Trakai vėl didžiuosis Kalėdų Senelių sostinės titulu

kaledos-2016-1024x798

Viena gražiausių metų švenčių – Kalėdos – jau čia pat, nors kalendoriuje dar daug nenuplėštų lapelių. Tačiau Trakuose Kalėdos prasideda kur kas anksčiau, nei rodo kalendorius. Jas paskelbia tradicinis kalėdinis renginys „Trakai – Kalėdų Senelių sostinė“.    

Šeštąjį kartą Kalėdų Senelių sostine tapę Trakai gruodžio 2 dieną taip įsuks į kalėdinių linksmybių  maratoną, kad šventė fnišuos tik kitąmet, per Tris karalius sausio 8-ąją.

„Šis tradicija tapęs renginių ciklas šeimoms, kurį pamėgo vietos gyventojai, svečiai iš visos šalies bei užsienio, bus spalvingas, šiltas, skatins dalintis gerumu ir pasijusti viena didele šeima. Kaip visada, lauks reto grožio Trakų eglė, gausūs kalėdiniai susitikimai ir puikios emocijos“, – sakė Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Šventė – miesto centre  

Netruks ir šventės naujovių. Svarbiausi renginiai vyks miesto centre, prie gražuolės žaliaskarės eglės bei kultūros rūmuose. Tad mažieji tikrai nuo žvarbių vėjų nesušals, padūkę lauke, kultūros rūmuose galės įsijungti į įvairias edukacines programas.

Be to, šiemet „Trakai – Kalėdų Senelių sostinė“ prisideda prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Kiekvieną gruodžio sekmadienį vyks socialinės akcijos, siekiant įtraukti vaikus iš socialiai remtinų šeimų ir globos namų. Specialiai jiems bus organizuojamos nemokamos ekskursijos į žymiausius Trakų miesto lankytinus objektus, vaikai bus kviečiami prisijungti prie kampanijos ambasadorių dailininkų brolių Algirdo ir Remigijaus Gataveckų organizuojamų meninių-edukacinių programų, pabendrauti su šv. Kalėdų personažais iš Lietuvos ir užsienio.

Švies senoviniai žibintai

Prieš šventės pradžią Trakai suspindės senoviniais žibintais ir gatvėse, ir namų languose. Žibintų šviesos papuoš ne tik senąją sostinę, bet ir visą Trakų kraštą, nes tradicija tapęs trečius metus vykstantis senovinių žibintų konkursas jau plačiai aprėpė savivaldybę.

„Ši idėja patiko ne tik  trakiečiams, sulaukė didelio palaikymo visame rajone, paskatino bendruomeniškumą ir kūrybiškumą. Paskelbę konkursą „Trakai – senovinių žibintų kraštas 2016“ pakvietėme jame dalyvauti rajono įmones, įstaigas, organizacijas, bendruomenes. Nugalėtojus apdovanosime baigiamajame Kalėdų Senelių sostinės renginyje sausio 8 dieną“,  – pastebėjo merė E. Rudelienė.

Eglė – didžioji staigmena

Gruodžio 2 dienos vakarą prie kultūros rūmų bus surengta eglės įžiebimo šventė. Žaliaskarę kartu su mere E. Rudeliene įžiebs  specialiai iš Čepkelių raisto atbildėjęs Vyriausiasis Lietuvos Kalėdų Senelis Kalėda.

Prisiminę įspūdingą praėjusių metų eglę trakiečiai ir miesto svečiai tikrai nenusivils ir šiemet. Eglė bus vėl išskirtinė, kokios visoje Lietuvoje, o gal ir visame pasaulyje, dar niekas neregėjo. Galime šiek tiek praskleisti paslapties šydą, pasakydami, kad eglė atspindės tai, kas būdinga tik Trakams. Bet palikime intrigą gruodžio 2-osios vakarui. O jo metu linksmins Senelis Kalėda,  Nykštukas, koncertuos vaikai ir atlikėja Donalda Meiželytė.

