Akademinio, verslo bei viešojo sektoriaus atstovai kurs skaitmeninių inovacijų kompetencijų centrą

Susitarimo pasirašymas
Susitarimo pasirašymas

Artėjant Pasaulinei informacinių technologijų plėtros dienai, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Teisingumo ministerija kartu su verslo bei viešojo sektoriaus atstovais pasirašė istorinį susitarimą dėl Skaitmeninių inovacijų ir kompetencijų centro sukūrimo.

„Skaitmeninių inovacijų ir kompetencijų centras apjungs universitetų mokslo tiriamąjį potencialą, IT laboratorijas ir inovacijas, verslo atstovų praktinę patirtį vystant IT produktus bei svarbiausius šalies informacinius išteklius tam, kad kurtų pažangesnę registrų plėtros politiką. Tikiu, kad šis susitarimas turės didelę įtaką Lietuvos ateičiai – šio centro įkūrimas leis Lietuvai žengti koja kojon su moderniu pasauliu“, sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Kompetencijų centrą susitarė įsteigti Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Teisingumo ministerija, IT sektoriaus įmones vienijanti asociacija „Infobalt“, Lietuvos inovacijų ir technologijų institutas, Mokslo inovacijų ir technologijų agentūra bei Registrų centras, kurių vadovai ketvirtadienį, spalio 20 d., pasirašė atitinkamą sutartį. Vienas iš šios idėjos iniciatorių buvo ir Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetas.

 „Džiaugiamės, kad ketinimas sujungti universitetų, valstybės ir privataus sektoriaus pajėgas įvyko efektyviai ir mes greitai radome kompetencijos sinergiją. Tai labai geras efektyvios ir rezultatyvios veiklos pavyzdys“, – pasirašymo ceremonijos metu kalbėjo Kauno technologijos universiteto mokslo ir inovacijų prorektorė Asta Pundzienė.

IT specialistus rengiantys universitetai ir verslo atstovai iki šiol buvo nepakankamai įtraukti į šalies informacinių išteklių politikos formavimą ir informacinės visuomenės plėtrą, nors turi ne tik reikalingų žinių, bet ir neįkainojamos praktinės patirties. Skaitmeninių inovacijų ir kompetencijų centras taps terpe, kurioje jie galės kurti inovacijas, plėsti svarbiausių šalies registrų bei informacinių sistemų duomenų panaudojimo galimybes taip kuriant pridėtinę vertę valstybei.

Kaip pabrėžė Vilniaus Gedimino technikos mokslo ir inovacijų prorektorius Antanas Čenys, šis susitarimas leis efektyviai panaudoti tuos informacinius išteklius, kuriuos turi mūsų valstybė, ir sujungti visas tris jėgas – pramonę, valstybę ir universitetus – plečiant efektyvų informacinių išteklių panaudojimą mūsų šalies ekonomikos ir visuomenės labui.

J. Bernatonis, A. Čenys, K. Šetkus
J. Bernatonis, A. Čenys, K. Šetkus

Asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka pabrėžė, jog itin džiugina tai, kad prie vieno stalo sėdi verslo, viešojo sektoriaus ir Vyriausybės atstovai, kartu ieškodami naujų sprendimų, kurie bus naudingi ne tik Lietuvoje, bet ir žengiant į tarptautines rinkas. Toks bendradarbiavimas leis pasiekti geriausius rezultatus.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus akcentavo šio susitarimo svarbą Lietuvos vaidmeniui tarptautiniu lygiu: „Tikimės, kad iš šio svarbaus susitarimo išaugs inovacijos, kurios bus svarbios ne tik mūsų regiono lygiu, bet ir taps pavyzdžiu kitoms valstybėms“.

Vienas iš centro steigėjų – Registrų centras, sukūręs pasaulyje pripažintus elektroninius sprendimus, tokius kaip NT sandorių registravimo el. paslauga, leidžianti užregistruoti nuosavybę dviem žingsniais, bei galimybė internetu įregistruoti įmonę. Kaip teigia Registrų centro direktorius Kęstutis Sabaliauskas, Skaitmeninių inovacijų ir kompetencijų centre IT teoretikai galės įgyvendinti savo sumanymus, kadangi jiems bus suteikta galimybė dirbti su duomenimis ir pasinaudoti praktikų sukaupta patirtimi. „Dėkojame Teisingumo ministerijai, kuri pastūmėjo mus į bendradarbiavimą, dabar planus beliko tik įgyvendinti“, – pridūrė K. Sabaliauskas.

Tikimasi, jog ateityje prie susitarimą pasirašiusių organizacijų prisijungs ir daugiau akademinio, viešojo bei privataus sektoriaus atstovų.

 

Lietuvos Respublikos teisingumo

ministerijos informacija

 

Naujienos iš interneto