Automobilių ir autobusų parkavimosi ypatumai Trakų mieste

Išmanioji sistema jau Trakuose

Naudojimosi pavyzdys išmaniąja unipark programėle
Naudojimosi pavyzdys išmaniąja unipark programėle

2016-ieji į Trakus jau sugebėjo atnešti vieną pažangiausių automobilių parkavimo sistemų Europoje – unipark. Nuo šiol Trakuose už automobilių stovėjimą bus galima atsiskaityti greičiau ir patogiau.
Atsisiuntę mobiliąją programėlę galėsite atsiskaityti tiek už trumpalaikį, tiek už ilgalaikį automobilių stovėjimą. Unipark“ aplikacija yra susieta su stovėjimo aikštelėse esančių modernių parkomatų automobilių numerio nuskaitymo technologija, – uniPark programos privalumus vardijo UAB „Trakų paslaugos“ direktorius Vidas Urbonavičius. – Naudojantis uniPark programėle automobilio stovėjimo pradžią galėsite pasirinkti patys, iš anksto galėsite nusistatyti paslaugos pabaigą arba užbaigti stovėjimą slinkdami ikoną, kada apmokėjimą norėsite nutraukti.“ Programėlė leis kelis būdus, kaip vairuotojai galės atsiskaityti už stovėjimo laiką: per internetinės bankininkystės sistemą („banklink“ sistemą per „Paysera“), iš savo elektroninės piniginės, debetine arba kreditine kortele ar nurodydami įtraukti mokestį už stovėjimą į mobiliojo ryšio sąskaitą. Beje, jeigu norės, net ir programėlę turintys vairuotojai toliau galės mokėti už aikštelę čia esančiame parkavimo automate.
„Ši šiuolaikiška programėlė yra aktuali atvykstantiems Trakų miesto svečiams, kuriems nereikės lakstyti po aikštelę ir ieškoti parkomato ar ieškoti, kur išsikeisti pinigus, ir ji yra lanksti automobilio stovėjimo laiko atžvilgiu, – dėsto UAB „Trakų paslaugos“ direktorius Vidas Urbonavičius. – Unipark paslaugomis jau naudojamasi Vilniaus ir Kauno oro uostuose, Vilniaus senamiesčio aikštelėse, Šiaulių ir Nidos miestuose. Laikas Trakams būti šiuolaikiškiems.“
Unipark mobilioji programėlė yra pritaikyta telefonams su „Android“ ir „iOS“ operacinėmis sistemomis, ją galima parsisiųsti iš „AppStore“ ir „GooglePlay“ programėlių parduotuvių.

Parkavimosi ypatumai Trakų mieste
UAB „Trakų paslaugos“ bando gerinti savo teikiamų paslaugų kokybę, todėl yra atnaujinami ir parkomatai, kurių dėka sutrumpėja paklaidos tikimybė. Kaip pripažįsta Vidas Urbonavičius, sunku išrasti kažką naujo, kai jau viskas išrasta.
Labiausiai nerimą kelianti situacija šiuo metu yra prie Akmenos pliažo ir vadinamojo Vievio žiedo, nes vairuotojai statosi automobilius prie ženklų, draudžiančių sustoti ir/ ar stovėti toje vietoje. Taip pat Trakai, ypač turizmo sezono metu, sulaukia daug atvykstančių iš kitų Lietuvos miestų, kurie nenori mokėti už automobilių stovėjimą aikštelėse ir statosi automobilius ten, kur draudžiama. Tokie automobiliai trukdo eismui. Pavyzdžiui, prie minėto Akmenos pliažo, kur eismo greitis yra 70 km/ val. taip susidaro avaringų situacijų ar net įvyksta autoįvykių. UAB „Trakų paslaugos“ spręsdama iškilusią problemą kreipėsi į policiją ir Trakų seniūną. Pasitarime Trakų rajono savivaldybėje buvo nuspręsta kreiptis į VĮ „Vilniaus regiono keliai“, kad leistų tame kelyje pastatyti plastikinius stulpelius, kurie neleistų statyti automobilių neleistinose vietose. Taip pat planuojama papildomai pastatyti naujus ženklus, kurie draustų sustoti ir stovėti. Žinoma, pagrindinis dalykas, kuris padėtų išspręsti situaciją, būtų policijos pajėgos, tačiau, deja, neturi pajėgų užtikrinti tvarką – paprastai dirba tik du ekipažai visam Trakų rajonui.
Daug diskusijų pastaruoju metu sukėlė automobilių apmokestinimas prie Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios. Tačiau parapijiečiai gali būti ramūs. Sekmadieniais iki 15 val. automobilius prie bažnyčios leidžiama statyti nemokamai. Taip pat pasigirdo ir teigiamų nuomonių dėl šio priimto sprendimo. Šalia bažnyčios gyvenantys trakiečiai džiaugiasi, nes sumažėjo automobilių ir autobusų srautas, apmokestinus šią vietą.
Karaimų ir Vytauto g. sankryžoje turime keblią situaciją, kai miesto svečius ten dirbantys privatūs parkuotojai persivilioja į savo kiemus. Jie vairuotojus klaidina, kad, pavyzdžiui, sumokėję pas juos 5 eur, vairuotojai galės pastatyti automobilį jų kieme visą dieną. Tačiau iš tiesų atvykstantiems į Trakus aplankyti Trakų Salos pilies ir pasivaikščioti po miestą nereikia visos dienos. Taip atvykstantieji yra klaidinami.

Autobusai neturi būti mieste
Prasidėjus turizmo sezonui Trakuose išauga turistų skaičius. Nemažai jų atvyksta autobusais. Trakuose yra trys pagrindinės aikštelės, kur galima juos parkuoti. Viena jų yra aikštelė prie Trakų turgaus. Ji yra specialiai neapmokestinama. Ji skirta 12 autobusams. Kita aikštelė yra Senkelio g. prie Trakų kelių valdybos. Trečioji –
prie kavinės „Kiubėtė“, joje net pusė aikštelės yra skirta specialiai autobusams stovėti. Važiuojant tiek iš Vievio pusės, tiek iš Vilniaus yra matomos schemos, kuriose nurodyta, kur galima statyti autobusus.
Trakuose, pačiame mieste, yra dvi vietos laikinam autobusų keleivių išlaipinimui. Viena yra Trakų g., priešais Trakų Salos pilį, o kita prie Trakų turizmo centro.

Jolanta Zakarevičiūtė,
Juozas Vercinkevičius

Naujienos iš interneto