Norintys gauti išskirtinį apdovanojimą, Kalėdų Senelių sostinės renginių metu galės apsilankyti 7-iose Nykštukų rezidencijose, įsikūrusiose skirtingose miesto vietose. Prizas įspūdingas – kelionė laivu į Taliną ir Stokholmą. Jis bus įteiktas baigiamajame renginyje.

Viešės šv. Mikalojus

Gruodžio 3 dieną, šeštadienį, į Trakus rinksis Kalėdų Seneliai iš įvairių šalies miestų, miestelių, čia  vyks savotiškas jų suvažiavimas. Prie Trakų eglės jie susiburs 13 val. ir pakvies drauge linskmintis, su kalėdinėmis dovanėlėmis pabirs po visą miestą.

Tačiau tądien iš visų Kalėdų Senelių bus svarbiausiasvienas –  lenkų Kalėdų Senelis šv. Mikalojus. Šia proga susirinkusius pasveikins ir Lenkijos ambasadorius Lietuvoje, kultūros rūmų scenoje koncertuos  lenkų dainų ir šokių ansamblis „Vilija“, pradės darbą kalėdinis paštas, duris atvers Kalėdų Senelio rezidencija, lauke vaišins ir gerą nuotaiką skleis „Bendruomenių arbata“.

Už saugią Lietuvą

Gruodžio 4 dieną  renginiai susispies po projekto „Už saugią Lietuvą“ skėčiu. Kampaniją atidarys vienas jo ambasadorių Andrius Mamontovas.

Vaikai įsijungs į edukacines programėles, kurias surengs broliai Gataveckai, keramikė Jurgita Radžiūnaitė, „supakuoti” Kalėdas mokys VVG atstovai. Koncertuos Arbačiauskų duetas, Trakų meno mokyklos vaikų kolektyvai, vaikai galės aplankyti Trakų pilį, Trakų bibliotekoje klausytis žymių žmonių sekamų pasakų, bendrauti su Kalėdų Seneliu jo rezidencijoje, šokti, žaisti prie eglės su nenustygstančiu vietoje Nykštuku.

Projekto „Už saugią Lietuvą” ambasadoriai apsilankys Trakuose kiekvieną sekmadienį, kol vyks kalėdiniai renginiai.

Aplankyk Trakus

Tikras lietuviškas – su senosiomis tradicijomis Kalėdas  pakvies švęsti  gruodžio 26 dieną rengiama programa „Sugrįžk į namus, aplankyk Trakus“. Kultūros rūmuose kalėdinę programą pažers folkloro grupės, vyks suneštinės kalėdinės vaišės.

„Šis renginys skirtas sugrįžimo į gimtinę įprasminimui. Per Kalėdas sugrįžta daug po pasaulį išsibarsčiusių lietuvių, tad kviečiame juos šia proga aplankyti ir senąją sostinę Trakus, pajusti savo šaknis, gerai praleisti laiką“, – tvirtino Kalėdų Senelių sostinės renginio sumanytojas ir vienas organizatorių Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas.

Garsiai ir džiaugsmingai

Sausio 7 dieną Trakus sveikins Trys karaliai, vyks įspūdingas koncertas „Kelias į Betliejų“. Sausio 8-ąją bus apdovanoti konkurso „Trakai – senovinių žibintų kraštas 2016“ nugalėtojai, į baigiamąjį koncertą pakvies projekto „Už saugią Lietuvą“ ambasadorius Algirdas Kaušpėdas.

Scenoje matysime rajono meno kolektyvus, Sasha Song, grupę „Biplan“ ir „Radistus“. Tad „Trakai – Kalėdų Senelių sostinė“ finišuos garsiai, skambiai ir džiaugsmingai.

Išsami informacija apie „Trakų – Kalėdų Senelių sostinės“ renginiuas: www.kaledostrakusoe.lt, www.trakai.lt ,  socialinio tinklo Facebook paskyroje „Trakai – Kalėdų senelių sostinė“.

Sigita NEMEIKAITĖ,

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė  

Naujienos iš interneto