- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Paskelbtos 2016-ųjų Lietuvos muziejų „Idėjų mugės“ nominacijos

„Idėjų mugė“ – kasmetis Lietuvos muziejų asociacijos renginys, kurio tikslas – suburti visos Lietuvos muziejų edukatorius bendrauti, generuoti idėjas, dalytis patirtimi.

Šiais metais „Idėjų mugė“ pakeitė formatą – iki šiol edukatoriai susiburdavo viename muziejuje, o šį kartą jie pasklido po įvairius muziejus. Kiekvieno muziejaus edukatoriai traukė burtus, kuriame kaimynstėje esančiame muziejuje jie turi apsilankyti. Susipažinę su įdomiausiais muziejaus eksponatais, turėjo sukurti edukacinio užsiėmimo koncepciją ir ją aprašyti pagal pateiktą formą.

23 edukatoriai iš įvairiausių muziejų – kraštotyros, technikos, meno, literatūros, istorijos – po vieną ar visu būriu keliavo į didesnius ir mažesnius muziejus, kuriuose sukūrė 18 edukacinių užsiėmimų vaikams, jaunimui, suaugusiems, senjorams. „Idėjų mugėje“ dalyvavę muziejai galės naudotis šiais aprašais, o gal net ras partnerių ateities veikloms.

Su visais edukacinių užsiėmimų aprašais galima susipažinti Facebook`o paskyroje „LMA Idėjų mugė“ ir tinklapyje www.muziejuedukacija.lt. Visus kviečiame komentuori, teikti pastabas ir pasiūlymus, nes svarbiausias šio renginio tikslas – mokytis vieniems iš kitų ir kurti įdomias, turiningas, aktualias, tikslinių grpių poreikius atitinkančias edukacines programas.

2016 m. paskelbtos dvi „Idėjų mugės“ nominacijos: „Už drąsą eksperimentuoti“ ir „Už platų požiūrį ir integralumą“.

Nominacijos „Už drąsą eksperimentuoti“ laureatais vienbalsiu komisijos sprendimu tapo Mindaugas Grigonis ir Mindaugas Tamošiūnas (Vytauto Didžiojo karo muziejus) už edukacinį užsiėmimą vaikams „Kiškių sukilimas“ Vaikų literatūros muziejuje (Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinyje). Edukatoriai, pasitelkdami K. Binkio kūrinį „Kiškių sukilimas“, moko vaikus įveikti savo baimes.

Nominacijos „Už platų požiūrį ir integralumą“ laureatėmis tapo Joana Čėsnaitė ir Inga Kartkutė (Lietuvos jūrų muziejus) už edukacinį užsiėmimą moksleiviams „Klaipėdiečio tapatybės paieškos Klaipėdos skulptūrų parke“ Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus skulptūrų parko ekspozicijoje. Šios edukacinės veiklos dalyviai provokuojami diskutuoti, kas lemia klaipėdiečio tapatybę ir kaip tai atsispindi skulptūrose.

Pažymėtas ir Jolantos Sereikaitės (LDM Meno pažinimo centras) Tuskulėnų rimties parko ekspozicijoje sukurtas užsiėmimas vyresniųjų klasių moksleiviams „Tuskulo pašnekesiai“. Jo dalyviai kviečiami susipažinti su sovietinio teroro ženklais, pasipriešinimo dalyvių biografijomis, sužinoti, kodėl jie ryžosi kovoti.

Renginyje dalyvavę edukatoriai džiaugėsi atradę įdomių muziejų, susitikę su kolegomis ir turėję galimybę pritaikyti savo žinias iki šiol nepažįstamoje srityje. Ne vienas pažymėjo, kad tokia „Idėjų mugė“ galėtų vykti ir kitais metais.