- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Ministras A. Veryga su visuomenininkais aptarė šeimoms aktualius klausimus

DSC_3651.JPG

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) atstovais aptarė Lietuvos šeimoms sveikatos srityje aktualius klausimus, kurie svarbūs jas atstovaujančioms bei su jomis dirbančioms organizacijoms. Daug dėmesio skirta sveikatos apsaugos sistemos pertvarkoms, siekiant, kad paslaugos taptų kuo prieinamesnės ir patogesnės šeimoms, įskaitant sergančių šeimos narių lankymą namuose, slaugą, prevencinių paslaugų gausinimą. Aptartos ir priklausomybių mažinimo galimybės, darželių higienos normų pagrįstumas, tėvų teisės ugdyti vaikus pagal įsitikinimus užtikrinimas, pagalbos gimdantiems ne ligoninėje įteisinimo perspektyvos.

Susitikime dalyvavo NŠTA pirmininkas Tomas Šalkauskas, NŠTA Tarybos narys Algimantas Ramonas ir ekspertė doc. dr. Ramunė Jurkuvienė.

Ministro A. Verygos teigimu, daugeliui žmonių vis labiau aktualiu klausimu tampa gimdymas ne ligoninėse, pavyzdžiui, namuose, tad svarbu ir tinkamai šią sritį reglamentuoti.

„Negalime nematyti to, kas vyksta  ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, to, kas žmonėms svarbu ir aktualu. Jei nekreipiame dėmesio į tokius dalykus, tuomet valstybė negali garantuoti, kad žmogus čia jaustųsi saugus. Gimdymai ne ligoninėje yra sudėtingas klausimas, todėl artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupė, į kurią bus įtraukti įvairių sričių specialistai ir suinteresuotų šalių atstovai, neabejotinai – ir šeimų atstovai“, – sako A. Veryga

NŠTA Tarybos nario A. Ramono teigimu, jo atstovaujama asociacija džiaugiasi galimybe pradėti dialogą šiuo aktualiu klausimu ir pristatyti tiesiogiai sveikatos apsaugos ministrui kitus rūpimus klausimus, nes iki šiol su ministerija nepavykdavo rasti bendros kalbos.

„Šis susitikimas šeimų organizacijai yra istorinis įvykis, nes iki šiol jokia mums žinoma šeimas ir tėvus atstovaujanti organizacija nebuvo pakviesta į šią ministeriją kalbėtis. Ministras aiškiai išsakė ketinimus šeimoms aktualius klausimus svarstyti dialogo būdu. Mums labai svarbu ministro ir visos Vyriausybės atvirumas skirtingoms nuomonėms. Mes norime prisidėti prie šeimų ir visos valstybės stiprinimo, todėl tikimės, kad į šeimą bus žiūrima kaip į valstybės partnerę, o sprendimai bus priimami vertinant juos per poveikio šeimos gyvenimui prizmę“, – sako A. Ramonas.

Taip pat aptarta kokių kitų aktyvių veiksmų reikėtų imtis sprendžiant šeimoms aktualius klausimus, kad būtinas aktyvus ir pozityvus ministerijų bendradarbiavimas, kitų koordinacinių mechanizmų sukūrimas ir jų veikimo užtikrinimas. Aptariant priklausomybių mažinimo svarbą, buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad gydant priklausomybes svarbu užtikrinti pacientams paslaugų grandinę – neužtenka tik detoksikuoti pacientus, patekusius į alkoholinę komą. Krizinėse situacijose žmonės atviresni gyvenimo pokyčiams. Dėl to būtina jiems pradėti teikti ir psichosocialinę pagalbą jau ligoninėje, kuri turi būti tęsiama ir po hospitalizacijos.

SAM Ryšių su visuomene skyrius,

samrsv@sam.lt [1]

 Sekite naujienas Sveikatos apsaugos ministerijos Facebook [2] puslapyje!

http://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/bandys-iteisinti-gimdyma-namuose.d?id=73359668 [3]

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Šaltinis – http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/ministras-a-veryga-su-visuomenininkais-aptare-seimoms-aktualius-klausimus.