Susitikimas su Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininku Valerijumi Simulik

1045_64e94c503d3656c4ab9a2d4fcfc14994

Tautinių bendrijų tarybos nariai ir Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės darbuotojai 2017 m. sausio 19 d. susitiko su Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininku Valerijumi Simulik.

Susitikimo metu buvo pristatyta ataskaita apie departamento 2016 metų veiklą, nevyriausybinių tautinių bendrijų organizacijų finansavimą, aptarti tautinėms bendruomenėms aktualūs švietimo, visuomeninės veiklos, integracijos klausimai.

Dar kartą pasidžiaugusi dėl atkurto Tautinių mažumų departamento ir jo svarbos Lietuvos tautinėmis bendrijomis ir jų veiklai, Tautinių bendrijų tarybos pirmininkė Gunta Ronė pabrėžė Tautinių mažumų įstatymo būtinybę. 2010 m. nustojus galioti Tautinių mažumų įstatymui, Lietuvos tautinės bendrijos liko be teisinio apibrėžimo, nėra reglamentuojamos jų teisės ir pareigos. Pirmininkė taip pat išsakė Lietuvos neskaitlingų tautinių bendrijų pageidavimą grąžinti į nacionalinio transliuotojo eterį specialią, joms skirtą, laidą. Pažymėta, kad šiuo metu LRT transliuojamos laidos tautinėms mažumoms yra skirtos gausiausioms bendruomenėms – rusams, baltarusiams, lenkams, žydams ir ukrainiečiams. Tuo tarpu neskaitlingų tautinių bendruomenių gyvenimas nėra nušviečiamas. Neskaitlingos tautinės bendruomenės galimybę pateikti objektyvią informaciją apie save ir savo veiklas per LRT eterį prarado nutraukus vienintelės joms skirtos televizijos laidos „Labas“ transliavimą. Dėl dvylika metų egzistavusios ir populiarios tarp įvairių tautybių gyventojų, taip pat ir lietuvių, laidos transliavimo nutraukimo šių bendruomenių atstovai ne kartą išreiškė nusivylimą. Tautinių bendrijų tarybos pirmininkė taip pat išsakė prašymą rugpjūčio antrąją paskelbti romų holokausto diena ir taip solidarizuotis su Europos šalimis, šią dieną mininčiomis romų holokaustą.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkui Valerijui Simulik departamento direktorė Vida Montvydaitė įteikė raštą, kuriame prašoma tarpininkauti sprendžiant televizijos laidos „Labas“, skirtos neskaitlingoms tautinėms bendrijoms, grąžinimo galimybes ir išreiškė viltį, kad į Seimo darbotvarkę bus įtraukti susitikimo metu įvardyti klausimai, liečiantys Lietuvos tautines mažumas.

Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Tautinių mažumų politikos analizės ir informacijos skyrius, tel. 8 672 62 420, info@tmde.lt

Šaltinis – http://tmde.lrv.lt/lt/naujienos/susitikimas-su-seimo-zmogaus-teisiu-komiteto-pirmininku-valerijumi-simulik.

Naujienos iš interneto