Seime vyko Europos klubo diskusija „Pasaulis 2017 metais. Žvilgsnis iš Vilniaus“

seimo-europos-klubas

2017 m. sausio 20 d. vyko Seimo Europos klubo organizuota diskusija „Pasaulis 2017 metais. Žvilgsnis iš Vilniaus“.

Diskusiją vedė Europos Parlamento narys, Seimo Europos klubo prezidentas Petras Auštrevičius, pranešimus skaitė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius prof. Ramūnas Vilpišauskas ir SEB banko prezidento patarėjas, finansų analitikas Gitanas Nausėda, pasisakė Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Linas Balsys, Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius, Lietuvos Respublikos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto narys Egidijus Vareikis.

Europos Parlamento narys, Seimo Europos klubo prezidentas P. Auštrevičius pasveikino gausiai susirinkusius diskusijos dalyvius ir kvietė diskusijai kas mūsų laukia 2017 metais.

Prof. R. Vilpišauskas pristatė pagrindines 2017 metų rizikas pasaulyje, Europoje ir Lietuvoje; kėlė pagrindinius klausimus: ar naujoji JAV administracija susitelks į šalies vidaus reikalus, užsienio politiką grįs merkantilistiniais dvišaliais sandoriais ar vienašaliais sprendimais, ar Jungtinės Karalystės išstojimo derybos taps postūmiu tolesniems Europos Sąjungos dezintegracijos procesams; ar Lietuvoje naujoji valdančioji dauguma dirbs įprastos „kapanojimosi politikos“ režimu?

G. Nausėda kalbėjo apie 2017–2018 metų pasaulio ir Lietuvos ekonomikos perspektyvą, apie eksporto situaciją, bazines palūkanų normas, investicijas, vidutinį darbo užmokestį, infliaciją.

A. Kubilius atkreipė dėmesį, kad 2017 metais bus švenčiamos svarbios istorinės datos: 60 metų Europos Sąjungos Romos sutarčiai, 100 metų Spalio revoliucijai, taip pat 100 metų JAV prezidento Vudrou Vilsono (Woodrow Wilson) kalbai. A. Kubilius kalbėjo, kad 2017 metais labai svarbu bus rinkimai Vokietijoje ir Prancūzijoje, kova su terorizmu, pabėgėlių srautų valdymas. Jis taip pat pabrėžė, kad Kinijos vaidmuo globaliame pasaulyje nuolat auga, JAV dominavimas mažėja, Europa, pereidama nuo vienos krizės prie kitos vis labiau konsoliduojasi bei kėlė susirūpinimą, kodėl Vakaruose jau pamirštama Ukraina?

L. Balsys pabrėžė, kad JAV vaidmuo NATO turėtų išlikti stipriausias, kad naujasis Amerikos prezidentas nenuvarys šalies į bedugnę, kad labai svarbu mąstyti globaliai, o veikti lokaliai bei stiprinti energetinį efektyvumą ir žiedinę ekonomiką, kurie yra valstybės gerovės pamatas.

E. Vareikis kalbėjo apie tai, kad Lietuva plaukia pasroviui žinodama, kad pasaulis jau yra pakitęs, kad Lietuvoje nesusitaikyta, kad pasaulis keičiasi. Seimo narys pabrėžė, kad visur vyksta globaliai procesai ir šiuo metu svarbiausia lieka tvarka, solidarumas, vertybės.

Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos

Informacijos ir komunikacijos departamento

Europos informacijos biuras

Šaltinis – http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=119&p_k=1&p_t=168714.

Naujienos iš interneto