- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų istorijos muziejus kviečia į paskaitas apie istorinę rekonstrukciją ir viduramžių kultūrą

paroda-Traku-pilyje-rubu-koliazas-82233-s500x254 [1]

Sausio 21 dieną, šeštadienį, 14 val. Trakų salos pilies didžiojoje menėje vyks dviejų dalių paskaita – „Mokslininko požiūris į istorinę rekonstrukciją: istorijos rekonstruktoriai ir populiarioji kultūra“ ir „Istorinių rekonstruktorių vertybės“.

Lektorės – etnologės, VDU doktorantės, Gintarė Dusevičiūtė-Neimontienė ir Agnė Kalėdienė. Tai pirmasis paskaitų ir edukacinių užsiėmimų ciklo „Viduramžių kultūros genezė: praeities paieškos ir atradimai“ renginys, lydintis parodą „Gotikinio kostiumo samprata: nuo askezės iki prabangos“, kuri bus eksponuojama Trakų salos pilyje iki kovo 31 d. Renginius organizuoja istorinio šokio klubas „Saltus Gladii“ ir Trakų istorijos muziejus.

„Jau du dešimtmečius Trakų istorijos muziejaus organizuojami gyvosios istorijos renginiai neįsivaizduojami be istorijos rekonstruktorių – karybos, amatų, istorinio drabužio ir šokio, senosios gyvensenos entuziastų, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Renginių svečiai paprastai atkreipia dėmesį į šventėse pristatomus dirbinius, vizualinius sprendimus, tačiau dažnai net nesusimąsto, kas tie žmonės, aukojantys savo laisvalaikį ir lėšas, kuriantys potyrius, kuriuos išgyveno senovės žmonės, kiek paieškų, laiko ir žinių reikėjo, kad visa tai taptų renginio programos dalimi ar naudotinu, mielu senovę menančiu daiktu“.

Pasak istorinio šokio klubo „Saltus Gladii“ vadovės, etnologės Rasos Kasperienės, pirmoji ciklo paskaita – įžanginė, aiškinanti, kas yra istorinė rekonstrukcija, kokių paskatų vedini žmonės įsijungia į šį judėjimą, kokios vertybės ir siekiai juos vienija.

Paskaitų ciklą pratęs pažintinės paskaitos: „XIV–XV a. Vakarų Europos ir LDK kario šarvuotė“, „Senovinių šokių raida iki XVI a. bei jų rekonstrukcijos šaltiniai“ (vasario 25 d.), „Viduramžiai ir Holivudas, arba istorinis kostiumas ir jo atspindžiai filmuose“, „Viduramžių Vakarų Europos mada“ (kovo 18 d.).

Kovo 25 d. pakviesime į du edukacinius užsiėmimus „Viduramžių Vakarų Europos mada: pasigamink hopelendą“ ir „XV–XVI a. šokiai“.

Pasitelkiant šiuolaikines priemones, rekonstruktoriai kartu su edukacijos dalyviais atkurs vieną madingiausių XIV a. pabaigos – XV a. pradžios Vakarų Europos drabužių – hopelendą (Houppelande), kurį dėvėjo ir vyrai, ir moterys. Tai ilgas, platus, dažnai su ilgu šleifu ir žemę siekiančiomis rankovėmis viršutinis rūbas, kuris buvo siuvamas iš prabangiausių medžiagų.

Edukacijos dalyviai bus mokomi šokti XIV–XV a. diduomenės šokius, tuomet populiarius Vakarų Europos pilyse.

Daugiau informacijos apie paskaitas ir edukacinius užsiėmimus: www.trakaimuziejus.lt ir muziejaus Facebook paskyroje.

Brigita Balčytienė
Trakų istorijos muziejaus
Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja
Tel. 8 611 85 612, el.p. b.balcytiene@trakaimuziejus.lt

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis:

Rasa Kasperienė
etnologė, istorinio šokio klubo „Saltus Gladii“ vadovė
Tel. 8 657 78026, el.p. rasiuke@gmail.com