Lietuva dalinasi patirtimi kovoje su korupcija su Šiaurės ir Baltijos šalimis

Kova su korupcija, pabėgėlių krizė ir jos poveikis teisinei sistemai, smurto artimoje aplinkoje problema ir nusikalstamumo prevencija – šios temos buvo pagrindiniai Taline vykusio Šiaurės ir Baltijos šalių teisingumo ministrų susitikimo klausimai.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis šiame susitikime kolegoms iš Šiaurės ir Baltijos šalių pristatė Lietuvos kovos su korupcija strategiją ir priemones.

„Per pastaruosius 15 metų Lietuvai pavyko sukurti vieną visapusiškiausių kovos su korupcija sistemų Europoje, kur dėmesys skiriamas ne tik prevencinių ir represinių priemonių įdiegimui ir veiksmingam įgyvendinimui, bet ir optimaliam kovos su korupcija funkcijų instituciniam paskirstymui“, – pabrėžė J. Bernatonis.

Anot ministro, tai sąlygojo keletas veiksnių, tarp kurių aiškus Vyriausybės įsipareigojimas aktyviai veikti šioje srityje, Lietuvos stojimas į tarptautines organizacijas ir narystė jų kovos su korupcija kontrolės mechanizmuose.

Lietuva per pastaruosius keletą metų padarė akivaizdžią pažangą kovodama su korupcija, parodo ir 2015 metais Europos Komisijos užsakymu atlikto Eurobarometro tyrimo „Verslo požiūris į korupciją Europos Sąjungoje“ rezultatai.

„Šio tyrimo duomenimis, Lietuvoje sutinkančių su teiginiu, kad korupcija yra problema vykdyti verslą tik 28 proc. apklaustųjų, kai ES taip manančių vidurkis sudaro 40 proc. Verslininkams atsakant į klausimą, ar plačiai paplitęs kyšininkavimas ir piktnaudžiavimas patikėta galia siekiant asmeninės naudos tarp politikų, partijų atstovų ir aukšto rango pareigūnų, 50 proc. respondentų atsakė, kad tai yra paplitę. Pagal šį rodiklį Lietuva yra šalia tokių šalių, kaip Danija, Švedija ir Suomija, o ES vidurkis yra 68 proc.“, – pasakojo teisingumo ministras.

  1. Bernatonis susitikime detaliai pristatė mūsų šalyje korupcijos prevenciją vykdančias svarbiausias institucijas bei pagrindines šių institucijų funkcijas kovojant su korupcija, svarbiausias priemones – Seimo tvirtinama Nacionalinė kovos su korupcija programą, šakines kovos su korupcija programas, institucines kovos su korupcija programas.

Pažymėtina, kad 2015 m. buvo parengta ir tų pačių metų pavasarį  patvirtinta naujo laikotarpio Nacionalinė kovos su korupcija 2015-2025 metais programa, kuri apima svarbiausias nacionalinės antikorupcinės politikos nuostatas ne tik viešajame, bet ir privačiame sektoriuje.

Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto