Ekologiška ir patvari fasado apdaila – klinkeris

Sutikite: namo apdaila turi didelę reikšmę tiek namo dizainui, tiek jo ilgaamžiškumui. Nors šiuo metu statybinių prekių parduotuvėse galima rasti įvairių fasado apdailos medžiagų, tinkančių skirtingiems žmonių poreikiams, specialistai vis dažniau pataria rinktis klinkerį. Apdirbtas itin aukštoje temperatūroje, klinkeris įgauna ypatingas savybes: yra tvirtas it akmuo, atsparus temperatūrų pokyčiams, rūgštims, drėgmei. Šiandien namų fasado apdailai galima rinktis įvairių spalvų klinkerines plyteles, turinčias lygų, aštriabriaunį, sendintą, matinį arba glazūruotą paviršių. Tokiais keramikos gaminiais dekoruoti pastatai atrodo originaliai, išlaiko viduje šilumą, neleidžia kauptis drėgmei, o svarbiausia – tarnauja ne vieną dešimtmetį.

 IMG_6734

Šimtus metų naudojama natūrali žaliava

Vargu, ar įmanoma pasakyti tikslią datą, kada statybose buvo pradėtas naudoti molis. Aišku tik viena – tai buvo labai seniai. Dar mūsų prosenelių ir senelių laikais gyvenamieji bei ūkiniai pastatai buvo mūrijami iš degto molio plytų. Bėgant laikui, keramikiniai dirbiniai neprarado savo aktualumo  ir dabar taip pat sėkmingai naudojami statybose bei pastatų fasado dekoravimui. Klinkeris yra specialių skalūninių molių dirbinys, kurio gamybos technologija – masės kaitinimas aukštos temperatūros krosnyse. Įkaitęs iki 1000 ar net 1300 o C temperatūros, klinkeris tampa atsparus bet kokiems temperatūrų svyravimams. Jo kokybei įtakos nedaro nei drėgmė, nei rūgštys, nei purvas. Visa tai yra aktualu mums, lietuviams, gyvenantiems 4 metų laikus turinčioje klimato juostoje, kur namą svarbu apsaugoti nuo periodiškai besikeičiančių oro sąlygų. Klinkerinio plytelės, skirtos fasadų apdailai, apsaugo ir tuo pat metu šildo namą. Padengus pastato išorę klinkeriu, sukuriamas originalus dizainas. Daugybės žmonių visame pasaulyje jau įvertintos klinkerinės fasado plytelės sparčiai populiarėja ir mūsų šalyje. Dekoravus gyvenamąjį namą ar sodybą klinkeriu, būsite tikri, kad produktas neįgers drėgmės, sulaikys triukšmą, jo neveiks šaltis, ultravioletiniai spinduliai ar cheminės medžiagos, o priežiūra bus minimali. Svarbu paminėti, kad dengiant fasadą šio tipo plytelėmis, mūro nereikia papildomai impregnuoti. Gana elementarūs pasiruošimo darbai leis kur kas greičiau džiaugtis šiltu namu ir tvarkingu jo eksterjeru.

 IMG_6733

Klinkeriu padengtas fasadas

 

Nusprendus savo namo išorę dekoruoti klinkerio plytelėmis susiduriama su maloniu rūpesčiu – kaip išsirinkti iš gausaus asortimento. Prekybos vietose galima rasti įvairių gamintojų klinkerio plyteles su lygiu, rifliuotu, sendintu paviršiumi. Jos gali būti tiek matinės, tiek glazūruotos ir dėl to pasižyminčios subtiliu blizgumu. Natūralūs plytelių atspalviai varijuoja nuo sodrios raudonos iki švelniai geltonos ar net tamsios mėlynos. Iš tokios spalvų gamos, tinkamą variantą ras tiek klasikos, tiek modernizmo gerbėjai. Dar geriau, kad laikui bėgant plytelės nenubluks. Net ir veikiamas tiesioginių saulės spindulių, klinkeris dėl atsparumo UV išlieka toks, kaip iš pat pradžių.

