Helovino atgarsiai: Raganų puota Lentvario bibliotekoje

zoomed_dscf3085-small

Į Lietuvą vis dažniau pūsteli modernūs europietiški ar amerikietiški vėjai. Tai suteikia šventinio džiaugsmo, supažindina su kitų šalių kultūra bei tradicijomis, taip pat atveria naujas nišas verslui Lietuvoje.

Viena nesiliaujančių diskusijų – reikia mums užjūrių tradicijų ar ne? Spręsti Jums. Šįsyk pristatome vaiduokliškai baugų, paslaptingą, pašėlusį Heloviną, švenčiamą daugelyje Vakarų šalių ir sparčiai populiarėjantį Lietuvoje. Helovino šventė pirmą kartą paminėta Airijoje XIX a., JAV išplito XX a. pradžioje, o vėliau išpopuliarėjo ir Europoje.

Lentvario bibliotekoje Helovino šventė rengiama ne pirmą kartą ir jau tapo tradicine. Šventės metu vaikai pasipuošė heloviniškais kostiumais ir kaukėmis, o veidus išmargino spalvingais dažais. Biblioteka buvo išpuošta raganiškomis dekoracijomis ir šiurpą keliančiais vaiduokliais, raganomis ir balionais. Stalo viduryje pūpsojo Helovino simbolis – šviečiantis moliūgas.

Ragana Ernesta, pasitelkusi raganavimo įgūdžius, vaikams kortomis būrė ateities pranašystes. Kiekvienas vaikas, išsitraukęs po kortą, galėjo sužinoti, kas jo laukia netolimoje ateityje. Įsimintiniausios pranašystės buvo: „Susimąstyk, ar neverta pradėti sportinės karjeros, nes tau gali pasisekti“ , „Tavęs laukia dvikova su baisiu monstru“, „Tavęs laukia nuostabaus laivo šturvalas ir jūros platybės“ ir pan. Vaikams labai patiko ateities prognozės, o  toliau jų laukė siaubo istorijų kūrimas. Koks Helovinas be šiurpą keliančių istorijų? Šventės dalyviai gavo lapą su siaubo istorijos pradžia ir turėjo tęsti po kelis sakinius. Išėjo nuotaikinga istorija, kupina intrigų, baimės ir juoko.

Vakarėlį tęsė linksmas žaidimas ,„Mumija ir Egiptietis“. Egiptietis turėjo kuo greičiau apvynioti mumiją tualetiniu popieriumi nuo galvos iki kojų. Dalyvavo keturios komandos, kurioms vadovavo jų kapitonai. Vienai kompanijai taip ir nepavyko įveikti užduoties, o laimėtojais buvo paskelbta komanda, išradingiausiai ir greičiausiai sukūrusi mumiją.

Po smagių žaidimų vaikai jaukiai susėdo prie stalo, nukrauto vaišėmis, ir žiūrėjo raganišką filmą „Fokus Pokus“. Pasibaigus kino seansui visi išskubėjo namo laukti stebuklingojo vidurnakčio.

Ernesta DZINGELIAUSKIENĖ,

Trakų viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Šaltinis – http://www.trakubiblioteka.lt/lt/3520-helovino-atgarsiai-raganu-puota-lentvario-bibliotekoje.

zoomed_20161031_164430-small 

Naujienos iš interneto