- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Lentvaryje žaismingai praūžė derliaus šventė

80-metu-jubiliejus_img_3335 [1]

Spalio 2 d. Lentvario mieste, saulės spinduliuose, pradūzgė Derliaus šventė. Dėkodami Žemei ir rūpestingam žemdirbiui, Lentvario kultūros rūmai su miesto seniūnija miestelėnus ir svečius sukvietė į pagrindinę Bažnyčios gatvę pasidžiaugti vietinių ūkininkų triūso vaisias – namine duona, sūriais, medumi, mėsos gaminiais bei lietuvių siūloma produkcija: rankų darbo kosmetika, keramika, vilnos rankdarbiais. 

Renginio atidarymas prasidėjo energingu Aukštadvario vyresniųjų liaudies šokių kolektyvo „Nava“ įsiveržimu į sceną. Renginio svečiai turėjo šaunią progą prisiminti jau primirštus lietuvių liaudies žaidimus su folkloro ansambliu „Nalšia“. Ir seniems, ir jauniems buvo ką veikti – vyresnieji varžėsi dėl alaus uzbono, o mažieji šokinėjo per lazdą, pliaukšėjo delnais. Išmokome tokių žaidimų ir varžytuvių kaip „Minku minku pyragėlį“, kai vaikai paeiliui muša per apverstą delną vienas kitam, o laiku nepatraukęs delno – iškrenta. Blusą gaudė – šokinėdami per ilgą lazdą, o per „Stryk strakt, Barborytė“ nesuklysdami straksėjo tarp kryžmai ant žemės sudėtų lazdų ir pagal smagią muziką šokinėjo „Icki picki gib gib gib“ ritmu.

img_3144 [2]

Žavi renginio vedėja Auksė Podrezaitė, pasipuošusi tautiniais rūbais, moderavo renginio programą. Sveikinimais gražios šventės proga dalijosi Lentvario klebonas Gintaras Petronis ir valdžios atstovai. Šiemet Derliaus šventė ypatinga, nes ji yra viena iš Lietuvos kultūros tarybos ir Trakų r. savivaldybės remiamo projekto „Lietuvių liaudies žaidimai – mūsų kultūros lobynas“ šmaikščiu pavadinimu „Kerėpla“ programos dalių.
Žaidimas visose kultūrose turi ypatingą simbolinę reikšmę, šeimos ir bendruomenės gyvenime užėmęs svarbią vietą, taip pat – edukacinis momentas.
Derliaus šventė nuo seno švenčiama rudens lygiadienio proga, sutampa su Baltų Dagotuvėmis, kurios sukrikščioninus imtos vadinti Mykolinėmis. O spalio 2 d. minėta Derliaus šventė vykusi šalia Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios buvo apgaubta Šv. Pranciškaus Asižiečio atlaidų.
Renginį vainikavo nuostabus oras ir jauna, gyvo vokalo ir instrumentalo grupė „Sirupas“. Keturi jauni muzikantai: Matas Stonkus – vokalas, gitara, Evaldas Mockus – bosinė gitara, Dovydas Stoškus – būgnai, Augustas Genutis – perkusija.

lentyvario-pradine-mokykla_img_3308 [3]

Šį saulėtą sekmadienį dėkojome Motinai Žemei už gražią rudens pradžią.

Dėkojame partneriams: Lentvario seniūnijai, Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai Bažnyčiai, Lentvario švietimo įstaigoms, meno mėgėjų kolektyvams aktyviai dalyvavusiems programoje, Lentvario miesto bibliotekai ir rėmėjams: Lietuvos kultūros tarybai, Trakų r. savivaldybei.

rajono-valdzia_img_3192 [4]

Lentvario kultūros rūmų informacija

Juozo Vercinkevičiaus nuotr.