Trakų pilyje atgijo viduramžiai

Juvelyras Kazimieras Barišauskas (dešinėje) ir Lekėčių etnografijos muziejaus įkūrėjas Gintas Čekauskas
Juvelyras Kazimieras Barišauskas (dešinėje) ir Lekėčių etnografijos muziejaus įkūrėjas Gintas Čekauskas

Rugpjūčio 20–21 d. istorijos mylėtojai turėjo galimybę atsukti laiką atgal ir atsidurti gūdžiuose viduramžiuose, kur žvangėjo riterių kardai, nuo amatininkų siūlomų prekių raibavo akyse, o žavios šokėjos traukte traukė į šokių sūkurį. Taip šiemet Trakų Salos pilyje jau XII kartą visi miesto gyventojai ir svečiai buvo pakviesti į Senųjų amatų dienas.

Iš viso praeitą savaitgalį Salos pilyje apsilankė apie 7 tūkst. žmonių. Į renginį sugužėjo dalyviai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos. Lankytojai susipažino su įvairiausiais to meto amatais, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, stebėjo riterių kovas. Pirmą kartą renginio istorijoje buvo galima išmokti rišti sodus, vašku marginti kiaušinius, apdirbti kanapių pluoštą, austi rinktines juostas, rišti skudurines lėlytes. Renginyje meistrai susilaukė didžiulio atėjusiųjų dėmesio. Pavyzdžiui, pas juvelyrę Vaidą Druskytę edukacinių užsiėmimų metu apsilankė bei žiedus ir sages pasigamino 44 lankytojai. Meistrė pasakojo, kad keli žmonės sakė, jog atvažiavo specialiai dėl edukacijų, norėjo pasidaryti konkrečius darbelius. Pas vilnos vėlėją Brigitą Rakauskienę vilnonius padėkliukus nusivėlė 30 žmonių. Algirdas Juškevičius pasakoja, kad jo amatu domėjosi daugiau nei 200 asmenų, pagaminta 50 laivelių, iš medžio išdrožta 30 kalavijų. Pagrindinis lankytojas pas šį meistrą buvo šeimos, 6–12 m. amžiaus vaikai.
Tarp susirinkusių amatininkų buvo ir trakiečių. Apie įvijinių žiedų gamybą kalbėjo trakietis Kazimieras Barišauskas, kuris teigė, kad šioje srityje mažai kas pasikeitė nuo viduramžių laikų: „Mes nieko naujo neišradome, nebent elektrą. Naudojami įrankiai yra tokie patys kaip tuomet – plaktukas, dildė.“ Paklaustas, ar šiuo metu juvelyrika yra populiari, jis juokaudamas atsakė: „Kol bus pasaulyje moterų, tol juvelyrai nemirs iš bado.“ Trakietis gidas, puikiai žinantis visą Trakų miesto istoriją ir ne tik, Pavel Dubickij šįkart lankytojams pristatė žiedmarškės gamybą, o Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė Rasa Pavilionienė lankytojus mokino surišti skudurines lėlytes.

Trakų istorijos muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Irena Senulienė
Trakų istorijos muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Irena Senulienė

Renginiu susidomėjo turistai iš užsienio šalių, jie ypač domėjosi senovės šokių paslaptimis. Ne vienas jų pamiklino kojeles ir parsivežė namo naujų žinių. O visą šventinį renginį vainikavo vienas žymiausių trakiečių dainininkų Aleksandras Makejevas, kuris šiandien, rugpjūčio 26 d., Trakų Salos pilyje surengs savo muzikinės veiklos 25-mečio proga koncertą.
Galima džiaugtis, kad žmonių susidomėjimas istorija neišsenka ir jie noriai lankosi tokiuose renginiuose.

„Senoji kibininė“ – visur ir visada
„Senoji kibininė“ – visur ir visada

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ
Juozo Vercinkevičiaus nuotr.

Naujienos iš interneto