- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Projektas „Kerėpla“ rieda: dangaus sodų dirbtuvės

dsc-0935-81481-s500x333 [1]

Besilankantys ar tik stebintys Lentvario įvykius jau žino apie šį rudenį Lentvario kultūros rūmų vykdomą projektą „Lietuvių liaudies žaidimai – mūsų kultūros lobynas“ pavadinimu „Kerėpla“.

Renginių ciklas jau artėja link pabaigos. Lapkričio 6 dieną, darganotą sekmadienį, susitikome geležinkelio stoties kūrybinėje erdvėje. Lentvariečiai nepabūgo prasto oro ir apsilankė popiečio edukacijoje. Šį kartą pasinėrėme į šiaudinių sodų rišimo ypatybes.

Šiaudiniai sodai (dar vadinami: sodnas, liktorius, voras, pajonkas, reketukas, krijelis, širšuonas, karulys ir kt.) – unikalus mūsų regiono etnokultūros paveldas. Tai trapūs, trimačiai pasaulio sampratos modeliai kadaise turėję stiprią ritualinę paskirtį, paprotinę reikšmę. Šiandien tai žavi kaip ypatinga niša, o sodų tradicijas tęsia tik nedidelė saujelė tautodailininkų.

Dokumentinis filmas „Dangaus sodai“ (2014 m., rež. Algirdas Tarvydas) ne tik iš antropologinės perspektyvos apžvelgia šio fenomeno istoriją, tačiau ir tampa metodine medžiaga besigilinantiems. Kalbinami etnografijos specialistai ir patys šiaudinių sodų gamintojai lengvai įvedė žiūrovus į subtilius procesus, papildė kūrybines dirbtuves, leido dalyviams stipriau įsigilinti į sodų svarbą mūsų kultūroje.

dsc-0042small-81482-s500x333 [2]

Daug elementų telpa į šiaudinio sodo gaminimo procesą – tai pasiruošimas, šiaudo ypatybių išmanymas, sistemos kūrimas. Tautodailininkė Jūratė Matuzonienė negailėjo patarimų kaip surišti savo reketuką. O pavyko visiems dirbtuvių dalyviams, laimingi bei susikaupę išėjo ir mažieji, ir suaugusieji.

Projekto rengėjas: Lentvario kultūros rūmai.
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Trakų rajono savivaldybė.


Lentvario kultūros rūmų informacija