- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Kviečia paroda „Po angelo sparnu“

zoomed_phoca_thumb_m1_po_angelo_sparnu_lp_06-small [1]

Trakų viešojoje bibliotekoje nuo spalio 21 d. iki gruodžio 20 d. eksponuojama foto menininkų Loretos Paškevičienės, Kęstučio Kurieniaus bei Solėjos Karalienės darbų paroda – PO ANGELO SPARNU.

2012 metais, minint Angelų kalvos III įkūrimo metines, parengta pirmoji šio sakralaus objekto viešinimui skirta meninių nuotraukų paroda. Pabuvojusi Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje,  Lietuvos Respublikos Seimo Europos informacijos biure ir Šiaulių vyskupijoje paroda atkeliavo ir į Trakų viešąją biblioteką.

Angelų kalva yra šalia Trakų, netoli Užutrakio dvaro, Būdos kaime. Įdomu pastebėti, kad patys svarbiausi ir reikšmingiausi Trakų statiniai yra išsidėstę, tarsi vienoje linijoje: Trakų Skaisčiosios Dievo Motinos Gimimo stačiatikių cerkvė, dar Vytauto statyta Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčia ir Trakų salos pilis, o 2009 m. ir Lietuvos tūkstantmečio minėjimo bei Trakų bažnyčios 600 m. minėjimo proga, pratęsiant tą pačią trajektoriją, ant kalvos apsigyveno angelai, o kalva buvo pavadinta Angelų kalva.

Šioje parodoje įamžintos Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje Jungtinės kaimų bendruomenės „Užugiriai“ iniciatyva įkurtos Angelų kalvos skulptūros: jų grožis, krikščioniškas vertybes išreiškianti simbolika, panoraminiai kalvos vaizdai. Žurnalistė ir profesionali vertėja Loreta Paškevičienė parodoje „Po angelo sparnu“ pristato vaizdus, užfiksuotus negailestingai spiginant trisdešimties laipsnių šalčiui, vieną žvarbų 2012-ųjų sausio vakarą. Menininkė prisimena, kad „sniegas vietomis siekė iki kelių, sušalusios rankos vos sukiojo objektyvą, ir vis dėlto fotografuoti buvo nepaprastai smagu.“ Solėja Karalienė – teisininkė, ieškanti detalių visumoje ir visumos detalėse. S. Karalienė fotografuoja laisvalaikiu ir tai jai yra galimybė kaskart laimingai sušukti: „Sustok akimirka žavinga!“ Autorė prisipažįsta, kad Angelų kalva jai yra erdvė, simbolizuojanti dorovinių vertybių vienį, ir leidusi pažinti prakalbintą medį… Ir ne tik. Ji nuolat jaučianti šiai erdvei artumą, nes čia visų maldų klausosi jos tėvų funduotas Meilės angelas. Trečiasis parodos autorius – profesionalus fotografas Kęstutis Kurienius. Menininkas atvirauja, kad tąkart, 2011 metų vasarą, gaudė rytinius spindulius Angelų kalvoje ir besižavėdamas ilsėjosi nuo kasdienės rutinos. Šis poilsis paskatino susimąstyti ir pabandyti eiti kūrėjo keliu. Šauni Angelų kalvos idėja labai patraukė, tad norėjosi įprasminti pamatines žmonijos gerąsias vertybes, kurios gyvenime, vis tik, tiek daug reiškia.

Apsilankę parodoje galėsite ne tik pasigrožėti sustabdytomis Angelų kalvos akimirkomis, bet ir įsigyti puikią 2016 metais išleistą knygą „Angelų kalva“ (autorė Lolita Piličiauskaitė-Navickienė). Šios knygos pristatymas ir susitikimas su autore Trakų viešojoje bibliotekoje vyks lapkričio 16 d. Kviečiame ir laukiame Jūsų.

 

                                                                                                                      Irena JOCIENĖ, 

Trakų viešosios bibliotekos  vyr. bibliotekininkė

Šaltinis – http://www.trakubiblioteka.lt/lt/3500-kviecia-paroda-po-angelo-sparnu