Prasidėjo registracija į seminarą Trakuose: Lietuvoje pirmą kartą bus pristatyta Aleksandro technika

Smuikininkas Algirdas Šochas ir Aleksandro technikos mokytoja Dorothea Fiedler-Muth užsiėmimų metu Hamburge
Smuikininkas Algirdas Šochas ir Aleksandro technikos mokytoja Dorothea Fiedler-Muth užsiėmimų metu Hamburge

Prieš daugiau nei 120 metų australų aktoriaus Frederick Matthias Alexander atrastas ugdymo ir ugdymosi procesas (angl. The Alexander Technique (AT)) ir šiandien pasaulyje pritaikomas kaip pagalba sunkiame menininko profesiniame kelyje. Kasdien atlikėjų patiriama laikysenos, raumenų ir psichinė įtampa jau prieš 120 metų pradėta gydyti mokantis individualiai kontroliuoti savo kūno bei minčių tarpusavio veikimą ir ieškoti reikalingos pusiausvyros bei kūno pozos.

Įsivaizduokime smuikininkų, violončelininkų, pianistų kasdienybės momentus, kuomet jų kūnas, besimokantis naujo kūrinio, penkias ir daugiau valandų praleidžia netaisyklingoje, nenatūralioje kūno pozoje. Įsitempę raumenys nugaros srityje ir psichinė įtampa laikui bėgant sukelia tam tikras profesines ligas, kurios trukdo 100 proc. jaustis komfortiškai dirbant ir išgauti norimą kokybę.

Aleksandro technika padeda žmogui atkurti natūralius, laisvus kūno judesius, panaikinant įvairius blokus ir skausmus, atsiradusius dėl neteisingos, nenatūralios kūno pozos. Ši technika moko, kaip išvengti kylančios protinės ir fizinės įtampos kasdienių užsiėmimų metu. Tai išties yra edukacinis procesas, o ne vien tik pratimas.

Smuikinkas Algirdas Šochas (25 m.), groti smuiku pradėjo nuo šešerių. Savo mokslus M. K. Čiurlionio menų mokykloje baigęs atlikėjas patraukė į Vokietiją. Čia, Hamburgo muzikos ir meno mokykloje, smuiko bakalauro studijas (prof. Tanja Becker-Bender) baigęs A. Šochas laikui bėgant susidūrė su nugaros skausmais, trukdančiais 100 procentų groti. Vokietijoje muzikantams, šokėjams bei aktoriams aktyviai taikoma Aleksandro technika (toliau – AT), padedanti kiekvienam individualiai ieškoti taisyklingos savo kūno, kaklo pozicijos, kurioje grodamas atlikėjas jaučiasi komfortiškai. Ši technika padeda atlikėjams ne tik išsivaduoti nuo patiriamų skausmų, bet ir pagerinti savo darbo kokybę.

Lietuvos kultūros tarybos edukacinę stipendiją gavęs A. Šochas šios technikos mokėsi Vokietijoje ir jau š. m. gruodžio 16 d. supažindins Lietuvos muzikantus, pedagogus, atlikėjus su pasaulyje pripažintu ir Lietuvoje dar nenaudojamu ugdymo(si) procesu. Drauge su VšĮ Trakų švietimo centru smuikininkas organizuoja seminarą „Meninis ugdymas: nauja pradžia su Aleksandro Technika“.

Trakuose vyksiančio seminaro metu organizatoriai stengsis pristatyti Lietuvos muzikos pedagogams, studentams, muzikantams ir visiems norintiems pagerinti savo ir savo vaikų darbo kokybę pasaulyje pripažintą Aleksandro techniką. Specialiai į šį seminarą atvyks ir savo dvidešimties metų patirtimi dalysis Vokietijoje dirbantys Aleksandro technikos mokytojai Dorothea Fiedler Muth ir Jens-Joachim Muth.

Kviečiame visus muzikos pedagogus, studentus, muzikantus, šokėjus, aktorius į seminarą registruotis adresu – centras.trakai@gmail.com.

 

Organizatorių informacija

Evelinos Kislych nuotr.

programa-2016-12-16-trakai_pdf-kopija-1programa-2016-12-16-trakai_pdf-kopija-2

Naujienos iš interneto