Nelikime abejingi smurtui prieš vaikus

vaikai-82426

Smurtas prieš vaikus yra vaiko teisių pažeidimas, taip pat – didžiulė socialinė ir visuomenės sveikatos problema. Vaiką žalojantis elgesys sukelia plataus spektro pasekmes vaiko kasdieniam funkcionavimui ir raidai, kurie pasireiškia ir jau suaugusio žmogaus gyvenime.

Smurtas paveikia visus kasdienio funkcionavimo aspektus ir sutrikdo normalią vaiko raidą. Jis pakenkia vaiko fizinei sveikatai (sužalojimai, randai, nepagydomi pakenkimai), pažintinių procesų raidai (kalbai, mokymuisi, akademiniams pasiekimams), emocinei raidai (nerimas, potrauminio streso sutrikimas, depresija, žema savivertė), elgesiui (silpna savireguliacija ir impulsų kontrolė, agresija, kvaišalų vartojimas, savęs žalojimas, nusikalstami veiksmai), tarpasmeniniams santykiams.

Kai kurie sunkumai nesibaigia vaikystėje, jie žaloja ir jau suaugus, sukurdami nesibaigiantį smurto ratą. Tokie vaikai užauga menkus tėvystės gebėjimus turinčiais tėvais ir motinomis, jie dažnai būna agresyvūs ir smurtaujantys partneriai, tampa linkusiais nusikalsti ir elgtis asocialiai piliečiais.

Vaikai – smurto aukos – turi laiku gauti efektyvią kompleksinę pagalbą, kad galėtų sėkmingai įveikti patirtų traumų pasekmes ir tapti visaverčiais bendruomenės nariais.

Siaubingos istorijos apie tai, kaip vienoje ar kitoje Lietuvos vietoje skriaudžiami vaikai, nuolat sulaukia vis stipresnio atgarsio. Svarstoma, ar tikrai šalia aukų būnantys žmonės (draugai, tėvai, kaimynai, mokyklos bendruomenės nariai) nieko negali pakeisti?

Kviečiame visus nelikti abejingiems ir apie įtariamą smurtą pranešti telefonu 112, kreiptis į savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistus adresu Vytauto g. 33 (113 kab.), Trakai, ar skambinti tel.: (8 528) 58 318, 8 682 58431.

Trakų rajono savivaldybės

Vaiko teisių apsaugos skyriaus informacija

Šaltinis – http://www.trakai.lt/index.php?3151148823.

Naujienos iš interneto