„Cat S60“ – pirmasis pasaulyje išmanusis su visiškai integruotu termovizoriumi

Cat S60

„Cat“ telefonai garsėja savo precedentų neturinčiu patvarumu, todėl įprastai nuo tokių įrenginių gamintojų niekas labai nelaukia inovatyvių funkcijų, tačiau šiais metais „Cat“ nustebino visus. „Cat S60“ modelis yra pirmasis pasaulyje išmanusis telefonas su visiškai integruotu termovizoriumi. Pažiūrėkime į šį įrenginį iš arčiau ir apžvelkime visus pagrindinius „už“ ir „prieš“.

Kam apskritai telefonui termovizorius?

Tai puikus diagnostinis įrenginys, kuris praverčia labai įvairiose srityse. Infraraudonuosius spindulius matanti kamera leidžia išplėsti regėjimo diapazoną ir pamatyti daug neakivaizdžių ar sunkiai patikrinamų reiškinių.

Statybose termovizorius labai dažnai naudojamas greitam statinių izoliacijos tyrimui. Šilumos kamera parodo visas vietas, pro kurias šiluma iš pastato praleidžiama į išorę. Žinoma, išmatuoti tikslius šilumos praradimus nepavyksta, tačiau jau iš pirmo žvilgsnio matyti, kokiems pastato elementams reikia ypatingo dėmesio. Pastatų viduje termografiją galima panaudoti patikrinimui, kur sienoje yra vamzdžiai su šiltu vandeniu ir pan. Medicinoje, pavyzdžiui, termovizija taikoma uždegimų ir  kraujotakos sutrikimų aptikimui.

„Cat S60“ termovizorius „FLIR One“

Integruota „Cat S60“ šilumos kamera – tai antrosios kartos „FLIR Lepton“ modelis, kuris pasižymi  160 x 120 pikselių raiška. Infraraudonųjų spindulių kameros funkcionalumų panaudojimui reikalinga gamykliškai įdiegta „FLIR“ ar kita alternatyvi programėlė. Programėlėje rasime reikalingiausias funkcijas: temperatūros skalę, spalvų schemos pasirinkimą, galimybę perjungti į matomą šviesą.

„FLIR One“ šilumos kamera automatiškai pritaiko tonalinį diapazoną prie objektų, esančių matymo lauke, temperatūrų: šalčiausias  ir šilčiausias objektai visada turi kraštutines (ryškiausias spalvas).

Kadangi infraudonųjų spindulių pasaulis ne visada yra atpažįstamas žmogui, viena naudngiausių „Cat S60“ funkcijų yra tam tikras dvigubas atvaizdavimas – t.y. matomo vaizdo uždėjimas ant esančio infraudonųjų spindulių juostoje. Vaizdas iš įprastos kameros paverčiamas juodai-baltais kontūrais ir yra uždedamas ant šiluminės kameros vaizdo.

Kita naudinga čia funkcija – dvigubų nuotraukų, apimančių matomą ir infraudonųjų spindulių vaizdus, įrašymo galimybė. „FLIR“ kamera prideda prie kiekvienos nuotrakos temperatūros skalę, kuri leidžia išmatuoti bet kokį nuotraukos punktą. Deja, tokių nuotraukų peržiūra reikalauja „FLIR“ programinės įrangos, todėl sunku šiais vaizdais pasidalinti su kitais.

Vidutinis išmanusis neeiliniame korpuse

Kaip jau galima tikėtis, tokios klasės išmanusis turi storą ir didelį korpusą: 13 mm siekiantis storis, yra tikrai daugiau nei turi didžioji dalis išmaniųjų. Įrenginio ekranas reaguoja į prisilietimus mūvint pirštines, todėl juo tikrai patogu naudotis sudėtingomis sąlygomis.

„Qualcomm Snapdragon 617“ procesorius, 3 GB RAM ir 32 GB saugyklos turėtų garantuoti pakankamą našumą kasdieniam naudotojimuisi. Kaip šiuolaikiškių išmaniųjų atstovas, „Cat S60“ ekranas turi pakankamai mažą raišką (1280 x 720 px). Telefonas palaiko dviejų SIM kortelių funkciją, turi FM radiją, talpią bateriją, o svarbiausia – yra atsparus smūgiams, dulkėms ir vandeniui iki 5m gylyje.

https://www.youtube.com/watch?v=3fSdtZc_Zlg

„Cat S60“ – kodėl verta?

