Kodėl sprogsta išmanieji telefonai ir kaip apsisaugoti?

Kodėl užsidega ir sprogsta telefonai

Kartais pasirodo istorijų apie tai, kad išmaniųjų telefonų baterijos staiga užsiliepsnoja ir sprogsta. Žinoma, labai dažnai tokios istorijos būna paprasčiausiai išpūstas burbulas, tačiau, pavyzdžiui, neseniai „Samsung“ atšaukė savo paskutinio flagmano „Galaxy Note 7“ partiją ir organizuoja įrenginių keitimą todėl, kai kurie įrenginiai turėjo susijusių su baterijos perkaitimu, o tiksliau – atsiradusio kontakto tarp anodų ir katodų problemų.

Kas lemia tai, kad baterijos užsidega ir sprogsta?

Iš tikrųjų ličio-jonų baterijos labai retai užsiliepsnoja ir sprogsta, tačiau jei vis dėlto taip atsitinka, priežastys čia gali būti kelios. Visų pirma, tai gali būti telefono nukritimo rezultatas. Plyšys plonoje izoliacinėje medžiagoje tarp baterijos blokų gali sukelti vidinį trumpąjį jungimą ir lemti, kad baterija neveiks tinkamai, o blogiausiu atveju – sprogti. Be to, biudžetinėse baterijose į izoliacinę medžiagą gali pakliūti nedidelės metalo dalelytės, kurios taip pat gali lemti trumpąjį jungimą.

„Galaxy Note 7“ atveju, įkrovimo metu užfiksuotuose gedimuose nustatyta kita priežastis – perkaitimas. Didelis perkaitimas gali lemti vidinių elementų sunaikinimą ir tą patį trumpąjį jungimą. Tačiau reikėtų pažymėti, kad tai vyksta esant tik labai aukštoms temperatūroms išskyrus tuos atvejus, kai pati baterija yra brokuota. Taip pat šios problemos priežastimi gali būti pernelyg didelė įtampa, kuri veikia išmanųjį telefoną, t.y. didesnė nei ta, su kokia gali susidoroti įrenginio baterija.

Baterijos perkaitimas gali lemti „šiluminį pagreitį“: jei kokia nors baterijos dalis negali atvėsti, tai lemia destruktyvią grandininę reakciją, generuojančią vis daugiau ir daugiau šilumos ir spartinančią temperatūros kilimą. Toks procesas gali baigtis užsidegimu ar sprogimu.

Aukštos kokybės baterijos pasižymi integruota saugumo funkcija, kuri gali užkirsti kelią tokiai grandininei reakcijai. „Samsung“ teigimu, baterijas jų išmaniesiems siūlė keli tiekėjai, todėl panašu, kad kai kurios pasirodė ne tokios patikimos, kokios turėtų būti.

Pageidaujame plonesnių korpusų ir talpesnių baterijų

Šiuolaikiniai mobilieji įrenginiai yra aprūpinami vis spartesniomis sistemomis, didesniu jungiamumo modulių ir jutiklių skaičiumi bei aukštų raiškų ekranais. Šie elementai reikalauja daug energijos, o tai reiškia, kad įrenginiams reikalingos talpesnės baterijos. Ir tuo pat metu naudotojai nori kuo plonesnių ir elegantiškesnių įrenginių, todėl gamintojai susiduria su problema – kuo plonesniame korpuse integruoti kuo pažangesnę bateriją. Ir omenyje turimas nes tik baterijos fizinis dydis. Gamintojai stengiasi pasiūlyti kuo mažesnes ir plonesnes baterijas tuo pačiu didindami jų talpą. Tokia strategija padidina baterijos nesklandaus veikimo riziką, pavyzdžiui, pažeidžiant jos eksploatavimo sąlygas.

Kodėl perkaista baterijos?