Su modernios įrangos pagalba gaminamų klinkerinių plytelių paviršius primena tikras plytas. Toks efektas bet kokiam pastatui suteikia išskirtinį vaizdą. Be to, pagal individualius žmogaus poreikius ar architekto pageidavimus, klinkerio plyteles galima tarpusavyje derinti su dekoratyviniu tinku ar medžiu, tokiu būdu sukuriant išskirtinius derinius.

Dėl savo savybių klinkeris tinkamas ne vien naujų namų apdailai. Atsižvelgus į visus klinkerinių plytelių mūrijimo reikalavimus, padengti galima ir rekonstruojamo namo fasadą. Šis statinių dekoravimo būdas taip pat padeda sutaupyti: priešingai nei daugelis apdailos būdų, tokias plyteles galima klijuoti tiesiog ant putų poliesterio ar akmens vatos. Kitaip tariant, iš karto ant sienos dedamas produktas nereikalauja specialaus pamato platinimo. Taigi darbus atliksite greičiau ir pigiau.

 

Kartą ant fasado priklijuotos klinkerio plytelės tarnaus daugybę metų. Jų nereiks nuolat plauti ar specialiai prižiūrėti. Vanduo ar purvas nuo jų nubėgs savaime, nė kiek nepažeidžiant gaminio. Šis apdailos sprendimas leidžia pamiršti apie daug kainuojantį impregnavimą, perdažymą, sienų plovimą.

 

Dėmesys plytelių mūrijimui

 provocazioni_Page_118_Image_0003

Namo fasadą papuošti klinkerinėmis plytelėmis, turbūt, sugebėtų daugelis. Tiesa, reikia žinoti keletą aspektų, kad mūrijimo darbai eitųsi sklandžiai, o plytelės ilgainiui nepradėtų kristi.

Kaip jau minėjome, joks specialus sienos paruošimas, pagrindo gruntavimas ar pamatų platinimas nėra reikalingas, nes klinkerio plytelės puikiai limpa ir ant EPS, ir ant mineralinės vatos. Savaime suprantama, be aramavimo sluoksnio paruošimo – neapsieinama, bet tai kur kas paprasčiau nei visi prieš tai minėti darbai. Vienas svarbiausių reikalavimų, mūrijant plyteles – tarpe tarp plytelės ir sienos negali likti jokių oro tarpų, antraip po kurio laiko čia ims kauptis drėgmė, atsiras pelėsis ir t.t. To pavyks išvengti, jeigu tepsite klijus ant jų pakuotės nurodytu santykiu ir ant plytelės, ir ant pačios sienos.

 EDCI9L7KNU

Atkreipkite dėmesį į klijus. Nuo jų labai priklauso apdailos kokybė. Kuo elastingesni klijai naudojami – tuo geriau. Pasinaudojant dantyta glaistykle, klijai ant plytelės užtepami tolygiai. Be to, svarbu ir klijavimo seka: stenkitės fasadą dengti nuo viršaus, po truputį leisdamiesi žemyn. Tai padės išlaikyti lygumą. Mūrijimo metu privaloma išlaikyti maždaug 10 – 12 mm atstumą tarp plytelių. Žinoma, tai galima šiek tiek koreguoti, atsižvelgiant į plytelių išmatavimus. Papildomi tarpai bei elastingi klijai apsaugo, kad keičiantis temperatūrai plytelės iš vietos pajuda kaip įmanoma mažiau. Nepaliktas arba per mažas tarpas gali reikšti, kad ilgainiui plytelės judėdamas susidurs viena su kita ir atlips nuo pagrindo.

Taigi, šiuolaikiškas būdas pasipuošti savo namo eksterjerą yra vis labiau populiarėjančios klinkerio plytelės. Gaminamas iš ekologiškų medžiagų šis keramikos gaminys užtikrina natūralią, sveikatai nekenksmingą pastato apdailą. Originalios išvaizdos, metai iš metų kokybės neprarandančios klinkerio plytelės taip pat didina ir pastato vertę: mūrijant jas kartu su termoizoliacine sistema, bet kuris statinys visiškai apsaugomas nuo atmosferoje vykstančių pokyčių, o namo viduje visais metų laikais užtikrinama optimali garų cirkuliacija bei saugoma šiluma.MIB

Naujienos iš interneto