„Esu lietuvė“, – prisistatydavo Antonietta Raphaël

1912_4bf6d2b20c176d7c1f056ca35030640b

Vasario 2 d. jaukioje Nacionalinės modernaus meno galerijos Romoje salėje įvyko Kaune gimusios italų menininkės Antoniettos Raphaël skulptūros katalogo pristatymas. Italų dailės istoriko Giuseppe‘s Appela pastangomis 2016 m. buvo sudaryta išsami menininkės asmeninį bei profesinį kelią iliustruojanti knyga.

Antonietta Raphaël (1895 – 1975 m.) 1905 m. po tėvo mirties su motina išvyko į Londoną. Studijavo muziką. 1924 m. leidosi į visą gyvenimą trukusią kelionę po Europą. Tikėjosi pasiekti Egiptą, tačiau įstrigo Romoje. Čia gimė jos trys dukros, čia su tapytoju Mario Mafai ir jo bendraminčiais ji įkūrė Cavouro gatvės – Via Cavour vardu žinomą tapytojų grupę. Skulptūras pradėjo kurti 1933 m. Antoniettos kaip skulptorės ir tapytojos identitetas formavosi jos muzikinių interesų, emocionalumo, ekcentriškumo ir begalinio polėkio dėka. Tuo metu, konceptualiai gana įvairioje ir dinamiškoje aplinkoje Antonietta tarptautinį pripažinimą pelnė atkaklių tyrimų ir darbo dėka. „Catalogo generale della scultura” (Umberto Allemandi Editore) – talpina visus, subtiliu paslaptingumu ir talentingumu garsėjusios, menininkės darbus.

Pristatydama įspūdingą skulptorės asmeninio bei profesinio kelio eigą įiliustruojantį katalogą, garsi meno kritikė ir žurnalistė Lea Mattarella, neslėpė susižavėjimo menininkės talentu. Pristatymo metu Lietuva ne kartą buvo minima menininkės kūrybinio kelio kontekste.

Renginio pabaigoje iš Vilniaus atvykusi dailės istorikė prof. Giedrė Jankevičiūtė įteikė Romoje veikiančio centro „Centro Studi Mafai Raphaël“ direktorei Raffaella De Pasquale Lietuvos kultūros ir meno instituto parengto „Lietuvos dailininkų žodyno“ tomą, kuriame pristatoma ir Antonietta Raphaël.

Julija REKLAITĖ,

kultūros atašė

Naujienos iš interneto