Paryžiuje ilgi pokalbiai su rašytoju R. Rastausku

1764_bf6cf8cbf7ed9c1fa451c4e3eaa48c76

Gruodžio 12 d. Lietuvos ambasadoje Paryžiuje buvo surengtas Rolando Rastausko esė rinktinės „Trečias tomas“ pristatymas bei diskusija su autoriumi. Diskusiją moderavo žinoma architektė Audra Kaušpėdienė.

Trečioji Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rolando Rastausko esė rinktinė „Trečias tomas“ užbaigia trilogiją, pradėtą knygomis „Kitas pasaulis“ (2005) ir „Privati teritorija“ (2009). Tai vienas iš geriausių Lietuvos eseistų, kurio kūryba pasižymi švelnia ironija ir lengvu grotesku. Autorius pastebi, kad paskutinėje trilogijos knygoje yra šiek tiek daugiau nei įprastai fikcijų, todėl ne viską reikia priimti, kaip gryną tiesą. Nepakartojama socialinė tikrovė persipina su Rolando Rastausko asmeninės biografijos momentais. Knygoje atskleista praeitis siejama su kelionėmis, sutiktais žmonėmis nuo Transilvanijos iki Provanso. Rašytojo klajūno pasakojimuose įsiterpia keisti personažai, tarsi jo biografijos palydovai su teatrinėmis gyvenimo mizanscenomis. Kiekvienas tekstas išmoningai komponuojamas iš savito tik Rolandui Rastauskui būdingo stiliaus, gero pasakojimo, kuris susietas su pramanyta realybe, tikru teatru ir realiai aplankytais miestais.

Rolandas Rastauskas – žymus šiuolaikinis lietuvių poetas, eseistas, dramaturgas, vertėjas. Stažavosi Londono nacionaliniame, Edinburgo „The Traverse“ ir Skarboro teatruose. Daugelio tarptautinių kultūros projektų ir konferencijų dalyvis, meno festivalių konsultantas. 1989–1990 m. „Atgimimo“, 1993–2003 m. – „Lietuvos ryto“, 2003–2004 m. „Akiračių“ (Čikaga) ir nuo 2005 m. „Verslo klasės“ skiltininkas. Debiutavo eilėraščių knyga „Albumas“ (1987). Išleido dar kelias poezijos knygas, parašė pjesių ir scenarijų dramos teatrams, išleido esė ir pjesių rinkinius.

Verčia iš rusų, lenkų, slovėnų ir anglų kalbų. Jo paties tekstai versti į anglų, lenkų, rusų, baltarusių, slovėnų, švedų ir kt. kalbas. R.Rastauskas – Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas ir vienas ryškiausių šiuolaikinio meno žanro – performanso kūrėjų ir atlikėjų Lietuvoje.

2001 m. R. Rastauskui paskirta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija už geriausią metų kultūrinę publicistiką, 2006 m. – Ievos Simonaitytės premija bei Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto premija už geriausią 2005-ųjų metų knygą „Kitas pasaulis“.

2010 metais R.Rastauskui buvo suteikta Lietuvos Nacionalinė kultūros ir meno premija „už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje ir už sakinio eleganciją“.

Renginys organizuotas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, Kultūros ir užsienio reikalų ministerijomis.

Po R. Rastausko knygos pristatymo ir diskusijos Lietuvos ambasada Paryžiuje suorganizavo susitikimą su Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriais, kurie su režisieriaus Krystian Lupos kurtu spektakliu Thomaso Bernhardo „Didvyrių aikštė“ dalyvauja viename garsiausių pasaulyje meno festivalių, Paryžiaus rudens festivalyje „Festival d’Automne“.

Lietuvos nacionalinio dramos tetaro spektaklis, reikalaujantis modernių technologijų ir erdvinių subtilumų, vaidinamas Paryžiaus nacionaliniame teatre La Colline. Thomaso Bernhardo pjesė „Didvyrių aikštė” lietuvių aktorių bus suvaidinta net šešis kartus, o bilietai į visus spektaklius buvo išparduoti prieš kelis mėnesius

Spektaklio trupėje vaidina aktoriai Eglė Gabrėnaitė, Valentinas Masalskis, Eglė Mikulionytė, Viktorija Kuodytė, Rasa Samuolytė, Toma Vaškevičiūtė, Doloresa Kazragytė, Neringa Bulotaitė, Vytautas Rumšas, Povilas Budrys, Arūnas Sakalauskas

Vida GRAŽIENĖ,

Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje

Šaltinis – http://lrkm.lrv.lt/lt/naujienos/paryziuje-ilgi-pokalbiai-su-rasytoju-r-rastausku

Naujienos iš interneto