Trakuose – nemokamas „Kino pavasario“ filmo „Avinai“ seansas

Kadras is filmo AVINAI

Didžiausias Lietuvoje kino festivalis „Kino pavasaris“ tęsiasi ir vasarą: projektas „Kino karavanas“ į Lietuvos miestus atveža publikos mylimiausius festivalio filmus. Rugpjūčio 18 d., vėlgi Trakų eilė.

 

Trakų viešojoje bibliotekoje 21.30 val. atėję žiūrovai nemokamai išvys lankomiausią šių metų festivalio filmą „Avinai“.

Trečius metus vykstančio „Kino karavano“ seansai šiemet jau buvo surengti Kelmėje, Raseiniuose, Gargžduose, Druskininkuose, Trakuose, Telšiuose, Birštone, Šiauliuose, Anykščiuose, Šakiuose, Biržuose ir daugelyje kitų Lietuvos miestų.

Apie filmą „Avinai“ („Rams“, rež. Grimur Hákonarson, Islandija, 93 min., su liet. sub., N-13)

Kalnų izoliuotame Islandijos slėnyje du broliai Gumis ir Kidis veisia avis. Jie gyvena vienas kito kaimynystėje, tačiau nebendrauja jau 40 metų, o trumpas žinutes perduoda per šunį. Brolius supriešino konkursas, kuriame apdovanojamas pats geriausias metų avinas. Garbingą titulą laimi Gumis arba Kidis, bet nė vienas iš jų nenori pralaimėti. Kai pavojingos ligos virusas išplinta po Gumio avių bandą, šalies veterinarai nutaria išskersti visas avis slėnyje ir taip sustabdyti epidemiją. Nuo senų laikų išvesta reta ir vertinga avių veislė yra vienintelis fermerių pajamų šaltinis, tad gyvulių likvidavimas prilygsta mirties nuosprendžiui. Beveik visi verslo netekę žmonės palieka slėnį ir išsivažinėja ieškoti laimės kituose šalies regionuose. Tačiau Gumis ir Kidis neketina taip lengvai pasiduoti. Kad ir kas benutiktų, Gumiui ir Kidžiui teks pamiršti nesantaiką ir suvienyti jėgas vardan avinų ir savęs.

„Po pergalės Kanų festivalio konkursinėje programoje „Ypatingas žvilgsnis“ antrasis islandų režisieriaus filmas buvo apdovanotas dar 20 prizų. Jis buvo įvertintas Europos kino meno akademijos nominacija už geriausią metų filmą ir pasiūlytas Islandijos kandidatu „Oskaro“ nominacijai už geriausią užsienio šalies filmą“, – „Avinus“ apibūdina kino kritikas Edvinas Pukšta.

Filmo „Avinai“ anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=PWVmUVAdi5Y

4 mėnesiai, 26 miestai, 50 seansų

Keturis mėnesius – nuo gegužės pabaigos iki rugsėjo pabaigos – 26-ių šalies miestų gyventojai  kviečiami į nemokamas tiek nacionaliniu, tiek pasauliniu mastu puikiai įvertintų juostų peržiūras. Iš viso per minėtą laikotarpį bus parodyta 15 filmų, įvyks 50 seansų.

Drauge su „Kino karavano“ pagrindiniu partneriu „ŽEMAITIJOS – ilgaamžės tradicijos“ organizuojamuose edukaciniuose seansuose lankysis ir filmus pristatys autoritetingi mūsų šalies kino apžvalgininkai, kritikai ir „Kino pavasario“ programos sudarytojai.

 

Apie „Kino karavaną“

Trečią kartą organizuojamą „Kino karavaną“ judėti į priekį skatina noras kokybišką, autorinį kiną padaryti lengvai prieinamą kuo platesnei, įvairaus amžiaus auditorijai, skirtingiems socialiniams sluoksniams. Supažindinant Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus su naujausiais pripažintų kino menininkų darbais, turtinamas kultūrinis Lietuvos regionų gyvenimas ir mažinama jų socialinė atskirtis.

Naujienos iš interneto