„Cat S60“ – tikras tankas išmaniųjų telefonų rinkoje. Galima teigti, kad patvarumo požiūriu, tai mūsų laikų „Nokia 3310“. Tai įrenginys, kuris išgyvens branduolinę katastrofą, o po kelių tūkstančių metų archeologai ras jį kažkur smėlyje ir rodys muziejuose kaip mūsų primityvios civilizacijos pasiekimą. Kalbant rimtai, telefono konstrukcija iš tikrųjų yra labai patvari ir atitinka JAV Gynybos ministerijos sukurtas įrangos atsparumo standartus, kurie reiškia, kad įrenginys gali veikti kraštutinių temperatūrų sąlygomis ir yra atsparus smūgiams.

Mums, paprastiems naudotojams, termovizorius arba kitaip vadinama šilumos kamera tėra tik žaislas: galime pamatyti savo delnų pėdsakus ant stalo, matome, kiek karšti yra naudojami išmanieji, žiūrime kaip vėsta mūsų kava ar arbata ir t.t. Tokia funkcija tikrai greitai neatsibosta. Tačiau beveik nekyla abejonių, kad tikroji „FLIR Systems“ termovizoriaus sprendimo paskirtis yra kita ir pravers visų pirma asmenims, dirbantiems statybose ar energetikos srityje. Integruota šilumos kameros skaitmeninė programėlė kartais veikia su šiokiais tokiais vėlavimais, tačiau siūlo nemažai įdomių funkcijų, pvz. tikslų temperatūros matavimą ir vaizdo įrašų „Time lapse“ įrašymą.

Dėmesio verta „Cat S60“ 3800 mAh talpos baterija, kuri garantuoja dviejų parų veikimą. Žinoma, čia kažkiek yra kuklių vidinės konstrukcijos elementų nuopelnų, bet apie juos šiek tiek vėliau. Be to reikėtų pažymėti, kad telefonas pasižymi „Quick Charge 2.0“ funkcija, todėl pilną energijos dozę jis gauna labai greitai. Ką gi, galbūt telefonas yra ir sunkus (sveria maždaug tiek pat kiek du telefonai ir yra tokio storio kaip du kiti išmanieji), tačiau nešiojantys jį kišenėje neturi su savimi tampytis nešiojamo įkroviklio (angl. powerbank).

„Cat S 60“ veikia beveik švarios „Android 6.0 Marshmallow“ operacinės sistemos pagrindu. Telefono funkcionalumas tikrai neblogai pritaikytas asmenų, kurie naudojasi telefonu įvairiomis sąlygomis, poreikiams. Plaukiame? Galime fotografuoti po vandeniu. Reikia greitos prieigos prie žibintuvėlio ar aktyvumą matuojančios programėlės? Korpuse čia yra specialus programuojamas mygtukas. Esame bėdoje? Turime SOS mygtuką.

„Cat S60“ – kodėl neverta ar verta, bet ne visiems?

Termovizorius arba kitaip šilumos kamera – tikrai įdomi šio telefono savybė, tačiau atrodo, kad gamintojas taip įsitraukė į jos integravimą, kad visai pamiršo apie pagrindinę kamerą. Jos dėka nesukursime didelių fotografijos menų. Kamera kartais turi problemų fiksuojant ryškumą. Nuotraukos gaunasi kiek išblukusios ir trūksta joms detalumo. Apie optinio vaizdo stabilizavimo sistemos ir 4K įrašymo galimybių trūkumus turbūt nereikia minėti. Žinoma, jokios čia tragedijos nėra, tačiau šiuo požiuriu „Cat S60“ pralaimi net pigesniems konkurentams. QHD išmaniųjų telefonų su ryškiais ir dideliais ekranais pasaulyje, žiūrėjimas į šio telefono 4.7 colio įstrižainės ekraną nėra labai maloni patirtis. 1280×720 raiškos ekranas nežavi nei detalumu, nei spalvų palete. Sudėtinga tvirtinti, kad ekranas yra koks blogas, tačiau tai dar vienas „Cat S60“ elementas, kuris kažkiek primena pigesnius įrenginius.

Varle.lt mobiliųjų įrenginių specialistų teigimu, „Cat S60“ – specifinis išmanusis telefonas, skirtas tam tikrai žmonių grupei, o bendrai įdomus gali būti kiekvienam mūsų. Šis įrenginys yra ko gero šiuo metu rinkoje labiausiai atsparus vandeniui telefonas – šioje terpėje jis kaip žuvis vandenyje. Specialiais jungikliais užblokavus garsiakalbį ir mikrofoną, įrenginys teoriškai gali būti iki 5 m gylyje visą valandą.

Naujienos iš interneto