TOP 10 technologinių dovanų hitų 2016

Ką dovanosime šiemet?

Dronai, išmaniosios apyrankės, virtualieji akiniai – tai tik keli įrenginiai, kurie šiais metais kaip dovana po eglute bus ant bangos. Varle.lt komercijos direktoriaus Mariaus Butausko teigimu, nors šie įrenginiai neatsirado 2016-aisiais, jų populiarumas auga kaip ant mielių, todėl galima drąsiai prognozuoti, kokie santykinai nauji produktų tipai bus šių metų geidžiamiasiomis dovanomis.

ka-dovanosime-siemet

1.     Dronai

Dronai, dažniausiai – kvadkopterių (su keturiais sraigtais) pavidalo bepilotės skraidyklės. Nors vartotojiškoje rinkoje dažniausiai sutinkami būtent šio tipo dronai, iš tikrųjų gamintojų fantazija yra beribė. Šie įrenginiai būna labai įvairių formų ir dydžių. Mažiausi telpa delne, didžiausi – prilygsta keleiviniams lėktuvams. Kam jie reikalingi? Iš pirmo žvilgsnio, tai tik nuotoliniu būdu valdomi žaislai, tačiau iš tikrųjų dronų taikymo galimybių yra daugybė. Ko gero pagrindinis dalykas, kam galima panaudoti dronus – tai filmavimas. Prie drono pritvirtinta (ar įmontuota jo korpuse) kamera leidžia filmuoti iš aukščio. Kai kurie dronai pasižymi galimybe sekti savo savininkus, todėl galime filmuoti save iš oro važiuodami dviračiu ar slidinėdami. Dronai vis dažniau naudojami profesionaliais tikslais. Juos gamina vis didesnius ir su didesne keliamąja galia. Reikėtų pažymėti tai, kad dronų gamintojai pradėjo nepamiršti ir tų, kurie neturi nieko bendro su fotografija bei filmavimu ir siūlo vis daugiau pradedantiesiems naudotojams skirtų įrenginių. Dažniausiai tai maži žaislai, kurių kaina nesiekia 50 eurų.

2.     Riedžiai

Riedis – tai šiuolaikiška, mobili ir manevringa transporto priemonė, kuri tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams. Minimalus rekomenduojamas važinėtojo riedžiu amžius – 7 metai, o maksimalus svoris, kurį galėtų atlaikyti, šis, atrodytų, trapus daiktas – net 100 kg.

Kai kuriose šalyse paštininkai ir didelių sandėlių darbuotojai jau aktyviai naudojasi riedžiais. Galima pastebėti, kad mūsų šalyje riedis tampa nauju mados dalyku tarp paauglių ir nors juo naudotis paprasta, įgūdžiams tikrai reikia laiko.

3.     Virtualios realybės akiniai

VR akiniai vieni madingiausių pastarojo laiko daiktų. Kai, užsidėję VR akinius, pasukame galvą, atvaizduojamas vaizdas pasikeičia tokiu būdu, kad mes visada liekame virtualaus pasaulio centre.

2014 metais „Google“ kompanija pasiūlė rinkai „Google Cardboard“ akinius, kuriuos sudarė porą lęšių, kartonas, gumytė. Aksesuaras atrodė kaip telefono laikiklis, kurio ekrane atvaizduojamas specialus turinys: žaidimai, filmukai, 360 laipsnių vaizdas. Be to kiekvienai akiai išmanusis telefonas rodė skirtingą gilų vaizdą, todėl leido pajusti tikrą dalyvavimo efektą. „Google Cardboard“ labai išpopuliarėjo ir tapo nebrangių VR aksesuarų – virtualios realybės akinių išmaniems – klasės pirmtakais. Virtualios realybės akinių asortimente galima rasti nemažai variantų. Pigiausi modeliai pasižymi kartoniniais korpusais, į kuriuos reikia dėti išmanųjį. Taip pat galima rasti ir pažangių virtualios realybės akinių variantų su valdikliais ir jutikliniais kilimėliais, palengvinančiais programėlių valdymą. Jeigu dar nebandėte naudotis virtualios realybės akiniais, pagalvokite apie šios pramogos galimybę. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad internetinėse parduotuvėse dabar jau galima rasti nemažai įvairių virtualios realybės akinių už tikrai patrauklią kainą. Renkantis virtualios realybės akinius reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar konkretus modelis yra suderinamas su jūsų išmaniuoju telefonu.

4.     360 laipsnių kameros

Pirmosios 360 laipsnių vaizdo transliacijos „YouTube“ kanale pasirodė 2015 metais. Po pusmečio tokią pat galimybę pasiūlė ir „Facebook“. 360 laipsnių vaizdas – tai toks filmukas, kuriame vaizduojama ne tik pasaulio dalis, kurią vėliau matome „uždarytą“ televizoriaus ar kito įrenginio ekrane. Tai vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota viskas, kas yra aplink kamerą – tai, kas yra priekyje, gale, šonuose ir net iš viršaus bei apačios. Tokį dalyką nufilmuoti leidžia 360 laipsnių kameros, kurios filmuoja aplink savo ašį. 360 laipsnių kameros turi milžinišką profesionalaus taikymo potencialą. Visų pirma, šiuos įrenginius įvertins visi, kurie norės paprastai nufilmuoti ir parodyti erdvę iš kiekvienos perspektyvos ir nesvarbu ar tai būtų namai, automobilio vidus, žaidžianti žmonių grupė, koncertas, ar kelionės vaizdai.

