- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Atnaujintoje Sakralinio meno ekspozicijoje – G. Kazimierėno kūrinys „Nukryžiavimas“

tik-virsus-1 [1]

Spalio 17 dieną, pirmadienį, 18 val. buvusio dominikonų vienuolyno koplyčioje (Kęstučio g. 4 ) vyks atnaujintos Trakų istorijos muziejaus Sakralinio meno ekspozicijos atidarymas ir tapytojo Giedriaus Kazimierėno paveikslo „Nukryžiavimas“ pristatymas.

„Įsigijome įspūdingų matmenų – 200 x 280 cm – prof. G. Kazimierėno drobę „Nukryžiavimas“, kurios tematika puikiai tinka Sakralinio meno ekspozicijai, – sako Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas. – Ją pakabinome centrinio koplyčios altoriaus vietoje, kur anksčiau buvo iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus skolinta drobė, nes savo rinkiniuose tinkamo eksponato neturėjome.“

Originalius ąžuolinius rėmus paveikslui išdrožė ir paauksavo muziejaus restauratorius Virginijus Stančikas. Ekspoziciją taip pat papildė keletas neseniai įsigytų vertingų eksponatų, susijusių su dominikonų veikla Lietuvoje.

Anot prof. G. Kazimierėno, nukryžiavimas – viena sudėtingiausių temų, reikalaujanti iš dailininko maksimalių jėgų ir nepaprastos atsakomybės. Tai motyvas, reikalaujantis ne tik dailininko, bet ir žiūrovo dvasinio susikaupimo, skausmingos savianalizės.

„Šio motyvo negalima sukompromituoti laikinos konjunktūros, paviršutiniškos mados, primityvaus komercinio mąstymo ar išorinių efektų kategorijomis, – teigia profesorius. – Nukryžiavimo tema mums reikšminga ne vien teologine prasme, bet ir daugybe universalių filosofinių, bendražmogiškų reikšmių.“

Prof. G. Kazimierėnas pastarąjį dešimtmetį gilinasi į Lietuvos istoriją, yra nutapęs daugiau nei dešimt didelio formato kompozicijų istorine tematika.

Trakų Pusiasalio pilies ir dominikonų vienuolyno architektūrinis kompleksas muziejui perduotas 1986 m. Restauravus koplyčią, 2004-aisiais joje įrengta Sakralinio meno ekspozicija. 2012 m. ekspozicija buvo išplėsta: išnaudotos po koplyčia esančios restauruotos erdvės.

Daugiau informacijos apie muziejaus ekspozicijas ir darbo laiką rasite www.trakaimuziejus.lt.

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:
Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja,
tel.: +370 611 85612, el.paštas, b.balcytiene@trakaimuziejus.lt

Trakų istorijos muziejaus informacija