Tęsiamas Lentvario ir Japonijos moksleivių bendradarbiavimas

Japonijos Sapporo miesto „Ritumeikan Keishou“ vidurinės mokyklos delegacija Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje
Japonijos Sapporo miesto „Ritumeikan Keishou“ vidurinės mokyklos delegacija Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje

Rudens atostogų metu Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazija buvo pilna mokinių. Laukėme svečių iš Japonijos Sapporo miesto „Ritumeikan Keishou“ vidurinės mokyklos, rengėmės kultūriniams mainams bei diskusijai apie savo svajones.

Lentvario M. Šimelionio gimnazija turi bendradarbiavimo su Japonijos mokiniais, mokytojais, kultūros atstovais tradicijas. Ypač norime padėkoti gydytojui Jurgiui Gediminui Rimdeikai, kurio dėka jau antrą kartą mokyklos istorijoje užmezgame ryšius su Japonija. Lietuvoje Gediminas Rimdeika yra žinomas kaip Černobylio avarijos metu nukentėjusiųjų gydymo organizatorius, Trakų Rotary klubo garbės narys, aktyvus kovotojas prieš atominį ginklą. Prieš daugiau nei dešimtį metų jo iniciatyva į Japoniją iškeliavo gausi mūsų gimnazijos mokinių piešinių paroda, kuri, kaip neseniai sužinojome, iki šiol dar keliauja po Japonijos mokyklas. G. Rimdeika jau ne vienerius metus aktyviai pasisako už atominio ginklo panaikinimą, bendradarbiauja su „Japonijos–Eurazijos“ organizacija, kuri siekia taikos pasaulyje bei visuotinės draugystės. Jo kalba, pasakyta 2013 m. kovo 1 d. Sizuoka miesto atominės elektrinės uždarymo proga, buvo atspausdinta pirmame „Japonijos–Eurazijos“ organizacijos laikraštyje 2013 m. balandžio 15 d. Būtent dėl šios organizacijos prasidėjo mūsų bendradarbiavimas su „Ritumeikan-Keishou“ mokiniais. Šiemet Jurgis Gediminas Rimdeika buvo pakviestas ir mielai atvyko į gimnaziją bei japonų kalba pasveikino svečius.

Rudens atostogų metu į mūsų gimnaziją atvyko 40 mokinių ir 2 mokytojų delegacijos iš Sapporo miesto „Ritumeikan Keishou“ vidurinės mokyklos, kurioje mokosi 12–18 m. moksleiviai. Šis miestas yra ketvirtasis iš didžiausių miestų Japonijoje pagal gyventojų skaičių ir yra įsikūręs šiaurinėje Japonijos saloje Hokkaido. „Ritumeikan-Keishou“ mokykla turi savo mokyklų tinklą visoje Japonijoje ir yra viena geriausių mokyklų savo mieste. Pasitikdamas svečius gimnazijos direktorius Jonas Kietavičius džiaugėsi stiprėjančiais ryšiais bei galimybe tiek vienos, tiek kitos šalies mokiniams bendrauti ir pažinti vieniems kitus. Gimnazistai pristatė svečiams mūsų gimnaziją, miestą, parengė meninę programą. Bendravimas vyko lietuvių, japonų ir anglų kalbomis. Ypač japonus sudomino merginų choro (vad. Eugenija Aliukonytė) atliekamos į UNESCO paveldą įtrauktos sutartinės. Buvo organizuota pamokėlė ir japonų mokiniai turėjo galimybę atlikti vieno sutartinės balso partiją. Muzikos mokytoja E. Aliukonytė kultūrinių mainų programai parengė skudutininkų pasirodymą, aštuntokai taip pat skudučiavo sutartines bei pristatė unikalų lietuvių tautos instrumentą. Šokių mokytojos Vilimos Klimaikienės suburtos merginos atliko lietuvių liaudies šokį, taip pat pasirodė ir ne vienerius metus gimnazijoje koncertuojantis lietuvių liaudies šokių kolektyvas, kurio nariai – mūsų gimnazijos abiturientai. Japonų, mokinių, delegacija taip pat pristatė savo šalį, mokyklą, šoko senovinių tradicijų turintį japonų šokį bei atliko kelias dainas. Kultūriniai mainai tęsėsi dirbant grupėmis. Buvo galima išbandyti japonų liaudies populiarius žaidimus, išvysti japonų hieroglifais parašytą savo vardą, paragauti pagal japonų tradicijas pagamintos sriubos, išmokti lankstyti gerveles. Vėliau svečiai išbandė Lietuvoje populiarų vilnos vėlimą (vad. Oksana Kietavičienė ir Aurelija Balakauskienė) bei kiekvienas gavo dovanų po mūsų gimnazijos mokinių pagamintą keramikos dirbinį (vad. Sigita Maknienė).

Moksleivių iš Japonijos meninė programa
Moksleivių iš Japonijos meninė programa

Jei šis dviejų šalių mokyklų susitikimas prasidėjo rimtimi ir susikaupimu, tai kultūrinių mainų suartinti mokiniai vėliau laisvai diskutavo, fotografavosi ir drauge juokavo. Šilta bei jaukia renginio atmosfera džiaugėsi ir japonų, ir mūsų mokytojai. Direktorius Jonas Kietavičius perdavė Sapporo miesto „Ritumeikan Keishou“ vidurinės mokyklos direktoriui dovanų bei nuoširdžiausių linkėjimų palaikyti tolimesnę šių mokyklų draugystę.

Giedrė ŠIRINSKIENĖ,

Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos

direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Linos Vasiliauskienės nuotr.

Naujienos iš interneto