Laisvės gynėjams atminti – 6 metrų obeliskas

crop_510x410_d1_dsc_4408

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė 26-ųjų Sausio 13-osios metinių proga Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) kiemelyje atidengė specialų memorialą, skirtą šalies Laisvės gynėjams pagerbti.

Pagrindinis išskirtinio memorialo akcentas – 6 metrų obeliskas, įamžinantis Sausio 13-osios aukų atminimą. Obelisko viršuje – varpas, simbolizuojantis pirmąją žiniasklaidos priemonę, kvietusią žmones susirinkti ir pranešusią apie naują žinią, nelaimę ar pergalę.

Pasak Prezidentės, prie vienintelės šalies televizijos ir radijo tomis lemtingomis naktimis buvo prigludę milijonai žmonių, o žinias iš Vilniaus gaudė ir visas pasaulis. Kiekvienas iš čia sklidęs žodis buvo lyg širdies, lyg varpo dūžis. Pasak Prezidentės, mūsų tauta žino, kas yra laisvė ir kokia didelė jos vertė, todėl už ją reikia kovoti kasdien vis primenant, kad ji mūsų iškovota ir neliečiama.

Šalies vadovės teigimu, visi, tą naktį kovoję už Lietuvą ir esantys čia dabar, yra svarbūs kaip oro gurkšnis, kaip varpo garsas, kuris sujungia mus su valstybe, su mūsų laisve ir kiekvieno žmogaus širdimi.

Naujasis memorialinis paminklas pastatytas vietoje, kurioje anksčiau stovėjo 24 mediniai vardiniai kryžiai, skirti žuvusiems Laisvės gynėjams prie televizijos bokšto, LRT pastato, Medininkų pasienio poste atminti.

Šio memorialo, ant kurio galima rasti ir granitstulpį su Marcelijaus Martinaičio žodžiais ir žuvusiųjų vardais, autorius – skulptorius Robertas Kvintas.

Per lemtingus sausio įvykius 1991 metais ginti Lietuvos radijo ir televizijos, Parlamento ir televizijos bokšto buvo susirinkę dešimtys tūkstančių šalies gyventojų. Per taikų neginkluotą pasipriešinimą sostinėje žuvo 14, buvo sužeista daugiau kaip 600 laisvę gynusių žmonių.

Prezidentės spaudos tarnyba

Naujienos iš interneto