5.     Projektorius „Šilelis P-1“

Šiais metais į rinką sugrįžo prekės ženklas „Šilelis“. Tik šįkart „Šilelis“ – ne televizorius, o naujos kartos LED projektorius, kuris leis namuose mėgautis tikra namų kino patirtimi. „Šilelis P-1“ projektoriaus dizainas ir dydis leidžia jį patogiai transportuoti, todėl lietuviško prekės ženklo įrenginys yra puikus variantas naudojimui nedidelių patalpų ofisuose ir namuose.

6.     Išmaniosios apyrankės

Sėdimas gyvenimo būdas, neteisinga mityba ir neramus miegas –  visa tai anksčiau ar vėliau priverčia žmogų susirūpinti savo organizmu. Šiuolaikinis žmogus turi begalę išmanių galimybių, padedančiu būti aktyviam ir sekti ne tik savo fizinį aktyvumą, bet ir miego kokybę. Konkrečiai šiam tikslui buvo sukurtos išmanios apyrankės arba dar kitaip vadinami aktyvumo asistentai. Pirmieji rinkoje atsiradę modeliai kainavo nemažai, tačiau auganti paklausa lėmė, kad šiandien išmaniąją apyrankę galima įsigyti ir už 30€, todėl pastebime, kad šį daiktą žmonės vis dažniau renkasi kaip dovaną ir įdomu tai, kad ne tik sportuojantiems artimiesiems ar draugams, bet ir tėvams, kurie rūpinasi savo sveikata, norėtų skaičiuoti žingsnius ir kalorijas.

7.     Nešiojami įkrovikliai (angl. Power bank)

Šie daiktai tikras gelbėjimosi ratas tiems, kuriems dažnai pasitaiko ne laiku išsikrovusių įrenginių baterijų situacijų. Šiais metais pastebėjome ypatingą nešiojamų įkroviklių pardavimų šuolį, kuris laike sutapo su „Pokemon Go“ žaidimo populiarumu. Tačiau, išsikraunanti telefono ar planšetinio kompiuterio baterija – problema, kuri aktuali ne tik aktyviems žaidėjams, todėl nešiojamas įkroviklis – labai praktiškos dovanos variantas visiems aktyviems išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių naudotojams.

8.     Dulkių siurbliai-robotai

Ko gero daugumai namų tvarkymas, grindų siurbimas ir plovimas – ne patys maloniausi darbai. Kyla klausimas: ar kišeninių kompiuterių, dirbtinio intelekto ir išmaniųjų įrenginių eroje galima išvengti lakstymo po namus su dulkių siurbliu? Mėgstantys švarą, bet turintys labai mažai laiko ir svajojantys pamiršti apie dulkių siurbimą, tikrai turėtų pasidomėti tuo, ką technologijos turi papasakoti šia tema, t.y. pagalvoti apie dulkių siurblius-robotus. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šių įrenginių tipas tampa pigesnis ir vis labiau prieinamas.

9.     Naujai atrasta sena „Polaroid“ fotografija

Skaitmeninės fotografijos eroje „Polaroid“ populiarumas reikšmingai sumažėjo, tačiau paklausa ir ištikimiausi momentinių nuotraukų gerbėjai niekur nedingo. Skaitmeniniai ir veidrodiniai fotoaparatai turi daug privalumų ir pasižymi mažesniais eksploatavimo kaštais, tačiau galimybė tą pačia akimirką rankose laikyti nuotrauką turi didelį pranašumą, ypač švenčių ir renginių atvejais, kai akimirkos svarba yra ypatinga. Momentiniai fotoaparatai asmenukių amžiuje galima sakyti atgyja naujai. Jie leidžia džiaugtis nors ir nedidelėms ir neaukščiausios kokybės, bet nepakartojamomis nuotraukomis. Tačiau „Polaroid“ – tai ne tik momentiniai fotoaparatai. Šiandien, kai išmaniųjų telefonų kameros pasiekė neįtikėtinai aukštą kokybės lygį, tiek momentinių, tiek veidrodinių fotoaparatų paklausa paprasto naudojimo tikslais pastebimai sumažėjo. Tačiau „Polaroid“ produktai turi savo nišą ir nepaisant to, atranda naujas taikymo sritis ir pasiūlo naujus sprendimus. Mobilios fotografijos kontekste reikėtų paminėti mini spausdintuvą išmaniesiems telefonams „Polaroid ZIP Printer“. Tai mažas įrenginys, kuris leis akimirksniu atspausdinti išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu užfiksuotas nuotraukas.

10.Daiktai išmanių namų link: išmaniosios LED lemputės

Ko gero didžiąją dalį dabar kuriamų technologijų lydi išmanumo sąvoka. Ne išimtis čia ir tai kas mus supa, mūsų namai. Jokia naujovė, kad vis aktyviau gamintojai siūlo buitinės technikos sprendimus, kuriuos galima valdyti išmaniai: telefonu įjungti skalbimo mašiną, indaplovę ar orkaitę tada, kai mums to reikia. Praeitą amžių mūsų namai pasikeitė radikanaliai, todėl kyla klausimas, kodėl vis dar taip plačiai naudojamės XIX a. sukurta apšvietimo technologija? Jau ir mūsų rinkoje galime rasti keletą išmaniųjų lempučių, kurias galima valdyti specialių programėlių dėka, variantų, o „Philips“ kompanija sukūrė savo „Hue“ asmeninio bevielio apšvietimo sistemą. Išmaniosios lemputės – tai ne šiaip pramoga su galimybe keisti lemputės spalvas ir šviesos intensyvumą, bet ir taupymas, patogumas ir ekologija.

Naujienos iš interneto