Yra keletas telefono baterijos perkaitimo priežasčių. Greito įkrovimo technologija numato perteklinės srovės tiekimą į bateriją ir kuo didesnis galingumas, tuo stipriau įkaista baterija. O aušinama ji netolygiai, nes šilumą gali skleisti ne tik pati baterija, bet ir energijos konverteris, ir maitinimo valdymo schema. Tokiu būdu baterijos dalis aušinima netolygiai.

Reikėtų atkreipti dėmesį taip pat ir į tai, kad šiuolaikinių telefonų procesoriai generuoja daugiau šilumos nei telefonai prieš tris ar keturis metus. Nors, kaip taisyklė, jie nėra komponuojami šalia baterijos, jie gali papildomai įkaitinti telefoną, todėl baterijų aušinimas bus dar sudėtingesnis.

Dabartiniuose išmaniuosiuose telefonuose gamintojai naudoja ličio baterijas (Li-ion arba Li-pol). Bet kokia tokia baterija turi degumo potencialą. Litis baterijose naudojamas kaip anodas, nes jis pasižymi labai dideliu elektrocheminiu potencialu.

Taigi apibendrinant galima teigti, kad kaip taisyklė, baterijos užsidega dėl trumpojo jungimo viduje. Ten yra separatorius, kuris atskiria teigiamą ir neigiamą elektrodus. Jei šiame sluoksnyje įvyksta koks nors atotrūkis ir tarp elektrodų įvyksta kontaktas, baterija pradeda greitai kaisti. Tai savo ruožtu lemia elektrolito užsidegimą. O kai tik užsidega viena baterijos ląstelė, paskui ją užsiliepsnoja ir kitos. Tokia grandininė reakcija yra dažniausia baterijų sprogimų ar vizualinio baterijos padidėjimo priežastimi.

Kaip apsaugoti save ir savo įrenginį?

Žinoma, su gamykliniais brokais nieko negalime padaryti, tačiau kitais atvejais galime prisidėti prie to, kad telefono baterijai nekiltų gaisro ar sprogimo rizikos. Varle.lt specialistų teigimu, yra keletas taisyklių, kuriomis vadovaujantis galima apsaugoti save ir savo įrenginį nuo perkaitimo pasekmių. Bendri požymiai to, kad baterija yra pažeista ir yra jos sprogimo grėsmė – bet kokie įtartini garsai bei vizualiai padidėjęs baterijos dydis.

  • Atjunkite telefoną nuo įkrovimo lizdo tada, kai jis įkaista ir palaukite kol atvės. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad dėklas, ypač jei jis yra silikoninis trukdo įrenginiui atvėsti, todėl pagal galimybes prieš įkrovimą ištraukite telefoną iš dėkliuko.
  • Stenkitės įkrovimui naudoti tik originalų įkroviklį. Toks tikrai tinka jūsų telefonui kintamosios srovės ir įtampos požiūriu, neoriginalus – nebūtinai.
  • Stenkitės nepalikti telefono krautis visą naktį ar lovoje. Žinoma, prieš miegą dažnai susiviliojame panaršyti socialiniuose tinkluose ar pažiūrėti kokį filmuką, tačiau juk nenorite, kad telefonas netyčia atsidurtų po pagalve, kur atvėsti jam bus paprasčiasiai labai sudėtinga.
  • Būkite atidūs dėl vietų, kuriose paliekate krautis išmanųjį telefoną. Stenkitės nepalikti jo šalia šildytuvų ar saulės nutviekstoje palangėje.
  • Je kyla įtarimų ar pastebėjote, kad vizualiai padidėjo telefono baterija ir jeigu ji išimama, išimkite ją, bet jokiu būdu nemeskite kartu su buitinėmis atliekomis. Jei įtariate, kad turite tokių problemų su telefonu, kuris pasižymi neišimama baterija, kreipkitės į serviso centrus.

Varle.lt specialistų išvada: negalima teigti, kad vienas ar kitas išmaniųjų telefonų gamintojas siūlo užsidegti ar sprogti linkusius įrenginius, nes tai gali atsitikti kiekvieno, net ir brangiausio telefono baterijai.

Naujienos iš interneto