele 2012“. Smuikininkės talentą pastebėjo jos pirmoji mokytoja Elena Lašaitė, vėliau Dalia mokėsi pas prof. Jurgį Dvarioną, o ryškiausią pėdsaką smuikininkės muzikiniame kelyje paliko studijos pas austrų smuikininką, Vienos universiteto profesorių Christianą Altenburgerį.

Dar būdamas 14 metų GLEB PYŠNIAK kaip solistas debiutavo su Lietuvos kameriniu orkestru (dirigentas prof. Saulius Sondeckis) Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse, tokiose kaip Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, pasirodė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Porto simfoniniu orkestrais ir kt. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o 2006 metais už Lietuvos vardo garsinimą G. Pyšniak apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

GINTARAS JANUŠEVIČIUS pastaruosius penkiolika metų buvo vienas žymiausių lietuvių pianistų tarptautinėje scenoje. Jis skambino su Montrealio simfoniniu, Maskvos valstybiniu simfoniniu, Šenženio simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais ir daugeliu kitų. G. Januševičius atstovavo Lietuvai žymiuose festivaliuose, tokiuose kaip F. Šopeno „Duszniki-Zdroj“, „Mozartfest Würzburg“, „Festival Besancon“, „Dresdner Musikfestspiele“. Kameriniame amplua jis dalinosi scena kartu su Jörgu Widmannu, Leonidu Gorokhovu, Ekaterina Mečetina, Aleksėjumi Gorlačiu, Elsbeth Moser ir kitais. Už neįkainojamas muzikos ir gyvenimo pamokas pianistas dėkingas Valei Kulikauskienei, Jurgiui Bialobžeskiui, Vladimirui Krainevui, Lazariui ir Valentinai Bermanams bei Berndui Goetzkei.

Koncertus Italijoje organizuoja Italijos lietuvių bendruomenė Romoje ir Milane, kartu su LR ambasados Italijoje ir garbės konsulatu Florencijoje

Projekto rėmėjai ir partneriai:

Lietuvos kultūros taryba

Lietuvos kultūros ministerija

Lietuvos Respublikos ambasados Austrijoje, Čekijoje, Italijoje, JAV, Rusijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Vengrijoje, Vokietijoje

Lietuvos Nacionalinė filharmonija

Lietuvos muzikos informacijos centras

BOD Group

MAMA studios

a&b Film- und Videoproduktion

Thomastik Infeld Vienna

Valdas Stravinskas, smuikų meistras

Vilnius-Events.lt

Julija REKLAITĖ, kultūros atašė